Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ANGELS WITH DIRTY FACES (1938)

 











"Καλημέρα κύριοι , όμορφη μέρα για φόνο .."


Γραμμένο από τους John Wexley ( THE LAST MILE , THE ROARING TWENTIES ) και Warren Duff ( EACH DAWN I DIE , INVISIBLE STRIPES ) . Βασισμένο σε μια ιστορία του Rowland Brown ( THE DOORWAY TO HELL , BLOOD MONEY ) . Σκηνοθετημένο ως σωτήρια οικονομική λέμβος για την Warner Bros. από τον Michael Curtiz ( THE WALKING DEAD , BLACK LEGION , KID GALAHAD , CASABLANCA ) . Απαγορευμένο σε 6 χώρες λόγω γκανγκστερικής βίας .

Ο Rocky Sullivan ( James Cagney - EACH DAWN I DIE , THE ROARING TWENTIES , WHITE HEAT ) και ο Jerry Connolly ( μέλος της "Ιρλανδικής Μαφίας" καρατεριστών ηθοποιών του Hollywood παρέα με τον James Cagney , Pat O'Brien - RIFF RAFF , SOME LIKE IT HOT ) είναι παιδικοί φίλοι οι οποίοι επέλεξαν διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή . Ο Rocky μετά την δίχρονη εμπειρία του σε αναμορφωτήριο έγινε δια βίου σκληρό κάθαρμα με χρυσή καρδιά μπαινοβγαίνοντας σε φυλακές , ενώ ο Jerry έγινε καθολικός ιερέας κάνοντας παρέα με ανήλικα αγόρια στην σκληρή γειτονιά όπου μεγάλωσε . Όταν ο Rocky αποφυλακίζεται για τα καλά 15 χρόνια αργότερα επιστρέφει ηρωικά στα παλιά του λημέρια και εντυπωσιάζει τους νέους της γειτονίας που με τόσο κόπο προσπαθεί να σώσει ο Jerry . Οι εν λόγω νέοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον μόρτικο τρόπο ζωής που τους προτείνει ο Rocky είναι οι έφηβοι-για-όλες-τις-δουλειές/μαντραχαλάδες από την εξαμελή ομάδα χαβαλέδων Νεοϋρκέζων ηθοποιών των Dead End Kids/Little Tough Guys/East Side Kids/Bowery Boys . Βλέποντας πως οι νέοι της περιοχής έχουν κάνει είδωλο τον ανέμελο κακοποιό μετά από έναν αμήχανο αγώνα μπάσκετ γεμάτο σφαλιάρες αγάπης (χώρις έγχρωμους διασκεδαστές στο καθόλα λευκό παρκέ) , ο πάτερ Connolly εξαπολύει δριμήτατο κατηγορώ εναντίον της σαθρής κοινωνίας που παράγει τέτοια χαλασμένα μήλα (και παίχτες καλαθοσφαίρισης) και γίνεται μπροστάρης/σταυροφόρος της επιχείρησης "συλλάβετε τον αλήτη" . Η τελευταία χάρη που ζητάει από τον φίλο του είναι να κατουρηθεί όρθιος κατά την διάρκεια της εκτέλεσής του στην ηλεκτρική καρέκλα (καθώς σκότωσε 2 μούτρα και αρκετούς αστυνομικούς κατά την διάρκεια της τελικής αναμέτρισης με τον νόμο και τους κανόνες σκοποβολής) εκλιπαρώντας για την ζωή του για να μη τον κάνουν μάρτυρα/ήρωα οι απανταχού ευεπηρέαστοι νέοι της Αμερικανικής Ηπείρου (κάτι το οποίο έχει γυρίσει ανάποδα μαζί με τον πλανήτη κλόουν 80 χρόνια μετά - αν δεν πουλάς κόκα και insta-μόστρα είσαι σκουπίδι σε κάθε ταινία και σειρά ηρωοποίησης κακοποιών και λοιπών αποκλίνουσων συμπεριφορών) .

O Humphrey Bogart είναι ο γλοιώδης δικηγόρος James Frazier . Χρωστάει στον Rocky 100 χιλιάδες δολάρια για τα οποία κάθισε 3 χρόνια στην φυλακή . Αντ'αυτού έχει πάρει ο ίδιος τα λεφτά και περνάει ζάχαρη στο καμπαρέ που λειτουργεί μαζί με την υπόλοιπη συμμορία επιχειρηματιών της νύχτας . Δεν είναι χαρούμενος που τον βλέπει και αμέσως κανονίζει να τον φάνε οι δικοί του χωρίς επιτυχία . Αποτυχαίνει παταγωδώς γιατί δεν είναι του δρόμου όπως ο αντίπαλός του και καταλήγει με δύο σφαίρες στην πλάτη όταν αργότερα απειλήσει την ζωή του ιερέα/αδελφικού φίλου του Rocky . Οι δύο άντρες θα ξανασυναντηθούν σε άλλες δύο ταινίες .

H Ann Sheridan ( BLACK LEGION , THEY MADE ME A CRIMINAL , ANGELS WASH THEIR FACES ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά Laury Martin . Γνωρίζει τον Rocky από μικρό κορίτσι και φαίνεται πως έχει μια αδυναμία στα κακά αγόρια αφού ο πρώην σύζυγός της αποφάσισε να παίξει πιστολιές με τους μπάτσους . Ερωτεύεται τον Rocky και αφήνει την θέση της κοινωνικής λειτουργού στο γυμναστήριο του παπά για να γίνει Hostess στο καμπαρέ του αγαπητικού της . Ο έρωτάς της δεν ήταν ικανός να σώσει και αυτόν από τον κακή επιλογή να αρχίσει πυροβολισμούς με την αστυνομία . Ο Rocky καταφέρνει να καταστραφεί μόνος του , χωρίς εξωτερική παρέμβαση από αγάπες και άλλα τέτοια φθαρτά αφηγήματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.