Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

THE RAID: REDEMPTION (2011)


Ο νέος υπερ-ήρωας των πολεμικών τεχνών ακούει στο όνομα Iko Uwais και είναι Ινδονήσιος !
Το RAID πρόκειται για την πιο έντονη ταινία πολεμικών τεχνών που έχει βγει μέχρι στιγμής , και δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω την εμπειρία σε μεγάλη οθόνη .
Ο Gareth Evans επιστρέφει για άλλη μια φορά με δυνατή ιστορία και καστ πρωταθλητών , αφού στην πρώτη του ταινία με τον Iko , το MERANTAU (2009) , απέδειξε πως δεν υπάρχει μονάχα ο Tony Jaa εκεί έξω ....
Ο Υπαστυνόμος Wahyu οργανώνει επιδρομή σε μια πολυκατοικία η οποία ελέγχεται από τον αδίστακτο έμπορο ναρκωτικών/εισοδηματία Tama Riyadi . Μαζί του έχει μια ομάδα SWAT 20 ατόμων η οποία αποτελείται από νεοσύλλεκτους που δεν έχουν δει ακόμη τι πάει να πει δράση . Ανάμεσα τους και ο Rama ( Iko Uwais ) ο οποίος πρόκειται να γίνει πατέρας σε δύο μήνες . Πέρα από τα χαρμόσυνα νέα , ο Rama μέσα στο κτήριο θα ανακαλύψει και τον εγκληματία αδελφό του , Andi ( Donny Alamsyah - MERANTAU ) , δίνοντας μια δραματική τροπή στην ερμηνεία του χαρακτήρα .
Η όλη επιχείρηση της επιδρομής κινείται ομαλά στην αρχή , αλλά όταν τους πάρουν χαμπάρι , ξεκινάει το τρέξιμο .
Τα πράγματα πηγαίνουν απ'το κακό στο χειρότερο , καθώς ο Wahyu δεν έχει ενημερώσει τους ανώτερους του για την επιχείρηση (με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίπτωση να έρθουν ποτέ ενισχύσεις) , οι αστυνομικοί που είναι απ'έξω απ'το κτήριο δολοφονούνται από ελεύθερους σκοπευτές , οι αστυνομικοί που έχουν φτάσει μέχρι τον έβδομο όροφο (συνολικά 15 όροφοι διαφθοράς) παγιδεύονται χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε πάνω , ούτε κάτω (τουλάχιστον χωρίς απώλειες) , οι σφαίρες κάποια στιγμή θα τελειώσουν και ο Tama ανακοινώνει απ'τα εσωτερικά μεγάφωνα του κτηρίου πως θα έχουν τσάμπα ενοίκιο επ' αόριστον όλοι όσοι "εξολοθρεύσουν" τα "ποντίκια" που έχουν μπει στο κτήριο ....
Το τελικό αποτέλεσμα είναι κατεστραμμένα και καταπυροβολημένα κορμιά στο πάτωμα μέχρι το τελευταίο λεπτό . Με το που τελειώνουν οι σφαίρες βγαίνουν τα μαχαίρια και τα γκλοπ . Με το που τελειώσουν και αυτά , σφίγγουν οι γροθιές και οι γονατιές ισιώνουν μούτρα και σπονδυλικές στήλες .
---------------------------------------------------
Η μεγαλύτερη μορφή της ταινίας είναι ο "Τρελός Σκύλος" , ο αρχι-μπράβος του Tama . Δεν του αρέσουν τα όπλα , γιατί φτιάχνεται περισσότερο όταν σκοτώνει με τα χέρια . Το ύψος του σε κάνει να μη του δώσεις σημασία , μέχρι βέβαια να είναι πια πολύ αργά ...
Tον ρόλο ενσαρκώνει με τρομαχτική βιαιότητα ο επαγγελματίας δάσκαλος του Pencak Silat , Yayan Ruhian ( MERANTAU 2009 και συν-χορογράφος των σκηνών και στις δύο ταινίες με τον Uwais ) . O Ruhian πέρα από την προσωπική τεχνική αναπνοών που έχει αναπτύξει , είχε διδάξει Pencak Silat και στην προεδρική φρουρά της Ινδονησίας την δεκαετία του '80 και στην Στρατιωτική Αστυνομία την δεκαετία του '90 .
Όποιος τολμάει ας αντιμιλήσει στον "Τρελό Σκύλο"
O πρώην αθλητής του Judo/μοντέλο και ηθοποιός Joe Taslim ( DEAD MINE , FAST AND FURIOUS 6 ) είναι ο Λοχίας Jaka . Είναι ο πρώτος που τρώει γονατιές από τον Τρελό Σκύλο . Στο τέλος της μάχης σέρνεται ως λάφυρο μέχρι τον όροφο του Tama με σπασμένο λαιμό .
----------------------------------------------------
Προτείνεται για διπλή προβολή με το DREDD (2012) , γιατί απ'ότι φαίνεται ο σεναριογράφος Alex Garland είχε παρόμοια διάθεση με τον Gareth Evans .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.