Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

OUT OF REACH (2004)


"Δεν μου αρέσει να παίρνω ανθρώπινες ζωές . Νιώθω κάπως αμήχανα να παραδεχτώ ότι θα το ευχαριστηθώ που θα σε σκοτώσω αργά ..."
- William Lansing - Φυσιολάτρης
 
Γραμμένο από τον Trevor Miller ( INTO THE SUN ) και σκηνοθετημένο από τον Po-Chih Leong ( BANANA COP , THE DETONATOR ) .
Ο Καλός :
O Steven Seagal είναι ο πρώην Ειδικός Πράκτορας της CSA , Βετεράνος του Βιετνάμ και γενικότερα σκληρός τύπος , Billy Ray Lansing . Πλέον ζει απομονωμένος στην Βόρεια Αλάσκα σε ένα καταφύγιο προστασίας ζώων μέσα σε δάσος και ο μόνος άνθρωπος που έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι ένα 13χρονο κοριτσάκι από την Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία) ! Στα ζώα του δάσους και στην μικρή του φίλη , ο Billy Ray βρίσκει την αθωότητα που του είχε λείψει τόσα χρόνια στον άγριο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών .
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
Ο Seagal επενδύει όλη του την αγάπη σε ένα 13χρονο κοριτσάκι . Η Ida Nowakowska είναι η ορφανή Irena Morawska , φίλη δια αλληλογραφίας του Seagal . O Seagal είναι η στοργική πατρική φιγούρα (που σπάει κόκαλα αν χρειαστεί) που έχει τόσο ανάγκη . O Seagal της γράφει για τον Ναπολέοντα και τις μαθαίνει μυστικούς κώδικες επικοινωνίας , γιατί είναι γνωστό πως κάτι τέτοια θέλουν να διαβάζουν τα 13χρονα κοριτσάκια . Με τους μυστικούς κώδικες που μαθαίνει η μικρή , αφήνει στοιχεία σε διάφορα σημεία (από επιφάνεια καθρέφτη μέχρι μέσα σε πιατέλα με ορεκτικά) για τον μεσήλικα φίλο της έτσι ώστε να μπορέσει να την εντοπίσει όταν θα αποφασίσει να την επισκεφτεί στην χώρα της (όταν υπάρχει ο φόβος ότι κάτι θα πάει στραβά , συνήθως πηγαίνει στραβά) ! Στο τέλος της ταινίας την υιοθετεί μαζί με ένα άλλο αγοράκι , τον κλεπτομανή Nikki (που ο Seagal τον αποκαλεί Simon) , και ζουν ευτυχισμένοι όλοι μαζί στο καταφύγιο του Seagal .
Η Angieszka Wagner ( SCHINDLER'S LIST ) είναι η Πολωνή αστυνομικός Kasia Lato . Συνεργάζεται με τον Seagal για να εξαρθρώσει το κύκλωμα σωματεμπορίας . Ευτυχώς δεν υπάρχει αμήχανη ερωτική σκηνή μεταξύ τους , μιας και ο Seagal κάνει παρέα μόνο με άγρια ζώα του δάσους και από ανθρώπους προτιμάει να επικοινωνεί γραπτά με 13χρονα κοριτσάκια (όσο λάθος κι αν ακούγεται) .
Ο Κακός :
O Matt Schulze ( BLADE I&II - με διαφορετικό χαρακτήρα , THE TRANSPORTER , THE FAST AND THE FURIOUS 1&5 ) είναι ο Faisal , αδίστακτος νονός του εγκλήματος , τόσο ποιητικός όσο και σατανικός , που διατηρεί ψηφιακό παγκόσμιο κύκλωμα εμπορίας ανήλικων κοριτσιών σε υπερ-πλούσιους γουστώζους αγοραστές . Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί εφηβικές ψυχές από ένα τοπικό ορφανοτροφείο . Ο Faisal την βρίσκει με τον ίλιγγο που προκαλεί η καταδίωξη και προαισθάνεται ότι ο Billy Ray θα τον κυνηγήσει κι ας μην τον έχει γνωρίσει ποτέ στην ζωή του ! Είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού - στην περίπτωση του Seagal , καλοθρεμμένης γάτας .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Οι δύο άντρες αφήνουν τα όπλα και λύνουν τις διαφορές τους με σπαθιά .
Ο Schulze χάνει την ζωή του μετά από σύντομη αλλά καθόλα στιλιζαρισμένη σαμουράι αναμέτρηση με σπαθιά . Έχει προηγηθεί μια ελαφρά περιποίηση προσώπου από την κρέμα-aikido του Seagal , αλλά η τελική αναμέτρηση είναι εφάμιλλη της όλης ποιητικότητας που προσπάθησε να παρουσιάσει ο Faisal στην ταινία (καίει τριαντάφυλλα πριν σκοτώσει , παίζει σκάκι με ναρκωμένο 13χρονο κοριτσάκι - για να καταφέρει να την κερδίσει ο αχρείος τύπος , κτλ) . Όσο αμήχανα κι αν νιώθει ο Seagal παίρνοντας του την ζωή .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Σπαθιά σαμουράι .
Στο μπουρδέλο πολυτελείας επιλέγει το "Δωμάτιο Σαμουράι" ...
Ένα με την φύση .
Αμηχανία κάθε φορά που αναγκάζεται να πάρει κάποια ανθρώπινη ζωή (ένα λάθος που το επαναλαμβάνει κατά βίαιη επανάληψη μέχρι το τέλος της ταινίας) .
Ο Seagal στέλνει Ινδιάνικα μπρασελέ φιλίας στο κοριτσάκι .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Γυρισμένο στην Ανατολική Ευρώπη .
Κατευθείαν σε dvd .
Τρίτη ταινία με την λέξη OUT στον τίτλο : OUT FOR JUSTICE (1991) , OUT FOR A KILL (2003) , OUT OF REACH (2004) .
Σαμουράι ξιφομαχία .
Αλόγιστη χρήση σωσία .
Παράδειγμα χρήσης σωσία :
Στην τελική αναμέτρηση με τον Faisal , ο τύπος που κάνει την δυναμική τούμπα με τα ρούχα και την περούκα του Seagal , ΔΕΝ είναι ο Seagal .
Απαράδεκτο ντουμπλάρισμα του τρόμου . Οι τελικές ατάκες του Seagal και των υπόλοιπων ηθοποιών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο σενάριο διαβάζονται από κάποιον άλλο .
Μαλλί που θυμίζει την περούκα του Κοπολικού Δράκουλα .
Την στιγμή του τελικού χτυπήματος πάνω στο σώμα του Faisal , ακούγεται η κραυγή του γερακιού . Γεγονός που μας πάει πίσω στην κινητήρια σκηνή της προπόνησης του Seagal στο HARD TO KILL (1990) !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Σε αυτή τη ταινία , ο Seagal προκαλεί ζαλάδα με τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί κάθε φορά που πάει στο ταχυδρομείο της Αλάσκα , ή σε κάποιο ξενοδοχείο της Ανατολικής Ευρώπης , ή γνωρίζει κάποιον καινούργιο χαρακτήρα - λόγω επικίνδυνου μυστικού παρελθόντος που μπορεί να τον κυνηγάει ακόμη ανά τον πλανήτη . O William "Billy Ray" Lansing (που μπορεί να μην είναι ούτε αυτό το αληθινό του όνομα) είναι γνωστός και ως Billy Ray , ο Αμερικάνος , Αυτός που Γράφει Γράμματα , Κύριος De la Croix , Κύριος Davenport , Κύριος Williams , Bill Hale του Παγκόσμιου Ταμείου Αρωγής , Κύριος Dean Morey του Διεθνούς Ταμείου Εκπαίδευσης (;) , Δόκτωρ Gray και Nicolai Rochenko !
Μέσα στην παραζάλη των ονομάτων μέχρι και τον μικρό Nikki αποκαλεί Simon !
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Πέρα από τα χέρια του Seagal και τα γενικά όπλα που πετάνε σφαίρες , δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που να προκαλεί πόνο .
ΕΚΑΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Άνθρωπος περνάει μέσα από παράθυρο το οποίο τυχαίνει να είναι ανοιχτό , οπότε δεν έχει το αναμενόμενο εφέ .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Καμία αγριότητα δεν διαδραματίζεται μέσα σε μπαρ - αν και συναντιέται αρκετές φορές μέσα σε κάποιο μπαρ με την Lato . Υπάρχει σκηνή ανελέητης ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα σε μπουρδέλο πολυτελείας βέβαια . Κάπου εκεί μέσα θα υπάρχει και κάποιο μπαρ σίγουρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.