Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

MARKED FOR DEATH (1990)

 
"Πότε με κατηγόρησε κανείς ότι έχω σώας τας φρένας ;!"
-John Hatcher Chicago DEA
Ο Καλός :
Ο Steven Seagal είναι ο αδέκαστος μπάτσος της Δίωξης Ναρκωτικών του Chicago , John Hatcher . Μετά τον θάνατο ενός καλού του φίλου και συναδέλφου παίρνει μια επ'αόριστον άδεια και  γυρίζει στο πατρικό του στο Lincoln Hights με σκοπό να ηρεμήσει και να βρει τον εαυτό του . Όλα αυτά τα χρόνια είχε κάνει τα πάντα για να συλλαμβάνει τους κακούς . Έχει αλλοιώσει στοιχεία , έχει κοιμηθεί με σπιούνους (δεν καθορίζει φύλλο) , κτλ ...
Πίσω στο σπίτι του μένει με την αδελφή του και την κόρη της . Ξαναβλέπει την αγαπημένη του συλλογή από όπλα χειρός .
Ο Hatcher είναι διστακτικός να ανακατευτεί στις δουλειές του τοπικού βαρόνου της πρέζας αρχικά , αλλά θα αλλάξει φιλοσοφία ζωής σύντομα όταν επιτεθούν στην οικογένεια του (με drive-by τραυματίζουν βαριά την ανήλικη ανιψιά του και κάνουν αργότερα βουντού ξόρκι στην αδελφή του) και θα στείλει τους κακοποιούς στον άλλο κόσμο μέσα στο ίδιο τους το αρχηγείο που βρίσκεται στην Jamaica .
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "you fuck with my family , you die !" ...
Ο Keith David ( THEY LIVE , PITCH BLACK ) είναι ο Max . Μακράν ο καλύτερος βοηθός του Seagal . Εφάμιλλος στην αιματοβαμμένη απόδοση δικαιοσύνης . Παλιός του φίλος από τις "επιχειρήσεις" στο Βιετνάμ , ο οποίος προπονεί την τοπική ομάδα φούτμπολ στην πόλη που μεγάλωσε ο Hatcher . Έχει αηδιάσει με την καταστροφή της νεολαίας από τα ναρκωτικά και θέλει να κάνει κάτι βίαιο για αυτό .
Ο Tom Wright ( WEEKEND AT BERNIE'S 2 , BARBERSHOP ) είναι ο Charles , ο Τζαμαϊκανός ντρεντλοκάς ντετέκτιβ που βοηθάει στην υπόθεση γιατί ξέρει εκ των έσω την ψυχοσύνθεση και τις παραδόσεις του κακού . Μαζί με Max και Hatcher δημιουργούν τριανδρία δικαιοσύνης και κάνουν απόβαση στην Jamaica για να καταστρέψουν μια για πάντα την αυτοκρατορία του Screwface !
Ο αληθινός Screwface τον καρφώνει με σπαθί πισώπλατα λέγοντας τον Ιούδα !
ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ :
Η Joanna Pacula ( DEATH BEFORE DISHONOR , VIRUS , TOMBSTONE ) είναι η μαχητική δημοσιογράφος , Leslie . Ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον Seagal σε σκηνή εγκλήματος , αλλά είναι ένας έρωτας που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ . Γνωρίζει από Τζαμαϊκάνικο μυστικισμό .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Danny Trejo είναι ο Hector ο καταδότης . Εμφανίζεται για λίγο στην πρώτη σκηνή της ταινίας . Ο Seagal του βάζει ένα χρησιμοποιημένο σώβρακο μέσα στο στόμα και το σφραγίζει με μονοτική ταινία . Στην συνέχεια κλειδώνει τον Hector μέσα σε ένα πορτμπαγκάζ για να μάθει να σέβεται ...
Ο Basil Wallace ( RETURN OF THE LIVING DEAD III , FREE WILLY 2 ) είναι ο Screwface . Ο πιο εκκεντρικός κακός που έχει αντιμετωπίσει ο Seagal μέχρι σήμερα ! Τζαμαϊκανός βαρόνος της πρέζας και μάγος Βουντού με δίδυμο αδελφό , ο οποίος μπορεί να είναι και δημιούργημα της μαγείας του . Ενδυματολογικά τον Βιδοπρόσωπο τον λες Milli Vanilli της Jamaica (αλλά όχι μπροστά του γιατί δεν έχει σε τίποτε να σε σκοτώσει) . Η συμμορία του είναι αδίστακτη και δεν λογαριάζει κανέναν . Ο ίδιος μιλάει ένα ιδιόρρυθμο μίγμα αγγλικών-τζαμαϊκανών-βουντού που λόγω έλλειψης τρισδιάστατων υποτίτλων τον κάνει να φαίνεται ακόμη πιο σατανικός στους αντιπάλους του :
Stop the blood-clot crying , everyone must dead !
Ανατριχιάζεις μόνο που το διαβάζεις ...
Κλέβει την διακίνηση ναρκωτικών στους δρόμους από τις υπόλοιπες συμμορίες (που έχουν έντονα φυλετικά χαρακτηριστικά λατινικής Αμερικής) και ψαρώνει τους εχθρούς του με την χρήση του άγνωστου δίδυμου αδελφού του . Έχει δύο κεφάλια και τέσσερα μάτια !
Υπάρχει μια φήμη πως είναι Abakua , το οποίο στην γλώσσα των ιερέων Βουντού σημαίνει Λεοπαρδαλάνθρωπος ! Δεν παίζει κανείς με αυτούς γιατί σου φτύνουν Bacardi στα μούτρα πριν σε αποκεφαλίσουν ...
Ο Screwface εμπνέει τον φόβο και την πίστη στους υποτακτικούς του που τον βλέπουν σαν αθάνατο μεσσία .
Θέλει τον Hatcher νεκρό όσο τίποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Αφού έχει ξεπαστρέψει όλα τα τσιράκια του αρχηγού , ο Seagal θα ξεπαστρέψει με ευκολία τον πρώτο δίδυμο . Θα διχοτομήσει με το σπαθί του τ'αρ&*δια του "μαγικού σωσία" Screwface και στη συνέχεια του συνδυασμού της τελικής κίνησης θα τον αποκεφαλίσει .
Ο κανονικός Screwface θα νιώσει τον πόνο των σπασμένων κόκαλων μέσα σε νυχτερινό κέντρο , αφού ο Seagal θα τον σκοτώσει 4 φορές :
Βγάλσιμο ματιών με αντίχειρες (1) . Πέρασμα μέσα από τοίχο (2) . Σπάσιμο σπονδυλικής στήλης στο γόνατο (3) και στην συνέχεια πέταγμα μέσα σε φρεάτιο ανελκυστήρα όπου και θα καρφωθεί πάνω σε εκτεθειμένη σιδερόβεργα μόλις φτάσει στον πάτο (4) ...
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Μπουφάν με μοτίβο χρυσού Δράκου και Τίγρης στην πλάτη και στα πέτα .
Ο Screwface είναι μάγος Βουντού , μάλλον Λεοπαρδαλάνθρωπος .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Ο Seagal πυροβολεί γυναίκα . Ήταν ή αυτός , ή εκείνη . Νωρίτερα η γυναίκα είχε πυροβολήσει τον συνάδελφο του μέσα σε ένα μπουρδέλο . Η δουλειά στράβωσε και την πλήρωσε εκείνος την νύφη . Αργότερα ο Seagal εξομολογείται για το συμβάν στον πνευματικό του ο οποίος του λέει να βρει την οικογένεια του και να ηρεμήσει .
Ο Seagal συμμετέχει στο soundtrack .
Χρήση μαγείας .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Πάντα είναι κακή ιδέα να βάζεις τον Seagal στην μέση με σκοπό να τον εκφοβίσεις/επιτεθείς .
Κοριτσίστικο τρέξιμο .
Αλογοουρά .
Φίλοι με πρόσβαση σε CIA οπλισμό ικανό να ξεκινήσει και να τελειώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πόλεμο σε μικρή χώρα .
ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΟΠΛΩΝ :
Σούβλα στον λαιμό .
ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ :
Τζαμαϊκανός πηδάει στον θάνατο από παράθυρο του εβδόμου ορόφου ξενοδοχείου . Δεν τον πετάει ο Seagal , αλλά θεωρείται ηθικός αυτουργός επειδή του ζήτησε πληροφορίες για τον Screwface - και ο Screwface μπορεί να σε κάνει να πεθάνεις θάνατο 10 φορές .
Κεφάλι Τζαμαϊκανού περνάει δύο φορές μέσα από τζαμαρία βιτρίνας σε κοσμηματοπωλείο . Μπορεί να μην είναι παράθυρο , αλλά πιάνεται λόγω σπασμένου γυαλιού και περάσματος μέσα από αυτό .
ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΕ ΜΠΑΡ :
1. Πυροβολισμοί μεταξύ Τζαμαϊκανών και Κολομβιανών με καμιά ντουζίνα νεκρούς . Χαλαρή επέμβαση του Seagal με στρίψιμο καρπού και άμεση σύλληψη κακοποιού .
2. Ξιφομαχία μέσα σε νυχτερινό κέντρο . Κοντά στο μπαρ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.