Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

CROSSFIRE (1947)

 










Κοινωνικό δράμα/σχόλιο , γραμμένο από τον John Paxton ( MURDER MY SWEET ) . Στην ουσία πρόκειται για φυλετική τροποποίηση της πρώτης νουβέλας του Richard Brooks , The Brick Foxhole (1945) , η οποία πραγματευόταν (μεταξύ άλλων) τα προβλήματα της ομοφυλοφιλίας στον στρατό , αλλά λόγω ηθικών απαγορεύσεων της εποχής και της αιώνιας προπαγάνδας των παραγωγών με την χαρακτηριστική μυτούλα (για να οσφρίζονται τις ευκαιρίες) στις κατάλληλες θέσης της βιομηχανίας παραγωγής ονείρων , μετέτρεψαν με σημιτικές διαδικασίες το πρόβλημα σε αντισημιτισμό . Σκηνοθετημένο από τον Edward Dmytryk ( THE DEVIL COMMANDS , CAPTIVE WILD WOMAN ) δεν απέσπασε ηρωικά το diversity Όσκαρ εξαιτίας των κομμουνιστικών πεποιθήσεων του σκηνοθέτη (70 χρόνια μετά θα ήταν ήρωας , ίσως να έπαιρνε και το όσκαρ αν ήταν επιπλέον νέγρος.

Ο Robert Young ( THEY WOULDN'T BELIEVE ME ) είναι ο Captain Finlay του τμήματος Ανθρωποκτονιών . Έχοντας Ιρλανδούς προγόνους ξέρει από πρώτο χέρι τις κακουχίες που προκαλούνται στους διαφορετικούς από την όποια μισαλλοδοξία της πλειοψηφίας . Παγιδεύει με σαπουνοπερατικό τρόπο τον κακό αντισημίτη δολοφόνο .

O Robert Mitchum ( OUT OF THE PAST , THE NIGHT OF THE HUNTER , CAPE FEAR ) είναι ο λοχίας Keeley , φίλος του στρατιώτη ο οποίος κατηγορείται άδικα για φόνο . Προσπαθεί να των σώσει λειτουργώντας παράλληλα με την αστυνομία . Διαθέτει το κατάλληλο θεληματικό πιγούνι και την ηρωική κορμοστασιά για υπερ-ηρωικές σκηνές δράσης , αλλά δεν χρησιμοποιεί καθόλου το σώμα του . Καλλιτεχνικά δεν θεωρούσε τον ρόλο του σημαντικό , γιατί θα μπορούσε να τον ερμηνεύσει οποιοσδήποτε γεροδεμένος Αμερικανός άντρας . Αργότερα στην ζωή του κατηγορήθηκε για αρνητής του ολοκαυτώματος και αντισημιτισμό .

Ο Robert Ryan ( THE DIRTY DOZEN , THE WILD BUNCH ) είναι ο εν λόγω αντισημίτης στρατιώτης δολοφόνος , Montgomery . Απεχθάνεται τους πολίτες και τους εβραίους . Δεν θα του πει κανένας παλιοεβραίος το πόσο θα πίνει . Κανονίζει τους λογαριασμούς του με θεατρικού τύπου συνεχόμενες σφαλιάρες . Παγιδεύει τον μαλθακό Mitchell ( George Cooper - BLOOD ON THE MOON , ZAMBA ) τοποθετώντας το πορτοφόλι του στον τόπο του εγκλήματος . Παρακολουθούμε την ιστορία από τις δύο μεριές μέχρι να βγάλουμε πόρισμα , το οποίο είναι ξεκάθαρο εξ αρχής .

H Gloria Grahame ( IN A LONELY PLACE , THE BIG HEAT , THE GOOD DIE YOUNG ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Ginny . Άτυχη καμπαρετζού που φλερτάρει και φιλοξενεί την νύχτα του φόνου τον Mitcell στο διαμέρισμά της . Λειτουργεί ως άλλοθι στην συνέχεια του δράματος . Δεν οδηγεί τον κεντρικό χαρακτήρα στην καταστροφή .

Ο Sam Levene ( THE KILLERS , AND JUSTICE FOR ALL ) είναι ο άτυχος εβραίος με την πολυτελή κάβα και την παρεκκλίνουσα συμπάθεια στους ένστολους (ο ομοφυλόφιλος χαρακτήρας της νουβέλας) ο οποίος πέφτει νεκρός από τις αντισημιτικές σφαλιάρες του Montgomery στην σκιώδη εισαγωγική σκηνή δράσης που δεν αποκαλύπτει τον δράστη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.