Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

INVISIBLE STRIPES (1939)












Γραμμένο από τους Jonathan Finn ( JAILBREAK , YOU CAN'T GET AWAY WITH MURDER ) και Warren Duff ( EACH DAWN I DIE ) . Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Lewis E.Lawes ( TWENTY THOUSAND YEARS IN SING SING ) . Σκηνοθετημένο από τον Lloyd Bacon ( 42ND STREET , MARKED WOMAN ) .

Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Cliff Taylor ( George Raft - EACH DAWN I DIE ) . Έχοντας εκτίσει την ενός έτους ποινή του στην φυλακή για ληστεία ενός καταστήματος είναι αποφασισμένος να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω από τα κάγκελα και να γυρίσει μια καινούργια σελίδα στην ζωή του . Επιστρέφοντας σπίτι , βρίσκει την σχεδόν οιδιπόδεια αγάπη και την θαλπωρή στην αγαπημένη του μητέρα ( Flora Robson - ολοκλήρωσε την 50 χρόνων κινηματογραφική της καριέρα ως Stygian Witch στο CLASH OF THE TITANS ) και τον μικρότερο αδελφό του που τον θεωρεί ήρωα . Δυστυχώς χωρίζει την ίδια μέρα από την κοπέλα του επειδή εκείνη δεν βλέπει μέλλον σε έναν γάμο με έναν πρώην κατάδικο και στους μήνες που ακολουθούν δεν μπορεί να βρει μια δουλειά που να μην τον κοιτάζουν με μισό μάτι . Οι κοινωνία φαίνεται εχθρική απέναντί του γιατί έχει πάνω το το "αόρατον στίγμα" του κατάδικου (σύμφωνα με την ελληνική μετάφραση της ταινίας - της αόρατες ρίγες των στολών των κρατουμένων δηλαδή) και δεν αργεί να ζητήσει βοήθεια από κάποιον φίλο του που γνώρισε στη φυλακή . Επίσης παριστάνει τον 27χρονο ενώ ήταν 38 χρονών (έναν χρόνο μεγαλύτερος από την "μητέρα" του) .

Ο Humphrey Bogart είναι ο σκληροπυρηνικός εγκληματίας Chuck Martin . Το σάπιο μήλο της ιστορίας . Αποφυλακίζεται την ίδια μέρα με τον Cliff αλλά εκείνος είναι σίγουρο πως είτε θα επιστρέψει για να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα , ή θα φύγει από σφαίρες . Σε αντίθεση με τον Cliff , δεν σκοπεύει να πιάσει κάποια δουλειά , αλλά να συνεχίσει τις ληστείες τραπεζών με την συμμορία που τον περιμένει . Ζει την άνετη ζωή της νύχτας πάντα με το ένα χέρι στο πιστόλι και είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον Cliff κάνοντάς τον μέλος της συμμορίας των ληστών - κάτι το οποίο συμβαίνει όταν φτάνει ο οικονομικός κόμπος στο χτένι για τον άτυχο πρωταγωνιστή . Παραμένει όσο γίνεται πιστός στον φίλο του μέχρι τέλους , ενώ εμπλέκει και τον αδελφό του στις βρωμοδουλειές του δυσκολεύοντας την θέση του για εξιλέωση .

Ο William Holden ( THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI , THE WILD BUNCH , THE TOWERING INFERNO , ESCAPE TO ATHENA ) είναι ο Tim Taylor , ο μικρότερος αδελφός του Cliff . Δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων και είναι οξύθυμος που δεν μπορεί να προσφέρει σμαράγδια και κότερα στην πάντα υπομονετική μαζί του κοπέλα του ( Jane Bryan - THE CASE OF THE BLACK CAT , MARKED WOMAN , KID GALAHAD , EACH DAWN I DIE ) . Είναι ένα βήμα πριν να ακολουθήσει την μόρτικη ζωή του μεγάλου του αδελφού , αλλά ο Cliff φροντίζει να του ανοίξει τα μάτια στις αρετές της τιμιότητας με γροθιές . Σταδιακά του ανοίγει ένα δικό του συνεργείο αυτοκινήτων από τα καλά λεφτά που βγάζει από τις ληστείες τραπεζών (και καλά δουλεύει εκτός πόλης ως πωλητής) και θυσιάζεται για να έχει ο μικρός μια καλύτερη ζωή .

Η μοναδική θανατηφόρα ξανθιά που κυκλοφορεί στην ταινία είναι η Lee Patrick ( THE MALTESE FALCON , VERTIGO ) . H Molly δεν παρασέρνει κανέναν άντρα στον όλεθρο , απλά κάνει την όμορφη δίπλα στον Bogart και τον περιθάλπτει όταν τον πυροβολούν στο πόδι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.