Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

OUT FOR JUSTICE (1991)


 "Πες στον αδελφό σου πως θα του κόψω το κεφάλι και θα κατουρήσω μέσα στον λαιμό του !"
- Gino Felino Brooklyn PD
 
Η ταινία ξεκινάει με διάσημη ατάκα τιμημένης γειτονιάς από Arthur Miller , οπότε καταλαβαίνει κανείς πως η ιστορία έχει να κάνει με ιερά και όσια αστικού τοπικισμού . Σκηνοθετημένη από τον John Flynn ( LOCK UP , BRAINSCAN ) και γραμμένη με ακόμη νωπή την προβολή του GOODFELLAS (1990) από τον David Lee Henry ( ROAD HOUSE ) !
Ο Καλός :
O Steven Seagal είναι ο αδέκαστος ντετέκτιβ του Brooklyn Gino Felino - πρώην Ειδικές Δυνάμεις αν λάβουμε στα σοβαρά τον εκκεντρικό μπερέ με το οικόσημο που μοστράρει . Έχει Ιταλικές ρίζες και φιλικές σχέσεις με τους μαφιόζους της περιοχής αφού ήθελε από μικρός να ξεχωρίζει ανάμεσα στις τάξεις τους . Παρόλο που μεγάλωσε μέσα στο έγκλημα , δεν έγινε μούτρο και έκανε κάτι χρήσιμο με την ζωή του πολεμώντας για το δίκαιο . Μπορεί να ανεχτεί τα πάντα στην ζωή , αλλά όχι την βία ενάντια σε γυναίκες και τα σκυλιά . Το πρώτο μέρος το καταλαβαίνουμε από την εισαγωγική σκηνή της ταινίας με τον ιπτάμενο νταβά που εξαιτίας αναμενόμενου γρονθοκοπήματος σε μια έγκυο "υπάλληλο" του , ο Gino χάλασε μια παρακολούθηση "δουλειάς" 3 εκατομμυρίων ! Το δεύτερο το καταλαβαίνουμε στο τέλος της ταινίας . O Gino βρίσκει τον ασυνείδητο που πέταξε ένα σκυλάκι από το εν κινήσει αυτοκίνητο του μέσα σε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών και τον κλωτσάει στ'αρχ&*ια ! Το σκυλάκι (ο Seagal το βαπτίζει Κουράγιο) πάει στον πεσμένο άντρα που σφαδάζει απ'τον πόνο και τον κατουράει στα μούτρα ...
O Gino είναι το αγαπημένο παιδί της γειτονιάς και όλοι πίνουν νερό στο όνομα του . Όσοι δεν είναι φίλοι του κατουριώνται πάνω τους μόνο στο άκουσμα του ονόματος του . Όταν μάθει για την δολοφονία του καλού του φίλου και συναδέλφου , Bobby Lupo ( Joe Spataro ) μπροστά στα έντρομα μάτια της οικογένειας του , θα ξαμολυθεί με μια καραμπίνα και ένα αδήλωτο στην αστυνομία όπλο στην γειτονιά με έναν και μόνο σκοπό : ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να την αποδώσει όπως πρέπει πριν πιάσουν τον δολοφόνο είτε οι αστυνομικοί , είτε οι μαφιόζοι) !
Ο Jerry Orbach ( LAW AND ORDER , UNIVERSAL SOLDIER ) είναι ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κάπτεν Ronnie Donzinger . Αυτός που δίνει τα όπλα στον Gino και κάνει τα στραβά μάτια στο μακελειό που ακολουθεί . Με όλη αυτή τη βία γύρω του νιώθει πλέον γέρος και κουρασμένος .
Ο Orbach δίνει την αίσθηση ότι παρακολουθείς επεισόδιο του LAW AND ORDER κάθε φορά που εμφανίζεται στην οθόνη .
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ :
Η Jo Champa ( WALKER TEXAS RANGER ) είναι η εν-διαστάσει γυναίκα του Gino , Vicky . Προσπάθησε με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον γάμο τους , αλλά η αδιαφορία στην συζυγική ζωή και το αδέκαστο καθήκον του στην δικαιοσύνη στάθηκαν εμπόδιο . Ο Gino προσπαθεί να φτιάξει την σχέση του με τον ανήλικο γιο του - όσες φορές τον βλέπει - αλλά την στιγμή που ετοιμάζονται να δεθούν ως πατέρας με γιο μέσα σε ένα παιχνίδι μπέηζμπολ , χτυπάει το τηλέφωνο ... Στην συνέχεια βέβαια τα ξαναβρίσκει με την γυναίκα του . Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή , υπάρχει η παρακάτω σκηνή :
ΤΙΜΙΟΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡΑΣΗΣ :
Ο Gino υπόσχεται στην γυναίκα του πως θα έχει τελειώσει με την δουλειά που έχει να κάνει (να κόψει το κεφάλι του Ritchie Madano και να κατουρήσει μέσα στον λαιμό του δηλαδή μέχρι τις μια το μεσημέρι) , κρατώντας μια καραμπίνα . Να έχει έτοιμα τα χαρτιά για το διαζύγιο μέχρι να επιστρέψει !
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο William Forsythe ( STONE COLD , THE DEVIL'S REJECTS ) είναι η πεμπτουσία του παρανοϊκού κρακάκια δολοφόνου που σκοτώνει κόσμο επειδή μπορεί , Richie Madano . Ο Richie μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον Gino , αλλά εκείνος ακολούθησε τον σκοτεινό δρόμο . Πουλάει πρέζα στην περιοχή , αλλά συγχρόνως την χρησιμοποιεί . Η καθημερινή υπερβολή τον οδήγησε στην δολοφονική παράνοια και σε ένα κρεσέντο βίας που θα αναστατώσει όλη την πόλη για πάντα ! Σκοτώνει ακόμη και όσους τολμούν να του κορνάρουν στον δρόμο , ή όσους έχουν την ατυχία να κάθονται σε αναπηρική καρέκλα ! Η αστυνομία τον ψάχνει και η τοπική μαφία αγχώνεται γιατί η αστυνομία έχει αγριέψει και ανακατεύεται στις δουλειές της , οπότε τον ψάχνει και αυτή για να τον βγάλει από την μέση !
Η φουκαριάρα η μάνα του πλαντάζει στο κλάμα την ώρα που ο δύσμοιρος πατέρας του Ritchie παρακαλεί τον Gino να δώσει τόπο στην οργή εις το όνομα της παλιάς τους φιλίας και γνωριμίας με την οικογένεια , αλλά ο Gino είναι αμετακίνητος : Ή θα παραδοθεί στις αρχές , ή θα παραδοθεί στις γροθιές του ! Ο Ritchie περνάει τις τελευταίες ώρες της ζωής του λες και βρίσκεται σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι ...
Μόνο ο Άγγελος του Θανάτου (ή ακόμη και Σκοτεινός Ιππότης) που ακούει στο όνομα Gino Felino θα μπορέσει να βάλει ένα τέλος στην μανία του ...
Ο Forsythe έδωσε τον καλύτερο του εαυτό σε αυτή τη ταινία , σε σημείο να του κόψει σκηνές ο ίδιος ο Seagal μήπως και επισκιάσει την δικιά του ερμηνεία !
Ο Robert LaSardo ( HARD TO KILL ) είναι ένας από την τρελοπαρέα του Ritchie , ο Botchi . Παλαιός γνώριμος των αρχών με έναν φάκελο όσο το χέρι του Seagal : Μεγάλο και μακρύ . Είναι ο δεύτερος σε αναγνωρισιμότητα Λατίνος φυλακόβιος σε ταινίες μετά τον Trejo .
Ο Kane Hodder ( FRIDAY THE 13TH , HATCHET ) είναι ένας από τους μπράβους του Ritchie στο αποχαιρετιστήριο πάρτι . Είναι ο δεύτερος που υποδέχεται τα σκάγια από την καραμπίνα του Gino .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Μετά από ένα πέρασμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η τελική απόδοση δικαιοσύνης/ανεπανάληπτο μπερντάκι πάνω στο εύθραυστο ανθρώπινο περίβλημα του Richie (του έσπασε στα αλήθεια ένα δόντι σε μια πρόσκρουση πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο) , ο Seagal προσθέτει χτύπημα στο κεφάλι με τηγάνι (σε λογική συνέχεια της περιποίησης με πλάστη νωρίτερα) και τελειωτική κίνηση με κάρφωμα τιρμπουσόν στο κούτελο !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Δεν ξέρω κατά πόσο περνάει για μυστικισμός το μαύρο μπερέ με το σήμα των Ειδικών Δυνάμεων , αλλά ξεχωρίζει όταν το φοράει με το μαύρο γιλέκο χωρίς μπλουζάκι από μέσα . Είναι ο μοναδικός αστυνομικός με εκκεντρικό ντύσιμο στην υπηρεσία . Οι υπόλοιποι φοράνε κανονικές στολές .
Υπάρχει η λατρεία της γειτονιάς που είναι κύριο στοιχείο όλων των χαρακτήρων που συμμετέχουν στο δράμα .
Ο Seagal έχει σπαθιά σαμουράι στο σπίτι του .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Αλογοουρά .
Διεφθαρμένη αστυνομία .
Δεσμοί με την Ιταλική Μαφία .
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Μπάλα μπιλιάρδου τυλιγμένη μέσα σε πετσέτα και στέκα από μπιλιάρδο . Κάποιοι ψάχνουν ακόμη τα δόντια τους από τότε .
Μπαλτά , Τσιγκέλι ,Ρόπαλο και Λουκάνικο μέσα σε κρεοπωλείο .
Πλάστης . Τηγάνι . Τιρμπουσόν . Είναι να μην μπει σε κουζίνα !
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Πέρα από εκπαραθύρωση , στην συγκεκριμένη ταινία εισάγεται και ο δόκιμος όρος εκ-παρμπριζοποίηση , καθώς η ταινία ξεκινάει με τον Seagal να περνάει βίαιο νταβά μέσα από το παρμπριζ του αυτοκινήτου του (αφού πρώτα έχει περάσει το κεφάλι του στο παράθυρο της πόρτας του αυτοκινήτου με στρίψιμο του καρπού) !
Επίσης μαφιόζος πετάγεται μέσα από παράθυρο . Άλλος μαφιόζος περνάει μέσα από γυάλινη πόρτα κρεοπωλείου και την βιτρίνα (γενικότερα το κρεοπωλείο χρειάζεται ανακαίνιση μετά την επίσκεψη του Seagal) . Το κεφάλι του Ritchie περνάει επίσης μέσα από κλειστό παράθυρο (μεταξύ άλλων) .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :

Οι αγριότητες άνευ προηγουμένου που συμβαίνουν μέσα σε συγκεκριμένο μπαρ ιδιοκτησίας μούτρου με δεσμούς με την Ιταλική μαφία , ξεπερνούν κάθε προσδοκία και παραμένουν κλασικό κομμάτι της Ορθόδοξης Σηγκαλογίας : Εγκλεισμός ανθρώπου μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο δύο φορές χωρίς την θέληση του . Ρίξιμο από σκαμπό και παρενόχληση των πελατών με σπάσιμο ποτηριών πάνω στο μπαρ . Σπάσιμο μύτης εξυπνάκια που επιμένει πως χωρίς το σήμα και το όπλο ο Gino δεν αξίζει μια !
Εξευτελισμός του ανθρώπου που έμαθε στον Bruce Lee να χρησιμοποιεί κλοπάκια , του Danny Inosanto ( BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA ) - είναι ο μοναδικός ασιάτης μέσα στο Ιταλικό μπαρ που πάει να κάνει τον μάγκα με στέκα μπιλιάρδου . Τον λένε "Ξυλάκια" ! Εξευτελισμός του μπάρμαν που είναι παλαίμαχος πυγμάχος με πολλούς τίτλους και πάει επίσης να κάνει τον καμπόσο .
Σπάσιμο δοντιών με μπάλα μπιλιάρδου τυλιγμένη σε πετσέτα . Γροθιά σε γεννητικά όργανα . Συνεχής και επίπονος εξευτελισμός (του σπάει  το χέρι και την μύτη ξανά και ξανά) του ιδιοκτήτη του μπαρ που είναι ο μικρός αδελφός του Richie Madano .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.