Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

DEAD END (1937)

 











Ταξικό δράμα/ψυχογράφημα μιας ολόκληρης γενιάς γραμμένο από την Lillian Hellman ( THE DARK ANGEL ) . Βασιμένο στο θεατρικό έργο του Sidney Kingley ( HOMECOMING , DETECTIVE STORY ) . Σκηνοθετημένο ως θεατρικό σε σκηνή υπερπαραγωγή/οργανική γειτονιά χαμένων ονείρων και βιοπάλης από τον William Wyler ( BEN-HUR , FUNNY GIRL ) .

Όλα διαδραμματίζονται μέσα σε μια μέρα των ζωών των εμπλεκομένων χαρακτήρων μιας λαϊκής φτωχογειτονίας δίπλα σε ένα βρωμερό ποτάμι . Για έξτρα σαπουνοπερατική ανισότητα μέσα από τα χαλάσματα ξεπροβάλει το υπέρλευκο πολυτελές σπίτι του αδελφού ενός δικαστή ο οποίος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχτισε στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης - ίσως για να την αναβαθμίσει - συγκριτικά/αισθητικά είναι σαν να έφτιαχνε κάποιος την βίλα του μέσα σε κάποιο σύγχρονο γυφτομαχαλά .

O Humphrey Bogart είναι ο Babyface Martin , γνωστός κατά κόσμον και ως Gil . Η τραγική μορφή του επιτυχημένου γκάνγκστερ ο οποίος επιστρέφει με κίνδυνο ζωής στην παλιά του γειτονιά για να επισκεφτεί την μάνα του και την παλιά του αγάπη , αλλά για καλωσόρισμα παίρνει την μια σφαλιάρα μετά την άλλη : η μάνα του τον θεωρεί αλήτη νεκρό στην καρδιά της και η κοπέλα του Francey έχει γίνει πόρνη με φυματίωση (5λεπτη ερμηνεία που έδωσε υποψηφιότητα για όσκαρ στην Claire Trevor) . Καταζητούμενος για 48 χιλιάδες δολάρια ο Martin έχει σκοτώσει 8 ανθρώπους και έχει κάνει πλαστική στο πρόσωπο για να μην τον αναγνωρίζουν . Παρόλο που δεν νοιώθει ευπρόσδεκτος φαίνεται να απολαμβάνει τις ανθρώπινες μυρωδιές της παλιάς του γειτονίας αλλά δεν ξαναφεύγει ποτέ ζωντανός από εκεί . Η φανταχτερή και χωρίς συμβατικούς κανόνες ζωή των παρανόμων έχει πάντα βίαιο και εξεφτελιστικό τέλος .

Η τρελοπαρέα των 6 Dead End Kids κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη , δημιουργώντας χάος εφηβικής τεστοστερόνης σε κάθε τους σκηνή . Είναι η (όχι και τόσο) "γλυκιά συμμορία" της περιοχής όπου αν δεν μπει φρένο στην κατιούσα πορεία των μελών της , θα ακολουθήσουν τα ματωμένα χνάρια του Babyface Martin . Έχοντας ήδη εμπειρία από τους ρόλους τους στο ανέβασμα του θεατρικού στο Broadway , ο Σαμουήλ Goldwyn (METRO GOLDWYN MAYER) θεώρησε καλή ιδέα να εντάξει τους νεαρούς στον μαγικό κόσμο του Hollywood . Οι απροσάρμοστοι Νεοϋορκέζοι κατάφεραν να κάνουν τα πάντα πουτάνα στο στούντιο , με αποκορύφωμα το πέρασμα ενός φορτηγού μέσα από έναν τοίχο του soundstage με αποτέλεσμα να πωληθεί το συμβόλαιό τους με σημιτικές διαδικασίες στην WARNER BROTHERS .

Ο ηρωικός πρωταγωνιστής/λαϊκό παιδί είναι ο άνεργος μα πάντα χαμογελαστός αρχιτέκτονας , Dave Connell ( Joel McCrea , ο οποίος έβγαλε σχεδόν όλόκληρη την δεκαετία του '50 παριστάνοντας τον καουμπόι ) - στο θεατρικό ήταν ανάπηρος καλλιτέχνης . O Martin τον κοροϊδεύει που έχασε 6 χρόνια στο κολέγιο για να βάφει πινακήδες ενώ εκείνος φοράει μεταξωτά πουκάμισα και ορθογώνιες κοστουμιές των 150 δολαρίων . O Dave καλά τους δρόμους και τις παγίδες που κρύβουν αλλά φαίνεται να έχει την καρδιά του χωρισμένη στα δύο . Φλερτάρει με την Kay Brown ( Wendy Barrie - THE SAINT STRIKES BACK , THE GAY FALCON , PUBLIC ENEMIES ) , η οποία όμως μπορεί να τον θέλει αλλά δεν είναι διατεθημένη να παρατήσει την λουσάτη ζωή που της παρέχει ο πλούσιος αρραβωνιαστικός της και με το απαστράπτον λαϊκό κορίτσι/επαγγελματία απεργό μοδίστρα , Drina Gordon ( Sylvia Sidney - DAMIEN: OMEN II , BEETLEJUICE , γιαγιά Florence στο MARS ATTACKS! ) η οποία είναι διατεθημένη να κάνει να πάντα για να σώσει τον μικρό της αδελφό , αρχηγό της συμμορίας των Dead End Kids . Κερδίζοντας με σφαίρες τα λεφτά της αμοιβής για την "νεκρός-ή-ζωντανός" σύλληψη του Martin , βλέπει επιτέλους ποιά γυναίκα υπάρχει μέσα στην καρδιά του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.