Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

UNDER SIEGE (1992)


"Θα μπορούσα να σου κάνω κακό , αλλά θα προτιμούσα να μη σου κάνω , οπότε απλά άσε με να μαγειρέψω ..."
- Casy Ryback , Μάγειρας , Πρώην Navy Seal
 
Σκηνοθετημένο από τον Andrew Davis ( ABOVE THE LAW , THE FUGITIVE , COLLATERAL DAMAGE ) και γραμμένο από τον J. F. Lawton ( CANNIBAL WOMEN IN THE AVOCADO JUNGLE OF DEATH , PRETTY WOMAN , UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY , DOA: DEAD OR ALIVE ) - στα καπάκια μετά το επιτυχημένο PRETTY WOMAN (το αρχικό σενάριο ονομαζόταν Three Thousand και εκεί η πόρνη πέθαινε στο τέλος της ταινίας από υπερβολική δόση - για να ξέρουμε τι προθέσεις υπάρχουν και τι καταλήγει στο υποσυνείδητο πιάτο μας) - το UNDER SIEGE είναι η επιτομή της καθαρόαιμης περιπέτειας στην καριέρα του Steven Seagal που έφερε την παγκόσμια αναγνώριση κριτικών και κοινού (για τελευταία φορά) και πολλά λεφτά στα ταμεία των συντελεστών (μέχρι τότε κάθε ταινία του Seagal έβγαζε από 40 μέχρι 50 εκατομμύρια δολάρια - το UNDER SIEGE τίναξε την μπάνκα των Σηγκαλογικών δεδομένων στον αέρα με το αστρονομικό ποσό εσόδων τα 83 εκατομμύρια) .
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο Casey Ryback , εκκεντρικός μάγειρας του πολεμικού ναυτικού - για την ακρίβεια , προσωπικός μάγειρας του Καπετάνιου ενός πολεμικού πλοίου που πρόκειται να παροπλιστεί , του USS Missouri . Πέρα από καλός μάγειρας του Κάπτεν Adams , είναι και πρώην Navy Seals με συλλογή παρασήμων , έφεση στο aikido και τα εκρηκτικά , και πιθανό παρελθόν σε μυστικές υπηρεσίες (αναφέρεται κάποια στιγμή ότι "μετά τον Παναμά του αφαίρεσαν την άδεια πρόσβασης  ασφαλείας που είχε" - δηλαδή , εξαιτίας κακών πληροφοριών , ο Ryback έχασε την διμοιρία του και στην επιστροφή του πίσω στην πατρίδα , έσπασε τα μούτρα του διοικητή του - μετά από αυτό είχε δύο επιλογές για να παραμείνει στο στράτευμα : είτε ως γραφιάς , είτε ως μάγειρας) . Του Ryback δεν του αρέσουν οι τελετές και οι τυπικότητες (χάνει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τον Πρόεδρο Bush επειδή είχε δουλειές) και ζει γενικότερα με τους δικούς του κανόνες μέσα στο ναυτικό .
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :

H λαγουδάκι του Playboy/Playmate Ιούλιος 1989/ηθοποιός Erika Eleniak ( E.T. THE EXTRA TERRESTRIAL , THE BLOB , BAYWATCH , DRACULA 3000 ) είναι η μπριόζα στρίπερ έκπληξη για τα γενέθλια του Κάπτεν Adams , Jordan Tate , γνωστή και ως Μις Ιούλιος ! Δεν βγαίνει ραντεβού με μουσικούς και δεν της αρέσει να σκοτώνει . Εξαιτίας κούρασης από το ταξίδι (σε συνδυασμό με βρώμικο πότισμα αλκοόλ) αποκοιμιέται μέσα στη τούρτα και βγαίνει κάπως αργά για να ξεκινήσει το πρόγραμμά της ! 
Στην τόπλες έξοδο της από την τούρτα , βλέπει τον κόσμο ανάποδα καθώς η κάννη του όπλου του Ryback είναι στραμμένη κατά πάνω της , ενώ η αίθουσα της γιορτής είναι άδεια . Ο Ryback θα σώσει την αμήχανη κατάσταση μετά τις απαραίτητες συστάσεις ... Η Tate θα πρέπει να ηρεμήσει και να πάρει την τύχη της στα χέρια της (μαζί με ένα αυτόματο οπλοπολυβόλο που είναι τόσο απλό στην χρήση του) . Ξεκινάνε χαλαρά την θυελλώδη σχέση τους με την Tate να ντύνεται με μαύρη στρατιωτική παραλλαγή για να ανταπεξέλθει στον ρόλο του βοηθού του Ryback , και αναμενόμενα στο τέλος της ταινίας ο Seagal το κερδίζει το γκομενάκι , φιλώντας το μέσα στο πλήθος των ναυτικών που ζητωκραυγάζουν τέλος καλό , όλα καλά ...
Ο/Οι Κακός/οι :
O Gary Busey ( GINGERDEAD MAN ) είναι ο Commander Krill  , δεύτερος στην ιεραρχία του πλοίου . Ο άνθρωπος/Δούρειος Ίππος που κάνει την δουλειά "από μέσα" ! Συνεργάζεται με τον William Stranix και του ανοίγει τον δρόμο για την κατάληψη του πλοίου . Δεν τα πάει εξαρχής καλά με τον Rybak (φτάνει στο σημείο να φτύσει μέσα στην σούπα που ετοιμάζει ειδικά για τον καπετάνιο) , γεγονός που θα κάνει τον κύκλο του κάποια στιγμή , με επίπονα αποτελέσματα .
O Tomy Lee Jones ( THE FUGITIVE , VOLCANO ) είναι ο τρομοκράτης/πρώην CIA με απωθημένα εναντίον της Αμερικανικής Κυβέρνησης , William Strannix ! Φτάνει στο πλοίο ως Mad Billy , τραγουδιστής ροκ μπάντας (με hair-metal πέτσινο που σκοτώνει) , τους Mad Billy and The Fabulous Bail Jumpers που υποτίθεται πως θα παίξουν για τα γενέθλια του καπετάνιου . Μετά τα όργανα ξεκινάνε να παίζουν με τα όπλα τους πάνω στο ανυποψίαστο πλήρωμα που διασκεδάζει ... Ο Strannix ξέρει για τις βρωμοδουλειές της CIA και κρατάει μούτρα επειδή τον απέλυσαν λόγω παράνοιας και προσπάθησαν να τον εξαφανίσουν από προσώπου γης ! Στο πλοίο βρίσκεται για να κλέψει τις πυρηνικές του κεφαλές και να τις βγάλει στην μαύρη αγορά της τρομοκρατίας - ενώ ψήνεται να ρίξει και μια πυρηνική βόμβα στην Χαβάη για να τους μάθει να τον σέβονται ! Κάνει δουλειές με Γάλλους τρομοκράτες (αλλά έχει και καβάτζα αγοραστή που τον λένε Mohammed) . 
Μέσα στην ομάδα του πρώην CIA/τρομοκράτη , διακρίνεται ο αγαπημένος high-tech Ιρλανδός του διαστήματος , Colm Meany ( ο Chief O'Brien - STAR TREK TNG&DS9 ) . Ο Meanly έχει γλυτώσει από τους Borgs , αλλά τελικά τον σκοτώνει η Μις Ιούλιος .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Μετά από το αυθόρμητο και εκτός σεναρίου "Εμείς οι δύο είμαστε ίδιοι , μαριονέτες στα χέρια ενός παρανοϊκού και αχάριστου παίχτη , σε ένα άρρωστο έργο" , ο Seagal καρφώνει την μαχαίρα του στην κορυφή του κεφαλιού του Strannix , ανοίγοντας του κι άλλο την χωρίστρα ενώ του διαπερνάει όλο τον τρομοκρατικό/πρώην CIA εγκέφαλο ! Έχει προηγηθεί έντονη μάχη τιμής με πολεμικά μαχαίρια , πέρασμα του κεφαλιού του Tommy Lee Jones μέσα από μόνιτορ και σπάσιμο καρπού . Από τις καλύτερες μάχες με τελικό κακό στην αρχή της Ασημένιας Περιόδου (1992-1997) στην Σηγκαλογία .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Το γεγονός ότι παρασημοφορεμένος βετεράνος είναι και γκουρμέ μάγειρας , είναι Σηγκαλογικός μυστικισμός από μόνο του . Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αναφορά σε ανατολικές/ινδιάνικες κουλτούρες , τόσο στα λεγόμενα του , όσο και στις ενδυματολογικές του επιλογές .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Όπως και στην πρώτη του ταινία με τον Davis , ABOVE THE LAW (1988) , ο Seagal ΔΕΝ έχει αλογοουρά .
Διεφθαρμένη CIA .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Πρώτη φορά που ταινία του Seagal δεν μοιάζει με ταινία του Seagal . Λείπουν εκείνες οι μαγικές πινελιές που κάνουν μια ταινία δική του εντελώς . Θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστήσει ο οποιοσδήποτε .
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Το πλοίο δεν διαθέτει παράθυρα , οπότε δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο .
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Χρήση καπνού από καμένες πίτες με σκοπό την κάλυψη/απόκρυψη , παραπλάνηση του εχθρού .
Χρήση διαλυτικού μπογιάς για να ανατινάξει ελικόπτερο .
Αυτοσχέδια βόμβα με μίξη κηροζίνης και μαχαιροπίρουνων μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων !
Αυτοσχέδια συσκευή εξουδετέρωσης υποβρυχίου από μονωτική ταινία , τάπερ και προφυλακτικό .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Πυροβολισμοί μέσα στην αίθουσα που γίνεται το πάρτι . Υπάρχει πάγκος με ποτά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.