Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

TICKER (2001)


Αναμενόμενα μέσα στα τραβηγμένα μέχρι ξεχειλώματος πλαίσια του B-γούστου , ταινία σκηνοθετημένη από τον Albert Pyun δεν θα μπορούσε να μην είναι φέσι (παρόλο που ο ίδιος ρίχνει το φταίξιμο για το τελικό αποτέλεσμα στην εταιρία παραγωγής , επειδή του σταμάτησε την χρηματοδότηση στα μέσα των γυρισμάτων) ! Ειδικά όταν συμπίπτει χρονικά με την φεσο-σκότεινη περίοδο του Δασκάλου (1998-2008) , όπου αμολάει την μια κατευθείαν-σε-dvd ακρότητα μετά την άλλη ! Πόσο μάλλον όταν στην ταινία περιέχονται σκηνές δράσης από άλλες ταινίες [SWEEPERS (1998) , THE PEACEKEEPER (1997)] (ο Pyun κατηγορεί ανοιχτά την NU Image για αυτό) , ο Tom "ξεχνάω τις γραμμές μου" Sizemore και δύο τηλεοπτικοί ράπερς (Ice-T και Nas) με προϋπηρεσία !
Άξιο αναφοράς (1) στον όλο πανικό της ταινίας αποτελεί και το καθυστερημένο (τόσο στον τρόπο γραφής , όσο και στο γεγονός ότι υπήρχε σε κάποιο συρτάρι από το 1989) σενάριο του τηλεοπτικού Paul B. Margolis ( MacGYVER , THE SENTINEL , SIRENS ) .
Είναι ένα βήμα πριν βάλεις πίθηκους να πετάνε μαγνητάκια ψυγείου με λέξεις για να σχηματιστούν προτάσεις !
Πόσο σοβαροί μπορεί να είναι ανατολικοευρωπαίοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν όμηρο έναν γερουσιαστή και ζητάνε μεταφορά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον λογαριασμό τους μέσα σε 15 λεπτά ; Αλλιώς θα σκοτώσουν τον γερουσιαστή και στην συνέχεια θα ανατινάξουν το σπίτι του γερουσιαστή όπου βρίσκονται και οι ίδιοι μέσα (το εσωτερικό του οποίου πρέπει να είναι πλάνο από εστιατόριο) ;!
Άξιο Αναφοράς (2) είναι η δερμάτινη γκαρνταρόμπα της παραγωγής . Τα λεφτά τελείωσαν μέσα σε 6 μέρες (από τις συνολικές 12) , οπότε πρέπει να είχε βρεθεί κάποια καλή προσφορά σε δερμάτινα για όλους τους πρωταγωνιστές , μιας και όλοι φοράνε από ένα (εκτός κι αν μερικοί το μοιράζονταν) .
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο Frank Glass . Τιμημένος πυροτεχνουργός και αρχηγός της πολύχρωμης ομάδας εξουδετέρωσης βομβών του Αστυνομικού τμήματος του San Francisco . Λέγοντας πολύχρωμη εννοώ πως αποτελείται από ετοιμόλογους , άνετους τύπους με πολύχρωμα ρούχα που ξέρουν τα πάντα για τις βόμβες και ζουν σε έναν δικό τους κόσμο . Κάτι σαν το Big Bang Theory του Αστυνομικού τμήματος του San Francisco . Ο Glass είναι ειδικός στα εκρηκτικά , άρα με έντονο παρελθόν στις Ειδικές Δυνάμεις . Είναι τόσο καλός , που δεν χρειάζεται καν να είναι παρόν όταν εξουδετερώνει τις βόμβες . Το καταλαβαίνεις από το σκεφτικό του πρόσωπο στα κοντινά πλάνα που μπαίνουν σφήνα .
Ο Tom Sizemore είναι ο σκληροτάχηλος Ντετέκτιβ του San Francisco , Ray Nettles . Μετά τον ηρωικό θάνατο του συνάδελφου του Fuzzy από έναν αδίστακτο Ιρλανδό τρομοκράτη και την ανατίναξη της οικογένειας του μέσα στο αυτοκίνητο τους , αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από την εκκεντρική ομάδα εξουδετέρωσης βομβών της πόλης για να φέρει τους φταίχτες στην δικαιοσύνη . Συγκεκριμένα στον ζεν αρχηγό της ομάδας , Frank Glass . Δεν συναντήθηκαν σχεδόν ποτέ με τον Seagal (πέρα από μια σκηνή) . Όποτε μιλάνε μεταξύ τους , βλέπουμε κοντινό πλάνο , μια τον έναν , μια τον άλλον .
Μετά το απαράδεκτο sex tape του που κυκλοφόρησε η Vivid , τον βλέπω με άλλο μάτι (χωρίς να το θέλω) ! Αυτό το "γαμ*&ται η αστυνομία του LA !" ενώ σνιφάρει κόκα (οι μοναδικές "γραμμές" που δεν μπορεί να ξεχάσει) από τον κώλο των γυμνών συνοδών του έκανε την διαφορά !
Ο ράπερ Nas είναι ο βοηθός του Sizemore , Art "Fuzzy" Rice . Τρώει σφαίρες για τον συνάδελφο του μέσα στα 14 πρώτα λεπτά . Λέει στον φίλο του να απελευθερώσει τους δαίμονες που έχει μέσα του πριν να είναι πολύ αργά με την τελευταία του πνοή ...
O Kaos Seagal (αληθινός σκύλος του Steven Seagal) κάνει τον σκύλο της ομάδας που εξουδετερώνει βόμβες . 
Δεν τα βάζεις με σκύλο που λέγεται Χάος . Ειδικά όταν έχει τέτοιο αφεντικό !
Ο/Οι Κακός/οι :
O Dennis Hopper είναι ο Alex Swan (με άλλα 12 ψευδώνυμα , έχει δουλέψει για τις μισές δυτικές δημοκρατίες , αλλά και για την Αμερική κατά την θητεία του Προέδρου Reagan) , ο στραβωμένος με τα πάντα Ιρλανδός που περνάει την ώρα του ανατινάζοντας ζωές στον αέρα με περίπλοκες βόμβες ! Έχει παλιούς λογαριασμούς με τον Glass .
Ο Hopper βρέθηκε για μια και μοναδική μέρα στα γυρίσματα της ταινίας . Τον βλέπεις να κάνει μορφασμούς , να περπατάει σε σκοτεινούς διαδρόμους φορώντας μαύρη τρομοκρατική καπαρντίνα , να καπνίζει πούρο , να ανατινάζει ανθρώπους όπως στο SPEED (1994) , να μιλάει με Ιρλανδική προφορά (όχι σε ολόκληρη την πρόταση - μερικές φορές ξεχνάει ότι κάνει τον Ιρλανδό) ,  κτλ ... Δεν συναντήθηκε ποτέ με τους συμπρωταγωνιστές του (όπως και οι υπόλοιποι δεν συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους) .
Η Jaime Pressly ( NOT ANOTHER TEEN MOVIE ) είναι η Claire Manning . Η όμορφη τρομοκράτης που για χάρη της ο αρχηγός της ομάδας της απειλεί πως θα αρχίσει να ανατινάζει την πόλη τετράγωνο-μετά-το-τετράγωνο μέχρι να την απελευθερώσουν ! Υπάρχει μεγάλη ανατροπή στον χαρακτήρα της και από δευτερεύον , γίνεται ο κύριος κακός της ιστορίας ...
Ο Ice "Μαδαφάκιν" Τ είναι ο υποτιθέμενος διοικητής των Τρομοκρατών ! Δεν τον πρόσεξα ποτέ , αλλά αναφέρεται στους τίτλους τέλους (ακριβώς κάτω από το όνομα του σκύλου του Seagal)
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Στην μια και μοναδική σκηνή χρήσης aikido , ο Seagal περπατάει σε έναν σκοτεινό διάδρομο ενός κτηρίου , αποδεκατίζοντας τρομοκράτες . Πολλά κοντινά και πολλοί σωσίες χαλάνε την ατμόσφαιρα . Δεν αποδίδει δικαιοσύνη στον Hopper , μιας και τον προλαβαίνει η Claire .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ανατολικής κουλτούρας στην γκαρνταρόμπα του Seagal , αλλά η όλη αδιαφορία του για την παραγωγή αποπνέει μια Ζεν ατμόσφαιρα στο πρόσωπο του . Επίσης μοιράζει ζεν συμβουλές συμπεριφοράς στον Sizemore την ώρα που προσπαθεί να εξουδετερώσει μια βόμβα -
Αυθόρμητο μάθημα ζωής , το οποίο έβαλε ο Seagal μέσα στην ταινία και ήταν εκτός σεναρίου :
"Τώρα άκουσε με , θα πρέπει απλά να πας πέρα από την ελπίδα και τον φόβο , να μην είσαι προσκολλημένος στο να ζεις , ή στο να πεθαίνεις , ή σε οτιδήποτε άλλο και να καταλάβεις ότι ο θάνατος είναι απλά άλλο ένα στάδιο του παιχνιδιού ... πρέπει να είσαι έτοιμος να το νιώσεις και ο τρόπος που θα μάθεις να νιώθεις είναι το να καταλάβεις την φύση του ίδιου σου του μυαλού ... ακόμη και αν φύγεις σήμερα , θα επιστρέψεις .. οπότε αν δεν είσαι προσκολλημένος στο να ζεις , ή στο να πεθαίνεις , δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς , αν δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς θα είσαι ήρεμος και απλά θα με ακούς , γιατί θα σε οδηγήσω εγώ σε αυτό , εντάξει ;!"
(στη θέση του Sizemore θα δάγκωνα την βόμβα μετά από αυτό)
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Ο Seagal είναι αδιάφορος και/ή απών από τα γυρίσματα .
Μασίφ μαύρο μαλλί , καμένο και ξασμένο προς τα πίσω . Σαν να έχει έναν αόρατο ανεμιστήρα συνέχεια ανοιχτό μπροστά του . Υπάρχει ιδέα αλογοουράς .
Ελαφρώς μαυρισμένος .
Ανατολικοευρωπαίοι τρομοκράτες .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Πρώτη και τελευταία φορά που σκηνοθέτησε τον Seagal ο Albert Pyun .
Πρώτη φορά που ο Seagal παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε μπάντα μέσα σε νυχτερινό κέντρο . Είναι μεταμφιεσμένος με μαύρα γυαλιά , καουμπόϊκο καπέλο και ψευτο-μούσι (αφού στην σκηνή υποτίθεται πως ο χαρακτήρας του βρίσκεται μέσα στο κλάμπ) ! Διπλός ρόλος δηλαδή .
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Εκπαραθύρωση τρομοκράτη που ακούμε , αλλά δεν βλέπουμε . Ούτε καν χρήση στοκ σκηνής .
Επίσης αστυνομικός πέφτει αιμόφυρτος πάνω σε μπαρμπρίζ αστυνομικού αυτοκινήτου μετά από έκρηξη .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Πυροβολισμός , μια σύλληψη και εξουδετέρωση βόμβας μέσα σε νυχτερινό κέντρο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.