Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

A WALK AMONG THE TOMBSTONES (2014)

Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Scott Frank ( MINORITY REPORT , WOLVERINE ) .
Βασισμένο σε νουβέλα του Lawrence Block (την νούμερο 10 στην σειρά βιβλίων με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα - 17 μέχρι στιγμής) .
Ο Liam Neeson ( NON-STOP ) είναι ο Matt Scudder , πρώην σκληροτράχηλος αστυνομικός και αλκοολικός , νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ με συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι καθώς νιώθει πως απλά κάνει "χάρες" σε φίλους του οι οποίου του δίνουν δώρα για ανταμοιβή . Προσλαμβάνεται από τον Kenny Kristo  ( Dan Stevens - THE GUEST ) , έναν εύπορο έμπορο ναρκωτικών , να βρει τους ανθρώπους που είχαν απαγάγει την γυναίκα του και την σκότωσαν παρόλο που τους έδωσε τα λεφτά που ζήτησαν . Του δίνει 20 χιλιάδες δολάρια ως "δώρο" και υπόσχεται άλλες 20 αν καταφέρει και βρει τους δολοφόνους της γυναίκας του .
O Neeson αυτή τη φορά δεν μοιράζει πόνο σε μάχες σώμα με σώμα τύπου TAKEN (2008) στα κακοποιά στοιχεία . Το μυστήριο και η αρρώστια των ανθρώπων έχουν πρώτο λόγο , αφού ο πρωταγωνιστής παλεύει περισσότερο με τον αλκοολισμό του , παρά με τους γύρω του (τους οποίους συνήθως πυροβολεί) .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο David Harbour ( WAR OF THE WORLDS , BROKEBACK MOUNTAIN , QUANTUM OF SOLACE , THE GREEN HORNET , THE EQUALIZER ) είναι ο Ray .
O Adam David Thompson είναι ο Albert , ο σιωπηλός , τόσο στον αρρωστημένο χαρακτήρα που ερμηνεύει , όσο και στην φιλμογραφία του στο imdb .
Οι δύο κατά συρροήν δολοφόνοι είναι το διεστραμμένο δίδυμο που απαγάγει γυναίκες και τις τεμαχίζει απάνθρωπα όταν είναι να τις επιστρέψει στους ενδιαφερόμενους . Έχουν στην διάθεση τους φάκελους με στοιχεία εμπόρων ναρκωτικών , γεγονός που τους κάνει να έχουν κατά κάποιο τρόπο στενή σχέση με τον νόμο - δεν μαθαίνουμε ποτέ πόσο στενή είναι αυτή η σχέση . Κυνηγούν μόνοι τους τις γυναίκες που έρχονται σε επαφή μαζί τους οι οποίες είναι συνήθως και χρήστες ουσιών . Κυκλοφορούν με ένα βαν το οποίο και βάφουν ανάλογα με το σχέδιο τους κάθε φορά .
ΑΡΡΩΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ/ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (τόσο των κακοποιών , όσο και του σκηνοθέτη) :
Όταν οι δύο άντρες βλέπουν την 14χρονη κόρη ενός πλούσιου πρεζέμπορα να περνάει μπροστά από το βαν τους , την βλέπουμε και εμείς να περπατάει σε αργή κίνηση , ενώ ο Donovan τραγουδάει από το ραδιόφωνο για την Ατλαντίδα σε creepo-έρωτας-με-την-πρώτη-ματιά style ! - ενώ ξέρουμε πως το μόνο που θέλουν είναι να την απαγάγουν και να την κάνουν κομμάτια καβατζώνοντας μερικά εκατομμύρια από τον μπαμπά ... Ουάτ δε φάκ Scott Frank ?!
Ο Scudder αναλαμβάνει να βγει άκρη , καθώς οι "πελάτες" τους δεν θέλουν καμία ανάμιξη της αστυνομίας , την ίδια στιγμή που το FBI βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων .
Οι πρεζέμπορες και ένας νεαρός μαύρος - που πιθανότατα να υιοθετείται από τον Scudder μετά το τέλος της ταινίας - ο TJ ( Astro - X-FACTOR USA , EARTH TO ECHO ) , είναι η ομάδα κρούσης που σχηματίζει ο Scudder για να αποδώσει δικαιοσύνη στην μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ψυχωτικοί μακελάρηδες (αυτή που γράφεται με σφαίρες πάνω σε κορμιά) .
Το σκηνικό με το πιστολίδι μέσα στο νεκροταφείο φέρνει στο νου την παρόμοια σκηνή από το PISTOL WHIPPED με Steven Seagal - μόνο που εκεί δεν ακούγεται ο Neeson να απαγγέλει τα 12 βήματα επαναφοράς του αλκοολικού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.