Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY (1995)

 
"Η τύχη βοηθάει το προετοιμασμένο μυαλό .."
- Travis Dane , Τρομοκράτης , Πρώην Προγραμματιστής Υπολογιστών της CIA
 
Σκηνοθετημένο από τον Geoff Murphy ( THE QUIET EARTH , NEVER SAY DIE , YOUNG GUNS II , FORTRESS 2 ) και γραμμένο συλλογικά από τους Richard Hatem ( σεναριογράφος/παραγωγός στα GRIMM , ONCE UPON A TIME IN WONDERLAND , SUPERNATURAL , THE DEAD ZONE , THE SECRET CIRCLE , THE MOTHMAN PROPHECIES κτλ ) , Matt Reeves ( FELICITY , LET ME IN ) και J.F. Lawton (χαρακτήρες) .
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal επιστρέφει ως Casey Ryback , μάγειρας , πρώην Navy Seals , ειδικός στα εκρηκτικά και τις πολεμικές τέχνες με σκοτεινό παρελθόν και πρόβλημα με κάθε μορφή εξουσίας ! Αυτή τη φορά δεν βρίσκεται μέσα σε πολεμικό πλοίο , αλλά αποφάσισε να πάει διακοπές και να ταξιδέψει με τρένο , από Colorado για LA , παρέα με την ανιψιά του , Sarah !
Ακριβώς όπως και στην πρώτη ταινία , ο Seagal είναι κρυμμένος μέσα σε ψυγείο κατά την διάρκεια της αρχικής εισβολής και στην συνέχεια βγαίνει έξω , κάνοντας τους τρομοκράτες να βλασφημήσουν την ώρα και την στιγμή που διάλεξαν το συγκεκριμένο τρένο για κατάληψη !
Η Katherine Heigl ( ROSWELL , GREY'S ANATOMY ) είναι η 16χρονη ανιψιά του Casy , Sarah Ryback (17 στα αλήθεια) ! Οι γονείς της έχουν πεθάνει πρόσφατα και ο θείος Casey είναι ο μοναδικός της συγγενής . Το ταξίδι με το τρένο θα τους βοηθήσει στο να δεθούν περισσότερο ως οικογένεια . Ο θείος Casey δεν μίλαγε με τον πατέρα της και δεν είχε ξεκαθαρίσει τις διαφορές τους όσο ζούσε (ήταν αδέλφια) . Παρόλα αυτά , η Sarah θαυμάζει τον θείο της , γιατί έχει περισσότερα παράσημα από τον πατέρα της . Έχει μερικά παράσημα , που "είναι τόσο μυστικά που ούτε και ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει για αυτά" ! Ο θείος Casey έχει μάθει aikido στην μικρή , οπότε ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της . Κάποια στιγμή οι τρομοκράτες την βρίσκουν ανάμεσα στους επιβάτες και την παίρνουν μαζί τους ως δικλείδα ασφαλείας και τρόπο εκβιασμού παράδοσης του Ryback !
Ο Morris Chestnut είναι ο σκευοφόρος του τραίνου , Bobby Zachs . Λειτουργεί ως το χαβαλεδιάρικο sidekick/κωμική ανακούφιση δίπλα στον Seagal . Μετά από 7 χρόνια θα ξαναβρεθεί με τον Seagal , αλλά σε αντίθετες πλευρές του νόμου , στο HALF PAST DEAD (2002) , όπου και θα έχει προαχθεί σε βασικό κακό της ταινίας !
Ο/Οι Κακός/οι :
O Patrick Kilpatrick ( THE TOXIC AVENGER , ο cyborg καθηγητής γυμναστικής στο CLASS OF 1999 ) είναι ένας από τους μισθοφόρους που κάνουν την εισβολή στο τρένο ! Τον σκοτώνει ο Marcus Penn για παραδειγματισμό , επειδή του αντιμίλησε .
Ο Everett McGill ( THE PEOPLE UNDER THE STAIRS , SILVER BULLET , LICENCE TO KILL , TWIN PEAKS ) είναι ο Marcus Penn , το πρωτοπαλίκαρο του ψηφιακού τρομοκράτη Travis Dane . Πρώην πεζοναύτης , με γενικότερη ναζί εμφάνιση . Έχει τρομοκρατικές διασυνδέσεις με Βόρεια Κορέα και Μέση Ανατολή . Γνωρίζει καλά τον Ryback και τις μεθόδους του . Τόσο καλά , που αναγνωρίζει την εκπαίδευση που έχει πάρει η Sarah μετά από Vulcan κίνηση που του κάνει στον λαιμό !
Ο Eric Bogosian ( THE STUFF , DOLORES CLAIBORNE , LAW AND ORDER : CRIMINAL INTENT ) είναι ο απροσάρμοστος προγραμματιστής/μάγος των ηλεκτρονικών υπολογιστών , Travis Dane . Πρώην CIA και με απωθημένα εναντίον της υπηρεσίας (ή κάτι δεν πάει καλά στην διεύθυνση προσωπικού , ή τουλάχιστον θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει τον Seagal να ξεκαθαρίζει τα "προβλήματα" τους πριν αυτά γίνουν μεγαλύτερα) . Με ομάδα αδίστακτων μισθοφόρων , καταλαμβάνει τρένο με σκοπό να αποκτήσει κινητό αρχηγείο για να εξαπολύσει την ψηφιακή του τρομοκρατία ! Με τον όρο ψηφιακή τρομοκρατία εννοώ πως ο Dane θα αποκτήσει τον έλεγχο ενός άκρως μυστικού αμυντικού δορυφόρου - του Grazer One (ο οποίος τυχαίνει να είναι δημιούργημα του και κατά την διάρκεια της δοκιμής του , βλέπουμε τους χειριστές του στο Πεντάγωνο να τσεκάρουν κώλους σε παραλία της California) χακάροντας τα αρχεία της CIA και με αυτόν θα απειλήσει την Αμερική με πυρηνικό όλεθρο ! Δηλαδή , θα στοχεύσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα που υπάρχει κρυμμένος βαθιά κάτω από το Πεντάγωνο και χτυπώντας τον (αν δεν ικανοποιηθούν τα παρανοϊκά του αιτήματα , δηλαδή να του δώσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να καλύψει τα χρέη του (;)) , θα βυθίσει στην θάλασσα όλη την Ανατολική Ακτή !
Αν και έχει την τύχη με το μέρος του και το προετοιμασμένο μυαλό για να βοηθηθεί από αυτήν , δεν υπολόγισε στον παράγοντα aikido που θα του χαλάσει τα σχέδια ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
O Seagal παλεύει με τον Marcus Penn και κανονίζουν τους λογαριασμούς τους σαν πεζοναύτες . Με μαχαίρια δηλαδή μέσα στο εστιατόριο του τρένου . Ο Penn γίνεται ένα με την διακόσμηση και την κουζίνα , πριν πέσει νεκρός με σπασμένο λαιμό . Κανείς δεν νικάει τον Ryback μέσα στην κουζίνα !
Ο Seagal πυροβολεί τον Dane και τον πετάει έξω από το τρένο . Ο Dane πέφτει στην κόλαση του Dane-τη (το 'πιασες ;) που προκάλεσε σύγκρουση τρένων .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Όπως και στη πρώτη ταινία , δεν υπάρχει επιρροή ανατολικών/ινδιάνικων κουλτουρών στον Seagal .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Τεράστιες εκρήξεις , χαρακτηριστικό της Ασημένιας περιόδου .
Στην προηγούμενη ταινία (ON DEADLY GROUND) η αλογοουρά υπήρχε . Εδώ δεν φαίνεται . Επίσης το "εργοστάσιο χημικών όπλων/λιπάσματος στην Κίνα" που ανατινάζει ο Dane για να κάνει επίδειξη δύναμης , είναι στοκ εκρηκτική σκηνή της καταστροφής του εργοστασίου του Michael Caine από το ON DEADLY GROUND (1994) .
Ο βασικός κακός της ιστορίας είναι πρώην CIA .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Πρώτη ταινία με επιστροφή ίδιου χαρακτήρα στο  Σηγκαλογικό Σύμπαν (εκτός κι αν είσαι από την αιρετική σέχτα που πιστεύει πως ο Seagal είναι ο ίδιος χαρακτήρας με διαφορετικά ονόματα σε κάθε ταινία του) . Τα sequels θα συνεχιστούν με τις περιπέτειες του Jonathan Cold στα THE FOREIGNER (2003) και BLACK DAWN (2005) .
Ο Seagal γλυτώνει από την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γυριστεί ποτέ σε ταινία του . Βγαίνει τρέχοντας μέσα από 2 τραίνα που συγκρούονται και ανατινάζονται ταυτόχρονα , και πιάνεται από ανεμόσκαλα ελικοπτέρου !
-Σαχλο-ατάκα στα καλύτερα της (βλέπε τους υπεύθυνους του σεναρίου παραπάνω) :
Σε μια σκηνή , τρομοκράτης πέφτει πάνω σε γυναίκα επιβάτη , της οποίας έχει ανοίξει το σουτιέν . Με αποσπασμένη την προσοχή του , δεν βλέπει την σφαλιάρα του Seagal που του σπάει τον λαιμό . Πηγαίνοντας πάνω από το πτώμα , ο Seagal λέει : "tits to die for ..."
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Δεν χωράει κανείς να πεταχτεί από τα σχετικά μικρά παράθυρα του τρένου , αλλά αρκετοί κάνουν το λάθος να κυνηγήσουν τον Seagal στην οροφή ...
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Βόμβα από συμπυκνωμένο λάδι καρύδας και μπέρμπον ! Αν είσαι πρώην Navy Seals ειδικός στα εκρηκτικά και μάγειρας , τα σκέφτεσαι αυτά ...
Υγρό για αναπτήρα .
Πιστόλι φωτοβολίδας .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Παρόλο που υπάρχει μινι-μπαρ μέσα στο τρένο , οι σκηνές δράσης εξελίσσονται σε άλλα βαγόνια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.