Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

MARKED WOMAN (1937)













Γραμμένο από τους Robert Rossen ( THE ROARING TWENTIES , BLUES IN  THE NIGHT ) , Abem Finkel ( BLACK LEGION , THE BIG SHOT ) και Setton I.Miller ( SCARFACE , KID GALAHAD ) . Βασισμένο στο βιβλίο του εισαγγελέα Thomas E. Dewey , ο οποίος έγινε διάσημος κατά τη δεκαετία του '30 όταν κατάφερε να πιάσει και να καταδικάσει τον διαβόητο γκάνγκστερ Lucky Luciano , αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη . Ο χαρακτήρας του Bogart στην ταινία βασίζεται σε εκείνον του Dewey . Η Warner Bros. αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην υπόθεση , προκειμένου να γλυτώσει τη λογοκρισία , κάνοντας τις πόρνες που δούλευαν στα χαμαιτυπία του Luciano συνοδούς κυριών . Σκηνοθετημένο από τους Lloyd Bacon ( FRISCO KID , INVISIBLE STRIPES ) και Michael Curtiz ( ANGLES WITH DIRTY FACES , CASABLANCA ) .

Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία για την Warner Bros. και ήταν μια από τις σημαντικότερες ταινίες της πρώιμης καριέρας της Davis , η οποία μόλις είχε επιστρέψει από την Αγγλία , έχοντας χάσει στη δικαστική διαμάχη που είχε με την εταιρία , μέσω της οποίας ζητούσε καλύτερα σενάρια . Η Davis ήταν ενθουσιασμένη με το σενάριο κι ο Jack Warner έβλεπε δολάρια στα μάτια του καθώς η ηθοποιός είχε αρχίσει να έχει το κοινό της και να προσελκύει κόσμο στους κινηματογράφους .

Η 29χρονη Bette Davis είναι η "συνοδός κυριών" Mary Dwight Strauber . Δουλεύει μαζί με άλλα τέσσερα κορίτσια στο καμπαρέ με την Γαλλική κυριλέ φανταχτερή ονομασία INTIME το οποίο γίνεται αντρίκιο INTIMATE μετά από βίαιη αλλαγή διεύθυνσης . Ο σκληροτράχηλος εγκληματίας της νύχτας Johnny Vanning ( Eduardo Ciannelli - ο μυστήριος Δόκτωρ Σατανάς στο κλασικό κινηματογραφικό σήριαλ THE MYSTERIOUS DOCTOR SATAN ) αναλαμβάνει την προστασία των κοριτσιών και να βγάλει γερό χρήμα από τα κορόϊδα που θα εισέρχονται στο δωμάτιο του τζόγου συνοδευόμενα από τις αιθέριες υπάρξεις . Η Mary νομίζει πως ξέρει πως να χειρίζεται καθάρματα σαν και τον Vanning και αποφεύγει να του καθίσει όταν του κάνει εντύπωση η εξυπνάδα της και το πνεύμα αντιλογίας της . Με τα χρήματα που βγάζει σπουδάζει την μικρότερη αδελφή της , Betty ( Jane Bryan - EACH DAWN I DIE , INVISIBLE STRIPES ) . Η μικρή πιστεύει πως η μεγάλη της αδελφή δουλεύει σε ένα κατάστημα με ρούχα και σοκάρεται όταν μαθαίνει την αλήθεια σε μια δίκη για φόνο . Σε μια προσπάθεια να μπάσει την μικρή αδελφή στα κόλπα της μαύρης νύχτας , ο Vanning την σφαλιαρίζει για να την μάθει να σέβεται , αλλά ο κασκαντέρ της κατρακυλάει τις σκάλες και πεθαίνει σκοτώνει . Μετά από αυτό το δραματικό γεγονός η ζωή χάνει το νόημα για την Mary η οποία έχει γίνει πλέον η "στιγματισμένη γυναίκα" του τίτλου μετά από μια beaute περιποίηση που τις προσέφεραν οι μπράβοι του μεγάλου αφεντικού . Μοναδικός της σκοπός είναι να κλείσει όλα τα καθάρματα στην φυλακή . Μετά την τελική καταδίκη η κάμερα την δίχνει να χάνεται ποιητικά μέσα στην ομίχλη μαζί με τις φίλες της προς ένα άγνωστο μέλλον .

O Humphrey Bogart είναι ο νεαρός φιλόδοξος , λαϊκός και αδέκαστος εισαγγελέας Dave Graham . Έχει ξεκινήσει σταυροφορία εναντίον της διαφθοράς και θέλει να βάλει τη φυλακή τον τσάρο του εγκλήματος Vanning . Γνωρίζεται με την Mary όταν την φέρνουν στο τμήμα ως ύποπτη για τον φόνο ενός ομορφόπαιδου το οποίο πίστευε πως θα την σκαπουλάρει από την πόλη χρωστώντας λεφτά στο καμπαρέ . Η Mary κάνει τα γλυκά και αδικημένα μάτια στον Dave και ψευδομαρτυρεί όταν έρθει η ώρα να αναγνωρίσει τους μπράβους του Vanning στην πρώτη απόπειρα απόδοσης δικαιοσύνης εναντίον του - κάτι το οποίο μετανοιώνει στην συνέχεια . Δεν αναπτύσσεται ειδύλλιο μεταξύ τους , είναι από διαφορετικούς κόσμους άλλωστε , αλλά εκείνος υπόσχεται πως θα την βοηθήσει μετά την τελική καταδίκη του γκάνγκστερ .Φαίνεται ειλικρινής , αλλά τα φώτα των φλας μετά την μεγάλη επιτυχία του τον οδηγούν σε μια νέα ζωή .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.