Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

MURDER, MY SWEET (1944)

 











Αρχετυπικό Noir β' διαλογής , γραμμένο από τον John Paxton ( CORNERED , CROSSFIRE ) . Βασισμένο στην νουβέλα του Raymond Chandler , FAREWELL MY LOVELY (1940) - (ο τίτλος άλλαξε σε MURDER, MY SWEET για να σταματήσει το κοινό να το περνάει για μιούσικαλ , καθώς ο Dick Powell συνήθιζε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες του είδους για μια δεκαετία - η επιτυχία της ταινίας του επέβαλε δραματικούς ρόλους σκληρών αγοριών στην εταιρία παραγωγής RKO Pictures η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας) . Σκηνοθετημένο από τον Edward Dmytryk ( CAPTIVE WILD WOMAN , CROSSFIRE ) . Μεταφρασμένο ως ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ .

O Dick Powell ( JOHNNY O'CLOCK ) είναι ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ αντιήρωας Philip Marlowe . Οι αναδουλειές του ανατρέπονται όταν παρουσιάζεται ένας αγριάνθρωπος κακοποιός με το παρατσούκλι "Τάρανδος" λόγω μεγέθους ( ο σχεδόν δίμετρος καρατερίστας Mike Mazurki - SAMSON AND DELILAH , AMAZON WOMEN ON THE MOON , DICK TRACY ) ο οποίος τον προσλαμβάνει με σκοπό να ανακαλύψει τα ίχνη μιας παλιάς του αγαπημένης - εξωτικής χορεύτριας σε τοπικό καμπαρέ . Ο Marlowe είναι παιδί της γειτονιάς και ξέρει να χειρίζεται τόσο τους ποινικούς όσο και τους λοιπούς εξυπνάκηδες που κυκλοφορούν μόλις πέσει η νύχτα , αλλά βρίσκεται σύντομα μπλεγμένος σε μια μυστήρια υπόθεση κλοπής ενός κολιέ από νεφρίτη ανεκτίμητης αξίας . Συνηθίζει να πέφτει θεατρικά στα πατώματα ναρκωμένος , ή λιπόθυμος μετά από πολλά μπουνίδια και χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού , συνήθεια που πρέπει να σταματήσει αν θέλει να φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης . Από την αρχή της ταινίας διηγείται δραματικά τα γεγονότα όπως ακριβώς τα θυμάται στους αστυνομικούς καθώς έχει ένα πανί τυλιγμένο γύρω από τα μάτια του επειδή έπεσε πάνω σε ένα πιστόλι την στιγμή της εκπυρσοκρότησης .

H Claire Trevor ( DEAD END , KEY LARGO ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά Helen Grayle , σύζυγος τρόπαιο του ηλικιωμένου πλούσιου συλλέκτη κύριου Lowen Grayle . Είναι γνωστή και ως η εξωτική χορεύτρια Velma Valento . Το κολιέ ήταν δώρο του παππού και το φορούσε κατά την διάρκεια της ληστείας , ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται . Φαίνεται να έχει φίλους με προνόμια μικρότερους άντρες και φλερτάρει ανοιχτά με τον Marlowe και τον όλεθρο . Είναι γυναίκα δηλητήριο και καταλήγει να δαγκώσει την φαρμακερή της γλώσσα . Ο Τάρανδος την αγαπούσε αληθινά και είχε μπει φυλακή 8 χρόνια για χάρη των δαντελωτών της εσωρούχων .

Η Ann Shirley (παιδί ηθοποιός από το 1922 , παράτησε το άγχος και τη βρωμιά του Hollywood μετά από αυτή τη ταινία) είναι η κόρη του ηλικιωμένου πλούσιου , Ann Grayle . Βοηθάει από το παρασκήνιο την έρευνα του Marlowe επειδή μισεί θανάσιμα την μητριά της . Καταλήγει ερωτευμένη μαζί του και κλείνει την 20χρονη καριέρα της ως το γλυκό κορίτσι με την γαμψή μύτη της διπλανής πόρτας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.