Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

HARD TO KILL (1990)


"Θα σε πάω στην τράπεζα Γερουσιαστή Trent . Στην τράπεζα αίματος !"
-Mason Storm , LAPD

Σκηνοθετημένο από τον Bruce Malmuth ( NIGHTHAWKS , PENTATHLON ) . Σε όσους δεν λέει τίποτε το όνομα , ο Malmuth έχει κάνει μικρό πέρασμα ως ηθοποιός στα δύο πρώτα Karate Kid (ο εκφωνητής των αγώνων) .
Γραμμένο από τον Steven McKay ( DARKMAN II: THE RETURN OF DURANT ) με έξτρα πινελιές ανατολικού μυστικισμού από τον Steven Seagal .
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο Mason Storm , σκληροτράχηλος Ντετέκτιβ του Los Angeles με ταλέντο στις πολεμικές τέχνες και έφεση στην ανατολική κουλτούρα - ο αρχικός τίτλος του σεναρίου ήταν Seven Year Storm (γιατί τον λένε Storm και γιατί πέφτει για 7 χρόνια σε κώμα , το 'πιασες ; Οι υπεύθυνοι της Warner δεν το 'πιασαν και άλλαξαν τον τίτλο σε Hard To Kill για να θυμίζει περισσότερο το φαινόμενο Die Hard) .
Μετά από μια παρακολούθηση κάτι σκιωδών χαρακτήρων κατά την διάρκεια της βραδιάς των Όσκαρς το 1983 , ο Mason Storm μαθαίνει πως κάποιος θέλει να δολοφονήσει έναν γερουσιαστή και επιστρέφει χαλαρός στο σπίτι του (αφού πρώτα στρίψει μερικούς καρπούς και ένα πόδι προς κατευθύνσεις που δεν συμφωνούν με τα όρια του ανθρώπινου σώματος μέσα σε μια κάβα - αποτρέποντας έτσι μια ληστεία) . Στο σπίτι του , τρεις ένοπλοι θα του επιτεθούν άνανδρα , πυροβολώντας εκείνον και την γυναίκα του με καραμπίνες . Η γυναίκα του δεν θα τα καταφέρει , ενώ ο Storm θα μεταφερθεί μυστικά σε κωματώδη κατάσταση σε ένα νοσοκομείο αφήνοντας τον κόσμο να τον νομίζει για νεκρό . Ο γιος τους την γλυτώνει και μεγαλώνει με έναν αδελφικό συνάδελφο του Storm , τον Υπαστυνόμο O'Malley ( Frederick Coffin - SHOOT TO KILL ) θεωρώντας τον πατέρα του νεκρό ... Οι δολοφόνοι φρόντισαν να πασπαλίζουν τον τόπο του εγκλήματος με κοκαϊνη , παγιδεύοντας έτσι τον Storm .
Η ιστορία συνεχίζεται 7 χρόνια αργότερα , με τον Storm να ξυπνάει από το κώμα , έτοιμος για ματωμένη απόδοση δικαιοσύνης (και μια καθυστερημένη κατάθεση στην τράπεζα αίματος) ...
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
H Kelly LeBrock [THE WOMAN IN RED , WEIRD SCIENCE ("Η Γυναικάρα Με Τα Κοκκινα" και "Ηλεκτρονικό Μανούλι" για όσους θυμούνται τις βιντεοκασέτες) - αληθινή σύζυγος "Ηλεκτρο-μανουλάρα Με τα Κόκκινα" του Seagal εκείνη την περίοδο] είναι η σεξουάλα νοσοκόμα Andy Stewart . Γνωρίζει τον Seagal στην πτέρυγα του νοσοκομείου όπου βρίσκεται . Οι αχρείοι και διεφθαρμένοι αστυνομικοί , του επίσης αχρείου και διεφθαρμένου Γερουσιαστή Trent , φρόντισαν να σκοτώσουν την σύζυγο του Seagal νωρίτερα , αφήνοντας τον ανοιχτό στο να δεχθεί την φροντίδα και την αγάπη μιας άλλης γυναίκας !
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ :
Ο μικρός Sonny ( Zachary Rosencrantz - BEAUTY AND THE BEAST ) χάνει τον πατέρα του σε σχετικά μικρή ηλικία . Τον ξαναβλέπει για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια , και η στιγμή της συνάντησης τους είναι κάπως έτσι :
 Τον Sonny τον κυνηγάνε δύο διεφθαρμένοι μπάτσοι (ο ένας είναι ο ινδιάνος από το RENEGADE , Branscombe Richmond) , γιατί κουβαλάει την κασέτα που αποκαλύπτει την ανάμιξη τους στην δολοφονία του Γερουσιαστή Caldwell . Την στιγμή που ο Richmond είναι έτοιμος να γραπώσει τον μικρό , ο Seagal τον ρίχνει στο έδαφος με μια κλωτσιά ανάμεσα στα πόδια (από πίσω) . Στην συνέχεια τον πετάει μέσα σε ένα ανοικτό κινέζικο εστιατόριο και τον περιφέρει μέσα στην κουζίνα . Αφού του χτυπάει το κεφάλι πάνω σε έναν πάγκο , τον ξαναστέλνει ξαπλωτό στον δρόμο και χαϊδεύει το κεφάλι του παιδιού του φάση "έλα τι γίνεται , χαίρομαι που σε βλέπω-μισό λεπτό να σκοτώσω κάποιον και επιστρέφω να τα πούμε" . Αφού του σπάει τον καρπό για δεύτερη φορά , του σπάει και τον λαιμό μπροστά στα μάτια του παιδιού του ... Μετά αγκαλιάζει τον γιο του !
Πριν φτάσει στην τελική του μορφή το σενάριο , η παραπάνω σκηνή τελείωνε με τον Seagal να πηδάει πάνω από μια σειρά αυτοκινήτων και να σπάει τον λαιμό του κακού στην προσγείωση - μπροστά στα μάτια του παιδιού του .
Ο Κακός :
Ο William Sandler ( DIE HARD 2 , THE SHAWSHANK REDEMPTION , GREEN MILE , ROSWELL , THE MIST ) είναι ο διεφθαρμένος Γερουσιαστής Vernon Trent ! Μετά από την δολοφονία του Γερουσιαστή Caldwell (που είχε δώσει ο ίδιος την εντολή σε ανθρώπους της νύχτας) , γίνεται ο ίδιος Γερουσιαστής στην θέση του ! Το σήμα κατατεθέν της καθαρότητας των λόγων του είναι η πρόταση "and you can take that to the bank !" (Μπορείς να εξαργυρώσεις δηλαδή αυτά που λέει στην τράπεζα , γιατί ισχύουν και είναι τίμια) . Δυστυχώς ο Trent συνήθιζε να χρησιμοποιεί αυτή την φράση πολύ πριν γίνει ισχυρός πολιτικός παράγοντας , κάτι το οποίο έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό του Mason Storm , γιατί την νύχτα της παρακολούθησης ένας άνδρας με κρυμμένα από την νύχτα χαρακτηριστικά , είχε χρησιμοποιήσει αυτή την πρόταση !
Στο IRON MAN 3 (2013) ο Sadler παίρνει προαγωγή από Γερουσιαστής σε Πρόεδρο της Αμερικής , αλλά δεν λέει σε κανέναν να πάει στην τράπεζα .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
-Ίσως η πιο δυνατή σκηνή σε ολόκληρη την Σηγκαλογία είναι το "Αυτό είναι για την γυναίκα μου : γα&*σου και ψόφα !" που λέει σε έναν μπράβο του Trent , ενώ του κατεβάζει με δύναμη σπασμένη στέκα μπιλιάρδου στον λαιμό !
-Μετά από μια βίαιη περιήγηση μέσα στο σπίτι του Γερουσιαστή , ο Seagal απειλεί τον Trent με την καραμπίνα του χωμένη στο στόμα του πως θα του τινάξει τα γεννητικά όργανα στον αέρα , ενώ στην συνέχεια τον κοροϊδεύει για το μικρό τους μέγεθος . Μετά τον ταυτόχρονο σωματικό και ψυχολογικό πόνο , ΔΕΝ πηγαίνει τελικά τον Trent για κατάθεση στην "τράπεζα αίματος" (απλά αφήνει τους μαζεμένους αστυνομικούς να τον συλλάβουν) !
Για άλλη μια φορά , το αρχικό σενάριο τελειώνει φαντασμαγορικά την ταινία με τον Seagal να πετάει τον Trent μέσα στο τζάκι της βίλας του , όπου παλουκώνεται το κεφάλι του στη προστατευτική σχάρα και πιάνει φωτιά ....
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Έχει ζήσει 10 χρόνια στην Κίνα μαζί με τον ιεραπόστολο πατέρα του , οπότε έπρεπε να μάθει να παλεύει από μικρή ηλικία .
Πέρα από το να σκοτώνει , μαθαίνει και πως να σώζει ανθρώπους με την βοήθεια του βελονισμού . Κάνει κυρίως το πρώτο ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Seagal πρέπει να την έχει πολύ μεγάλη , γιατί η νοσοκόμα φαίνεται κατενθουσιασμένη όταν τσεκάρει τα προσόντα του κάτω από το σεντόνι και του λέει να ξυπνήσει γιατί έχει να "δώσει πολλά" ακόμα .
-Δεύτερη χοντράδα μέσα στο νοσοκομείο είναι το λογοπαίγνιο με το "γατάκι" . Όταν η Kelly Le Brock λέει στον κωματώδη Seagal με λάγνα φωνή "would you like a little pussy ?" , δεν περιμένεις να δεις αληθινό γατάκι από το πουθενά :
-Φωνή γερακιού/αετού αντηχεί στα λαγκάδια μετά το πέρας της σκληρής προπόνησης/επαναφοράς του Seagal στην αρχική του κατάσταση ! Το ίδιο κουρνιαχτό ξανακούγεται στο τελικό χτύπημα της σαμουράι ξιφομαχίας με τον Faisal στο OUT OF REACH (2004) .
-Διεφθαρμένη Αστυνομία . Διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία γενικότερα .
-Τρέξιμο σαν κορίτσι .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
-Πρώτη εμφάνιση της θρυλικής αλογοουράς .
-O Seagal ΔΕΝ είναι Πρώην Πράκτορας της CIA σε αυτή τη ταινία .
-Επίπονος εξευτελισμός κακοποιών μέσα σε κάβα . Ποτέ πριν δεν έχουν δοκιμαστεί τόσο πολύ ανθρώπινες κλειδώσεις .
-Απεικόνιση της τέλειας οικογένειας , η οποία καταστρέφεται από καραμπίνες μόλις μερικά λεπτά αργότερα . Γενικότερα , η οικογένεια δεν κολλάει σε έναν άνθρωπο που πρέπει να αποδίδει ματωμένη δικαιοσύνη κάθε φορά .
Seagal ξυπνάει από κώμα και παίρνει ματωμένη εκδίκηση . Τι να μας πεις ρε Tarantino ;
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ :
Ο Seagal μένει μαζί με την LeBrock σε ένα σπίτι που υποτίθεται πως είναι κάποιου πλούσιου γείτονα της LeBrock και της έχει αφήσει τα κλειδιά για να του ποτίζει τα λουλούδια , κτλ . Το σπίτι παθαίνει τέτοια ζημιά από πυροβολισμούς και κορμιά που γίνονται ένα με την διακόσμηση , που μάλλον η νοσοκόμα Andy βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια !
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ :
Κινέζικη μάσκα Θανάτου .
Στέκα μπιλιάρδου .
Τζιπ .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
Η σκηνή μέσα στην κάβα στην αρχή της ταινίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τσαμπουκάς σε μπαρ , μιας και τα μπαρ έχουν συμβιωτική σχέση με τις κάβες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.