Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

47 RONIN (2013)

Γραμμένο από τους Chris Morgan ( παραγωγός - άρα και σεναριογράφος των WANTED , THE FAST AND THE FURIOUS: TOKYO DRIFT , FAST & FURIOUS , FAST & FURIOUS 6 , FURIOUS 7 , THE LEGEND OF CONAN ) , Hossein Amini ( DRIVE , SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN ) και τον παραγωγό Walter Hamada ( ο άνθρωπος που μας έφερε στην μεγάλη οθόνη τα ρεμπουταρισμένα χωρίς επιτυχία FRIDAY THE 13TH και A NIGHTMARE ON ELM STREET , το THE CONJURING και το ανεμοδαρμένο έπος INTO THE STORM ) .
Σκηνοθετημένο με την Ιαπωνία στο νου από τον δεν-ξέρω-αν-θα-ξανασκηνοθετήσει-ποτέ-για-μεγάλο-στούντιο , Carl Rinsch στα φεουδαρχικά χάιλάντς της Σκοτίας , Ηνωμένου Βασιλείου , Βουδαπέστης και Ουγγαρίας (ο άνθρωπος είχε κάθε καλή διάθεση να φτιάξει ένα art-house αριστούργημα με σαμουράι , αλλά κατέληξε κακήν κακώς εκτός editing room στο post-production) .
Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 175 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 150 σε παγκόσμιο επίπεδο (38 στην Αμερική , γιατί άμα δεν έχει αυτοκίνητα μέσα δεν το καταλαβαίνουν - παρόλο που ο φουριώζος Morgan έβαλε το πενάκι του) , οπότε κάποιοι από τις 4 εταιρίες παραγωγής που ενεπλάκησαν στο εγχείρημα δεν είναι ευχαριστημένοι .
Πρόκειται για την 7η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας των 47 Ronin - πρώτη και τελευταία από Δυτικούς .
Ο Keanu Reeves ( BILL & TED'S EXCELLENT ADVENTURE ) είναι ο Kai . Παιδί δυτικού ναύτη και αφελούς Ιαπωνέζας χωριατοπούλας που αφέθηκε στο δάσος να πεθάνει μετά την ανίερη γέννηση του , αλλά τελικά μεγάλωσε με δαίμονες . Εκπαιδεύτηκε στις μεταφυσικές πολεμικές τέχνες και στην συνέχεια κατάφερε να ξεφύγει της συνεχούς κακοποίησης από τους φρίκουλες όταν ήταν έφηβος . Τον βρήκε αιμόφυρτο και ταλαιπωρημένο σε ένα ποτάμι ο δίκαιος Άρχοντας Asano της επαρχίας Ako ( Min Tanaka - THE TWILIGHT SAMURAI ) και τον πήρε υπό την προστασία του , παρά των αντιδράσεων .
Ο μιγάς Kai δεν έχει εύκολη εφηβεία καθώς ο εξευτελισμός από τους υπόλοιπους βέρους Ιάπωνες είναι καθημερινός , αλλά τουλάχιστον πλέον δεν τον βασανίζουν δαίμονες σαολίν .
10 χρόνια περνάνε μέσα σε λίγα κινηματογραφικά δευτερόλεπτα και ο Kai μεταμορφώνεται σε Keanu Reeves με επαναστατικά μούσια λυκείου . Ακόμη δεν έχει αποκτήσει τον σεβασμό των γύρω του , αλλά η κρίσιμη επίσκεψη του Shogun Tsunayosi ( Cary-Hiroyuki Tagawa - BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA , SHOWDOWN IN LITTLE TOKYO , NEMESIS , MORTAL KOMBAT , TEKKEN ) θα είναι σημείο καμπής στην εξέλιξη των γεγονότων .
Προς τιμήν του Shogun , ο Άρχοντας Asano διοργανώνει τουρνουά θανάτου , βάζοντας τον πρωταθλητή του εναντίον του γιγαντιαίου πρωταθλητή/μεταφυσικού γκόλεμ πανοπλίας του αδίστακτου Άρχοντα Kira της επαρχίας Nagato .
Ο πρωταθλητής του Asano αρρωσταίνει από μάγια , παίρνει την θέση του ο Kai μπας και σώσει την κατάσταση και ο Shogun καταλήγει με κατεβασμένα μούτρα από την προσβολή . Ο μιγάς δεν εκτελείται μετά από παρέμβαση της κόρης του Asano , Mika ( Ko Shibasaki - ONE MISSED CALL ) , αλλά τα γεγονότα παίρνουν τέτοια άσχημη τροπή που την επόμενη μέρα ο Asano αναγκάζεται να αυτοκτονήσει για να σώσει την τιμή της φατρίας του , οι σαμουράι του Asano γίνονται Ronin (ντροπιασμένοι σαμουράι χωρίς άρχοντα δηλαδή) , η κόρη του Asano έχει διορία έναν χρόνο μέχρι να παντρευτεί τον Kira , ο καλύτερος σαμουράι του Asano φυλακίζεται μέσα σε έναν λάκκο για να του φύγει ο τσαμπουκάς και ο μιγάς του Asano πουλιέται στους πειρατές για να ακολουθήσει καριέρα σκλάβου (τελικά γίνεται μαχητής σε πειρατικούς αγώνες kumite και παλεύει με ψηφιακούς μεταλλαγμένους - η πορεία προς την δόξα πρέπει να κόπηκε στο post-production editing) .
Ο Hiroyuki Sanada ( RING , LOST , THE TWILIGHT SAMURAI , WOLVERINE , HELIX , EXTANT ) είναι το πρωτοπαλίκαρο του Άρχοντα Asano , Oishi . Είναι ακριβοδίκαιος σαν τον άρχοντα του με υψηλό αίσθημα ευθύνης . Μετά τον χαμό του Asano ο Oishi χάνει την γη κάτω από τα πόδια του και φυλακίζεται μέσα στην γη για έναν ολόκληρο χρόνο για να μάθει να σέβεται και να του φύγει κάθε όρεξη για εκδίκηση . Κάτι που δεν συμβαίνει , καθώς μέσα του βράζει σχέδιο αιματοβαμμένης απόδοσης δικαιοσύνης (θα μπορούσε να υπάρχει και σκηνή προπόνησης μέσα στον λασπωμένο λάκκο με τους μήνες να περνάνε - άλλη μια σκηνή που ίσως να μη κοβόταν αν υπήρχε) !
Με το που βγαίνει , πάει να βρει τον Kai (ο οποίος μάχεται καθημερινά σε πειρατικούς αγώνες θανάτου έχοντας χάσει τον εαυτό του) , τους υπόλοιπους σαμουράι της φατρίας (οι οποίοι αράζουν όλοι μαζί σε μια λίμνη) και μαγικά όπλα από τους δαίμονες σαολίν παλιούς γνωστούς του Kai ...
Οι 47 Ronin έχουν αποστολή τίμια και σκοπό θανατηφόρο , μιας και μετά το πέρας της αποστολής τους , τους περιμένει αυτοκτονία εξιλέωσης .
Ο Kai γίνεται αποδεκτός μέσα στην αδελφοσύνη της μάχης και καταλήγει να κόβει το στομάχι του παρέα με τους υπόλοιπους φίλους του - αλλά έχει προλάβει να μοιράσει ρομαντισμό με σύντομη επανασύνδεση με την Mika ..
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Tabanobu Asano ( ICHI THE KILLER , MONGOL , THOR ) είναι ο αδίστακτος Άρχοντας Kira . Διοικεί με βια την επαρχία Nagato , αλλά δεν του αρκεί . Δολοπλοκεί με shapeshifter μάγισσα ( Rinko Kikuchi - PACIFIC RIM ) - με γκάμα ψηφιακής μεταμόρφωσης από γελαστή αλεπού μέχρι ψαρωτικό δράκο - με σκοπό να δολοφονήσει τον Άρχοντα Asano και να του πάρει την γη και την όμορφη κόρη - κάτι που το καταφέρνει στην πρώτη μισή ώρα της ταινίας !
Για να τεκμηριώσει την κυριαρχία του και να έχει τα νότα του ασφαλή , εξορίζει τους σαμουράι του Asano , φυλακίζει το πρωτοπαλίκαρο του μέσα σε μια τρύπα για έναν ολόκληρο χρόνο και πουλάει τον μιγά στους πειρατές ως σκλάβο .
Η κυριαρχία του κρατάει για έναν χρόνο . Η συμμαχία του με την μάγισσα και η μυστικιστική πανοπλία που κινείται μόνη της δεν τον βοηθούν .
Καταλήγει μετά από αναμενόμενο με-θυμάσαι-ρε-π%&τη βρωμόξυλο σε αναγκαστική αυτοκτονία από το χέρι του Oishi .
--------------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο Ξεδιάντροπης χρήσης μέρους της αφίσας από χαρακτήρα ο οποίος δεν έχει καμία σημασία στην ιστορία , πάει :
Στον Rick Genest , τον απροσάρμοστο με το τατουάζ σκελετό σε όλο του το σώμα που κρατάει το μουσκέτο κάτω από τον Keanu . Κάνει τον πειρατή και έχει μόλις μια ατάκα . Στην σύνθεση σου δίνεται να καταλάβεις πως είναι κάποιος από τους τελικούς κακούς που αντιμετωπίζει ο Keanu , δίπλα στην μάγισσα και το γκόλεμ σαμουράι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.