Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

HALF PAST DEAD (2002)

 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον ηθοποιό/σκηνοθέτη Don Michael Paul ( HARLEY DAVIDSON AND THE MARLBORO MAN , LAKE PLACID: THE FINAL CHAPTER ) .
Αυτή η ταινία είναι η τελευταία που πήρε κινηματογραφική διανομή . Μέχρι το MACHETE (2010) , όλες οι επόμενες ταινίες του Seagal κυκλοφόρησαν κατευθείαν-σε-dvd . Μερικές σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στον αέρα , είναι κομμένες σκηνές από το THE ROCK (1996) . Η σκηνή με τους αλεξιπτωτιστές που πέφτουν από το μεταγωγικό είναι από το NAVY SEALS (1990) .
Ο Καλός :
O Steven Seagal είναι ο μυστικός Πράκτορας του FBI , Sasha Petrosevitch . O "Και Μισή Νεκρός" του τίτλου . Είναι τόσο καλός στο να κρύβει τα μυστικά του που περνάει άνετα από ανιχνευτή ψεύδους . Είναι χήρος , αλλά δεν αποχωρίζεται το δαχτυλίδι του γάμου του . Παριστάνει τον κλέφτη αυτοκινήτων για δυόμιση χρόνια με σκοπό να τον πιάσουν κάποια στιγμή ώστε να γίνει ο Φυλακισμένος 1137 στην higt-tech φυλακή Υψίστης Ασφαλείας του Νέου Αλκατράζ . Το ένα του γόνατο είναι από τιτάνιο , αλλά δεν μαθαίνουμε ποτέ πως το απέκτησε - είναι κάτι που παραμένει μυστήριο , όπως και η Ρωσική καταγωγή του (ένα παρελθόν Ρωσικής μαφίας θα ήταν ευπρόσδεκτο) . Μέσα στην φυλακή τυχαίνει να βρεθεί σε κατάσταση ομηρείας και ηγείται της εξέγερσης των κρατουμένων .
Ο θανατοποινήτης Lester McKenna ( Bruce Weitz - GENERAL HOSPITAL ) που πρόκειται να εκτελεστεί την ημέρα που διαδραματίζεται η ένοπλη εισβολή , ζητάει ως τελευταία επιθυμία να περάσει μια ώρα με τον Sasha . Μιλάνε για τον θεό και την μετά-θάνατον-ζωή (μιας και ο Seagal είχε πεθάνει για μερικά λεπτά και ξέρει) μέσα σε High-tech αίθουσα εκτέλεσης που μοιάζει πιο πολύ με ζεν δωμάτιο που μπορεί να αλλάξει την εικόνα περιβαλλόντων στους τοίχους του .
O ράπερ/ηθοποιός Ja Rule ( RUSH HOUR , THE FAST AND THE FURIOUS ) είναι ο συνάδελφος/κλέφτης αυτοκινήτων του Sasha , Nicolas "Nick" Frazier . Δεν είναι τόσο ακραίος όσο ο Sasha στην fast-and-furious οδήγηση κλεμμένων αυτοκινήτων . Είναι όμως καλός του φίλος τα τελευταία δυόμιση χρόνια , αλλά δεν γνωρίζει για την αληθινή του ταυτότητα . Ξανασυναντιούνται μέσα στο Νέο Αλκατράζ , 8 μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα της τελευταίας του συνάντησης που τελείωσαν με την σύλληψη του και τον θάνατο του Seagal . Συνηθίζει να τρέχει πυροβολώντας με δύο πιστόλια .
Η μοναδική προσφορά του Ja Rule στην ταινία είναι η προσπάθεια του να μάθει στον Seagal πως να λέει το "all right" σαν γκάνγκστα-ραπερ ("a'ight" δηλαδή) .
Ο επίσης ράπερ/ηθοποιός Kurupt ( VEGAS VAMPIRES , HALF PAST DEAD 2 ) είναι ο Twitch , ο φυλακόβιος με την καλλιτεχνική φλέβα που βοηθάει τον Seagal . Υπάρχει κωμική ανακούφιση ανταλλαγής προσβολών μεταξύ των δύο ράπερ .
Ο Tony Plana (ο τηλεοπτικός πατέρας της Ugly Betty) είναι ο Λατίνος διευθυντής του Νέου Αλκατράζ , El Fuego (Ο Φωτιάς) . Δίνει μια vatos locos γεύση με την ερμηνεία του . Όσοι νομίζουν ότι είναι πιο σκληροί και κακοί από αυτόν , κάνουν λάθος . Το Αλκατράζ είναι σπίτι του και οι κρατούμενοι είναι φιλοξενούμενοι του .
Η Claudia Christian ( η Ivanova του BABYLON 5 ) είναι η Ειδική Πράκτορας του FBI , Ellen Williams . Είναι αυτή που πυροβολεί και σκοτώνει τον Seagal (παρόλο που είναι παλιοί φίλοι , αλλά πρέπει να φανεί πιστευτή η σύλληψη) στην επιχείρηση σύλληψης των κλεφτών αυτοκινήτων από το FBI (κρατώντας δύο πιστόλια , σαν τον Ja Rule) . Βρίσκεται έξω από την φυλακή όταν συμβαίνουν τα γεγονότα . Λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με τους τρομοκράτες και έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό τους .
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
Λόγω τοποθεσίας της ιστορίας (Φυλακή Αλκατράζ) , δεν παίζει κάποιο αίσθημα για τον Seagal , οπότε δεν υπάρχει και αμήχανη ερωτική σκηνή . Η νεκρή του γυναίκα όμως , ήταν "το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του" ...
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Richard Bremmer ( THE 13TH WARRIOR , SHANGHAI KNIGHTS , SIN EATER , ο πατέρας του Ian Curtis στο CONTROL ) είναι ο νονός του εγκλήματος , Sonny Eckvall . O Sasha τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο της γυναίκας του και θέλει ματωμένη εκδίκηση .
O Morris Chestnut ( BOYZ IN THE HOOD , THE LAST BOY SCOUT , UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY , V AMERICAN HORROR STORY , KICK-ASS 2 ) είναι ο Donald Robert Johnson . Γνωστός και με την κωδική ονομασία 49er One ! Είναι επιφανής βοηθός του Υπεύθυνου των Φυλακών , αλλά έχει σκοτεινά κίνητρα . Το παρελθόν του είναι διαφορετικό όμως . Ο 33χρονος Johnson είναι βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου και έχει υπηρετήσει στο Κουβέιτ και στην Βοσνία . Έχει Παράσημο Ανδρείας και έχει φάει σφαίρα 4 φορές . Πάσχει από το Σύνδρομο του Πολέμου Του Κόλπου και είχε απολυθεί με τιμές . Ηγείται οπλισμένης παραστρατιωτικής ομάδας 12 ατόμων και εισβάλει στην φυλακή του Αλκατράζ για να μάθει την τοποθεσία των εδώ και 17 χρόνων κρυμμένου χρυσού αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων από θανατοποινίτη . Θέλει το Αμερικάνικο όνειρο και θα κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει . Κρατάει όμηρους τον διευθυντή των φυλακών και μια ανώτατη δικαστικό . Δεν πιστεύει στον θεό και απαγγέλει Νίτσε στα μούτρα του θανατοποινίτη ενώ πυροβολεί τον ιερέα του ! Το κακό του κάρμα θα το βρει μπροστά του βέβαια , με την μορφή του Steven Seagal .
H Nia Peeples ( WALKER TEXAS RANGER , BATTLE OF LOS ANGELES , PRETTY LITTLE LIARS ) είναι η 49er Six . Είναι μια ανάσα μακριά από το να χαρακτηριστεί Νίντζα . Σπάει τα μούτρα του Ja Rule πριν επέμβει ο Seagal .
Ο Matt Battaglia ( o Lux Deveraux στη τηλεταινία UNIVERSAL SOLDIER II: BROTHERS IN ARMS ) είναι ο 49er Three .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Ο Seagal έχει εναέρια μάχη πάνω σε αλυσίδες αλα Thunderdome με τον Johnson - η εικόνα είναι αστεία και μόνο στην σκέψη λόγω σωματότυπου ! Ενώ προσγειωθούν μετά από μια Cirque Du Soleil παράσταση - που είναι θαύμα πως δεν έσπασε κανένας κασκαντέρ τον σβέρκο του , ο Johnson το σκάει . Συναντιούνται προς το τέλος της ταινίας εν πτήση . Ο Johnson πετάει την δικαστή από το ελικόπτερο του και ο Seagal βουτάει από το δικό του για να την σώσει . Χωρίς αλεξίπτωτο και ενώ ακούγεται DMX (I'ma bang) ! Το ελικόπτερο του Johnson ανατινάζεται στον αέρα , πιθανότατα από αυτό που μόλις παρακολούθησε - ακριβώς όπως και το μυαλό μου ! Ο Lester βρισκόταν μέσα στο ελικόπτερο , ζωσμένος με εκρηκτικά ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Ο Seagal "πεθαίνει" για λίγο , αλλά στο παρά του θανάτου επιστρέφει ... Γνωρίζει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά , αλλά δεν αποκαλύπτει .
Ο Seagal περνάει φάση Βουδισμού και δεν θέλει να κάνει πια βίαιες ταινίες - περισσότερα παρακάτω .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Ξασμένο μαλλί που φαίνεται σαν περούκα του Δράκουλα με υπόνοια αλογοουράς ανάλογα από πια γωνία το κοιτάς .
Ο Seagal παίζει με ράπερ/ηθοποιούς .
Ο Seagal πεθαίνει για λίγο , αλλά επιστρέφει .
Ο ολίγον θάνατος του δίνει το παρατσούκλι "Φάντασμα" . Όνομα που έπαιξε πολύ στο TRUE JUSTICE .
Ο Seagal φοράει μπαντάνα .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Πρώτη φορά που βλέπουμε τον Seagal να καπνίζει (είναι τσιγάρο με βότανα φυσικά) .
Εξωφρενική δράση : Ο Seagal πηδάει μέσα από φλεγόμενα ελικόπτερα , κρεμιέται από αλυσίδες , κτλ ... Είναι η τελευταία του κινηματογραφική ανάσα πριν βουτήξει μέσα στον ωκεανό της κατευθείαν-σε-dvd περιπέτειας !
Ο Seagal πέρναγε εκκεντρική φάση Βουδισμού (δεν ήθελε πλέον να γυρίζει βίαιες ταινίες - κάτι που δεν φαίνεται στην συγκεκριμένη αφού σκοτώνει λες και δεν ελέγχει την δύναμη του μερικές φορές) και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων κυκλοφορούσε παντού με έναν σύμβουλο Βουδισμού ο οποίος ανάλογα με το τι τον συμβούλευε σχετικά με το καθημερινό του κάρμα , τον έκανε να σταματάει τα γυρίσματα της ημέρας !
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Δεν υπάρχει εκπαραθύρωση με την στενή έννοια του όρου . Υπάρχει όμως εκ-ελικοπτέρωση !
Ο Seagal ρίχνει γροθιά περνώντας το χέρι του μέσα από τζάμι . Στην συνέχεια περνάει τον ίδιο 49er μέσα από τζαμαρία σαν να είναι κουκλάκι .
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Ο Seagal πετάει μέσα σε δωμάτιο πτώμα με καπνογόνα και σημείωμα που γράφει BYE-BYE σε μια καθαρή αναφορά στο DIE HARD (1988) . Θα έλεγα και αναφορά στην σκηνή με το κωλόχαρτο-και-την-βόμβα του LETHAL WEAPON 2 (1989) .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Όλη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε φυλακή , οπότε δεν υπάρχει μπαρ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.