Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ABOVE THE LAW (1988)

 
"Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ο νόμος θα εφαρμοστεί !"
- Richard M. Nixon , Πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 

Σκηνοθετημένο και γραμμένο από τον Andrew Davis ( UNDER SIEGE , THE FUGITIVE , COLLATERAL DAMAGE ) . Πέρα από τον Davis , στο γράψιμο βοήθησαν και οι Steven Seagal , Steven Presfield ( KING KONG LIVES ) και Ronald Shusett ( ALIEN , TOTAL RECALL ) .
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο Nico Toscani , ασυμβίβαστος Σικελός Ντετέκτιβ της Δίωξης Ναρκωτικών του Chicago με φιλικές/οικογενειακές σχέσεις στην Ιταλική μαφία (γεγονός που προκαλεί αμηχανία στα οικογενειακά μπάρμπεκιου , αφού από την μια μεριά κάθονται οι μαφιόζοι και από την άλλη οι συνάδελφοι του) , Βετεράνος του Βιετνάμ , δάσκαλος aikido με δική του σχολή στην Ιαπωνία , πρώην CIA με πίστη στον νόμο . 
Η Pam Grier ( THE VINDICATOR , CLASS OF 1999 ) , είναι η συνάδελφος του Nico , Delores Jackson , Jacks για τους φίλους . Όλοι ξερογλείφονται για πάρτη της , αλλά οι 80ς πατατούκες που φοράει δεν τονίζουν την ακραία περιφέρεια στήθους που έχουμε συνηθίσει από την blaxploitation εποχή .
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
H Sharon Stone ( TOTAL RECALL , THE ASSASSINS ) είναι η σεμνή γυναίκα του Nico , Sara Toscani . Η απαράδεκτη/συνεχόμενη κλάψα της στον Nico για τον επικίνδυνο τρόπο ζωής του την κάνει αχώνευτη . "Nico , γιατί η CIA σου τηλεφωνεί στις δύο τα ξημερώματα ;" , "η υπερηφάνεια σου θα μας σκοτώσει , πνίξου με αυτή" , κτλ ! Ο άντρας πρέπει να είναι άντρας και να ανακατεύεται όταν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι "Υπεράνω του Νόμου" !
Ο Κακός :
O Henry "Bullshit Or Not" Silva ( AMAZON WOMEN ON THE MOON ) είναι ο σαδιστής/χημικός βασανιστής της CIA , Kurt Zagon . Ανελέητος εγκληματίας πολέμου και παλιός γνώριμος του Nico από τις ζούγκλες του Βιετνάμ . Η γνωριμία τους δεν ήταν ευχάριστη και υπήρξε η αφορμή για να παραιτηθεί ο Nico από την υπηρεσία παρατήρησης μιας και ο Zagon είχε τον έλεγχο των φυτειών οπίου της περιοχής (κάτι που δεν σηκώνει κρατική παρατήρηση) . Ο Nico δεν άντεξε τόση υποκρισία και έφυγε με το που είδε τον υποτιθέμενο συνεργάτη του να βασανίζει αθώους Βιετναμέζους κάθε ηλικίας επειδή του πείραξαν τις φυτείες (αφού πρώτα στρίψει τον καρπό σε μερικούς συνεργάτες του) . Υποτίθεται πως είμαστε οι καλοί σε αυτόν τον πόλεμο και έχουμε έρθει για να βοηθήσουμε . O Zagon συνεχίζει την καριέρα του ως αδίστακτος πρεζέμπορας και μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ , πιστεύοντας πως είναι υπεράνω του νόμου . Στέλνει τους νοτιο-αμερικάνους μπράβους του (με χαρακτηριστικές αφράτες χαίτες εποχής και ονόματα τύπου "ο Κατσαρίδας") να καθαρίσουν έναν γερουσιαστή ο οποίος ανακατεύεται στις βρώμικες δουλειές της CIA και πιο συγκεκριμένα στις δικές του βρώμικες δουλειές .
Στην εξέλιξη των γεγονότων οι μπράβοι του θα χτυπήσουν και άτομα του άμεσου κοντινού περιβάλλοντος του Nico (ανατινάζουν την εκκλησία που πηγαίνει η μητέρα του και σκοτώνουν τον φίλο καθολικό ιερέα που βάπτισε το παιδί του , πυροβολούν την συνάδελφο του) , με αποτέλεσμα να τους πάρει όλους μαζί η μπάλα της ματωμένης δικαιοσύνης (από κάτω) .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
-O Seagal/Nico κανονίζει έναν έφηβο πρεζάκια κάνοντας έφοδο στο δωμάτιο/τεκέ του . Εκεί θα βρει μια ανήλικη ξαδέρφη του και θα την στείλει πίσω στο σχολείο .
-Κακοποιός πέφτει στις γραμμές του ηλεκτρικού μετά από χτύπημα με αυτοκίνητο και πέρασμα μέσα μέσα από τοίχο πάρκινγκ .
-Μετά από έναν λόγο γροθιά στο στομάχι των διεφθαρμένων μυστικών υπηρεσιών :
"Σε όλη την χώρα υπάρχουν θανατοποινήτες που βρίσκονται μέσα επειδή δολοφόνησαν 1 , 2 , 3 ανθρώπους - και πιθανότατα να τους αξίζει αυτό που θα πάθουν . Αλλά εσύ και εγώ .. ξέρουμε μερικούς που είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τον θάνατο , τι , 50 χιλιάδων πολιτών ; Βιβλιοθηκάριοι , δάσκαλοι , γιατροί , γυναίκες , παιδιά . Όλοι νεκροί ! Έχουμε εξαφανίσει ολόκληρες κουλτούρες ! Και για ποιόν λόγο ; Ούτε ένας πράκτορας της CIA δεν δικάστηκε ποτέ , πόσο λιγότερο κατηγορήθηκε για οποιοδήποτε έγκλημα . Εσείς νομίζετε πως είστε υπεράνω του νόμου . ΛΟΙΠΟΝ , ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΑΡΑΝΩ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΝΟΜΟΥ !"
ο Seagal θα συναντηθεί τον Zagon και θα τον κάνει να καταλάβει μια για πάντα ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου του σπάζοντας του τον σβέρκο με κεφαλοκλείδωμα ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
O Seagal πέρα από τυπικός Καθολικός οικογενειάρχης ασχολείται και με άλλα πράγματα . Ο χαρακτήρας του είναι η απόλυτη μίξη της ασιατικής κουλτούρας με την Ιταλική/Αμερικάνικη : Ιταλική ανατροφή , μαύρη ζώνη στο Ιαπωνικό aikido και γενικότερη γνώση σε θέματα Θιβετανικού βουδισμού .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Σχεδόν βιογραφική ιστορία ενός θρυλικού χαρακτήρα . Θα μπορούσε άνετα ο Nico Toscani να λέγεται Steven Seagal .
Τρέξιμο σαν κορίτσι .
Διεφθαρμένη CIA . Τόσο διεφθαρμένη που διαθέτει και διεφθαρμένους μπάρμεν που είναι ταυτόχρονα και πράκτορες της (Ronnie Barron - CIA Bartender όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το imdb) .
Φιλικές/οικογενειακές σχέσεις με την Ιταλική Μαφία .
Αδιαφορία για την περιουσία των ανθρώπων . Μικρό μαγαζί της γειτονιάς ισοπεδώνεται από άγριο ξύλο πέντε μαφιόζων .
Φίλή/μάγο τεχνολογίας που μπορεί να μπει σε απόρρητα αρχεία .
Τηλεμεταφορά : Ο Seagal σκύβει μέσα στο αυτοκίνητο του την στιγμή που 5 άντρες αρχίζουν να το πυροβολούν απ'έξω με αυτόματα και στην επόμενη σκηνή εμφανίζεται να βγαίνει πίσω από ένα άλλο ! Νίντζα ικανότητα που ξαναχρησιμοποιεί στο BLACK DAWN (2005) !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Το μαλλί είναι γλειμμένο/χτενισμένο προς τα πίσω , με υποψία καράφλας (η καράφλα εξαφανίζεται περίτεχνα στις επόμενες ταινίες και δεν έχει ξανα-εμφανιστεί μέχρι και σήμερα) .
Ο Seagal λιποθυμά μετά την τελική μάχη με τον Zagon .
H Warner στηρίζει για πρώτη φορά παραγωγή ταινίας με πρωταγωνιστή τον Steven Seagal .. Θα συνεχίσει την στήριξη μέχρι και το EXIT WOUNDS (2001) .
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Πέρασμα μέσα από βιτρίνα μανάβικου με γονατιά στο πρόσωπο .
Ο Seagal σπάει τζάμι αυτοκινήτου-εν-κινήσει με γροθιά και καρυδώνει συνεργάτη του Zagon .
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Pistolo , το πιστόλι του δηλαδή . 
Τα χέρια του . 
Σπαθί .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Κλασικός πόνος στην πρώτη σκηνή αγριάδας μέσα σε μπαρ στην ιστορία της ορθόδοξης Σηγκαλογίας : Ο Michael Rooker ( HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER ) είναι αυτός που κάνει την αρχή πετώντας το εξυπνακίστικο σχόλιο όταν μπαίνει ο Seagal , ψάχνοντας την ανήλικη ξαδέρφη του : "απαγορεύεται η είσοδος στα χοιρινά" . Οι μύτες και οι καρποί θα αρχίσουν να σπάνε σε κλάσματα δευτερολέπτων μετά από αυτό χωρίς πολλά-πολλά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.