Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

THE GLIMMER MAN (1996)


"Δεν είναι ότι δεν μπορώ να παλέψω . Υποτίθεται πως δεν πρέπει . Είναι ενάντια στην θρησκεία μου ..."
- Jack Cole - Βουδιστής Αστυνομικός , Πρώην CIA
 
Σκηνοθετημένο από τον John Gray ( HELTER SKELTER ) και γραμμένο από τον Kevin Brodbin ( COSTANTINE ) στα στημένα πρότυπα ταινιών με αστυνομικούς φιλαράκια  τύπου LETHAL WEAPON (1987) και TANGO & CASH (1989) με παράλογο συνδυασμό σκοτεινών θρίλερ με εξυπνάκηδες απροσάρμοστους δολοφόνους τύπου SEVEN (1995) - η κερασάκι-στη-τούρτα-της -δράσης προσθήκη του Βουδιστή αστυνομικού Seagal πρέπει να μπήκε τελευταία στο σενάριο και χωρίς να το γνωρίζει ο Brodbin ...
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο Jack Cole , γνωστός και ως Κύριος Jones , δυναμικός όσο και εκκεντρικός new age αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες . Το παρελθόν του είναι σκοτεινό και μυρίζει μυστικές υπηρεσίες . Το παρατσούκλι "Ακτιδάνθρωπος (Glimmer Man)" , του το είχαν βγάλει , γιατί η αχτίδα από την κάνη του όπλου του ήταν το τελευταίο πράγμα που αντίκριζαν μέσα στις ζούγκλες πριν τον θάνατο τους όσοι είχαν την ατυχία να είναι στόχοι του . Βετεράνος του Βιετνάμ που χρησιμοποιήθηκε για πολλές δύσκολες/βρώμικες αποστολές για το "Πρόγραμμα" (την CIA δηλαδή) μέχρι και το 1984 όπου και χάθηκαν τα ίχνη του . Μετατίθεται από την Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες με σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση μιας δύσκολης υπόθεσης που αφορά την σύλληψη ενός επικίνδυνου κατά συρροή δολοφόνου .
Σταδιακά τα πράγματα μπερδεύονται και μπλέκει και ο ίδιος καθώς βρίσκονται τα δαχτυλικά του αποτυπώματα πάνω στο πτώμα της πρώην γυναίκας του !
O Keenen Ivory Wayans ( IN LIVING COLOR ) είναι ο άσπονδος συνάδελφος του , Jim Cambell . Είναι το άλλο άκρο σε σχέση με τον Seagal . Εκεί που ο Seagal χρησιμοποιεί την προσευχή για να ηρεμήσει , εκείνος χρησιμοποιεί κυνισμό και ένα μπουκάλι Jack Daniels . Οι δύο τους έχουν αναλάβει να συλλάβουν τον παρανοϊκό κατά συρροή δολοφόνο που ακούει στο ψευδώνυμο "Ο Οικογενειάρχης" !
Ο Cambell παίζει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που διαθέτει τηλεόραση που λειτουργεί με βενζίνη , αλλιώς δεν εξηγείται η άμεση ανάφλεξη που προκάλεσε η πτώση της στο πάτωμα , κατά την διάρκεια πάλης με μασκοφόρο εκτελεστή μέσα στο διαμέρισμα του ! Η μάχη τελειώνει με αυτό-εκπαραθύρωση του Cambell την ώρα της έκρηξης που θα διαλύσει τελείως το διαμέρισμα του (είναι από εκείνες της σπάνιες στιγμές που ένας σπινθήρας προκαλεί πυρηνική έκρηξη) !
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
Η Michelle Johnson ( WAXWORK , DR. GIGGLES ) είναι η Jessica Cole , η γυναίκα του Jack . Η πρώην του , Ellen DunLeavy βρίσκεται νεκρή και σταυρωμένη στον τοίχο , δίπλα στον νέο της άντρα . Είχαν δύο παιδιά με τον Jack , τα οποία μένουν με την Jessica . Ο Οικογενειάρχης με αυτή του την πράξη θα κάνει την σύλληψη του (και την ανάλογη τιμωρία) προσωπική υπόθεση για τον Jack .
Η Alexa PenaVega είναι η ανώνυμη μικρή κόρη του Seagal . Αργότερα θα την προσέξουμε καλύτερα στην σειρά ταινιών του Robert Rodriguez , SPY KIDS . Πλέον έχει μεγαλώσει και παίζει σε ταινίες όπως τα REPO! THE GENETIC OPERA (2008) , MOTHER'S DAY (2010) . BOUNTY KILLER (2013) , MACHETE KILLS (2013) , κτλ ... Στο τηλεοπτικό THE TOMMOROW PEOPLE , είναι η Hillary Cole (δυστυχώς καμία συγγένεια με τον Jack  Cole) .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Bob Gunton ( THE SHAWSHANK REDEMPTION , DEMOLITION MAN ) είναι ο Frank Deverell , τοπικός επιφανής νονός της νύχτας με διασυνδέσεις στην δημόσια ζωή , αλλά και με την Ρώσικη μαφία . Ο γιός του προσπάθησε να αυτοκτονήσει μέσα στην τάξη του σχολείου του , αλλά ο Cole τον έσωσε με δραματική διπλή εκπαραθύρωση (έφυγαν μαζί από το ένα κτήριο και πέταξαν στο διπλανό) . Το σπίτι του Deverell θυμίζει ναό των Mayas . Ο Deverell ασχολείται με το λαθρεμπόριο χημικών όπλων .
Ο John M. Jackson ( THE HITCHER , JAG ) είναι ο Donald Cunningham , το πρωτοπαλίκαρο του Deverell . Πιστεύοντας πως το αφεντικό του θα τον πουλήσει στους μπάτσους , τον πυροβολεί σε καρδιά και κεφάλι .
Ο Brian Cox ( BRAVEHEART , TROY , BOURNE IDENTITY ) είναι ο Κύριος Smith . Παλιός γνώριμος του Cole από την CIA . Είναι βρώμικο μούτρο που πουλάει χημικά όπλα σε τρομοκράτες . Smith και Deverell δουλεύουν παρεούλα . Ο Smith θυμίζει περισσότερο Τεξανό πετρέλαιά .
Ο Stephen Tobolowsky ( SPACEBALLS , MIRROR MIRROR , HEROES , GLEE , CALIFORNICATION ) είναι ο αρρωστάκιας Christopher Maynard , γνωστός και ως Οικογενειάρχης ! Ο Maynard βάζει στο αρρωστημένο του στόχαστρο Καθολικές οικογένειες και τις σκοτώνει καρφώνοντας τα μέλη τους στον τοίχο σε μια βέβηλη αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού . Έχει εκτελέσει με τελετουργικό τρόπο 8 οικογένειες μέσα σε 6 μήνες και συνεχίζει το θεάρεστο έργο του . Όταν συναντιέται για πρώτη (και τελευταία) φορά με τον Seagal , κρατάει όμηρο υπό την απειλή όπλου έναν ιερέα πάνω στον άμβωνα της εκκλησίας . Ο Οικογενειάρχης κανονίζεται μέχρι τα μισά της ταινίας . Οι δύο τελευταίοι φόνοι του όμως αποδίδονται σε κάποιον άλλον ... Κάποιον που τον βολεύει να καλύψει τις βρωμοδουλειές του με εμπόρους χημικών όπλων !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Ο Seagal παρόλο που προσπαθεί να πείσει τον Οικογενειάρχη να παραδοθεί μέσα στον ιερό ναό , καταλήγει να τον πυροβολεί στην καρδιά . Δεν ήθελε να το κάνει , αλλά τον ανάγκασε ο τρελός ! Μετά την πράξη του , κοιτάζει με φόβο και μετάνοια τις εικόνες και τον ουρανό του ναού , σαν να ζητάει συγχώρεση για το αμάρτημα που διέπραξε μέσα στον ιερό χώρο .
Ο Donald Cunningham τρώει όλο το βρωμόξυλο μαζεμένο γιατί είναι αυτός που σκότωσε την πρώην γυναίκα του Seagal . Ο Seagal αναλαμβάνει να τον απαλλάξει από την συνήθεια να ξυπνάει κάθε πρωί και να κοιτάζεται στον καθρέφτη . Καταλήγει διακοσμητικό στοιχείο καρφωμένο σε κάγκελα .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Προσάρτηση της Κινέζικης κουλτούρας με κατάρτιση στην βοτανολογία και εφαρμογή Θιβετανικού Βουδισμού στην καθημερινή ζωή . Φοράει περιλαίμιο κομποσκοίνι με προσευχές .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Ο Seagal κυνηγάει κατά συρροή δολοφόνο .
Αλογοουρά .
Σύνθλιψη γεννητικών οργάνων .
Όπως και στο HALF PAST DEAD (2002) , ο Seagal περνάει πολυγράφο ψεύδους για την πλάκα του .
Αύξηση σωματικού βάρους στα πρότυπα του Elvis της δεκαετίας του '70 (είναι στην αρχή , οπότε οι σωσίες που χρησιμοποιούνται φαίνονται ακόμη πιστικοί) .
Διεφθαρμένη CIA . Πρώην συνάδελφος πουλάει όπλα σε τρομοκράτες .
Τρέξιμο σαν κορίτσι .
Ματώνει για τελευταία φορά σε ταινία .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Πρώτη φορά που ο βοηθός του Seagal δεν είναι ράπερ , αλλά κανονικός ηθοποιός .
Πρώτη (και τελευταία) φορά που οι κακοί κοροϊδεύουν τα ρούχα και την "ευαίσθητη" αλογοουρά του Seagal .
Είναι η μοναδική ταινία που έχει τόσες πολλές σκηνές του Seagal στο ίδιο κάδρο με άγαλμα του Ιησού στο βάθος .
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Η ταινία κρατάει το υψηλότερο ρεκόρ εκπαραθύρωσης με 9 διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων να περνάνε μέσα από κλειστά παράθυρα (όχι ένας σε επανάληψη όπως στο KILL SWITCH) !
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Σε αυτή τη ταινία ο Seagal κόβει λαιμό με πιστωτική κάρτα , εμβολίζει με την τσουγκράνα μπουλντόζας και χτυπάει κεφάλι με παλιά συσκευή τηλεφώνου . Επίσης κεφάλι περνάει μέσα από οθόνη τηλεόρασης . Χτύπημα γεννητικών οργάνων με κομμάτι ξύλου . Ξυλοδαρμός με λαβή όπλου .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Δύο καβγάδες που τελειώνουν με πόνο και σπασμένα έπιπλα . Ένας στην είσοδο σε εστιατόριο και ένας στην έξοδο από αυτό . Από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας και μέρος της κλασικής Σηγκαλογίας . Βγαίνοντας από το εστιατόριο , ο Seagal απαντάει στο τηλέφωνο που χτυπάει και λέει με άνεση πως "θα είμαστε κλειστοί λόγω ανακαίνισης για τους επόμενους δύο μήνες" !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.