Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

BLUES IN THE NIGHT (1941)

 












"Θα σε χαστούκιζα στο στόμα αν πίστευα πως θα σου κάνει καλό.."


Δραματικό μιούζικαλ σκηνοθετημένο ως film noir , γραμμένο από τους Edwin Gilbert ( ALL THROUGH THE NIGHT , LARCENY INC ) , Robert Rossen ( MARKED WOMAN , RACKET BUSTERS , THE ROARING TWENTIES ) και Ηλία Καζάν . Σκηνοθετημένο από τον Anatole Litvak ( OUT OF THE FOG , THE SNAKE PIT ) .

Κεντρικός χαρακτήρας του μουσικού δράματος είναι ο "Jigger" Pine ( μετέπειτα κυρίως τηλεοπτικός σκηνοθέτης Richard Worf - MIDNIGHT , JUKE GIRL ) , χαρισματικός πιανίστας με χρυσή καρδιά , αίσθημα δικαιοσύνης και σπασμένα νεύρα . Βγάζει τα προς το ζην παίζοντας σε καταγώγια μαζί με τον ντράμερ κολλητό του Peppi ( o Billy Halop από την παρέα των Dead End Kids ) και δεν χάνει ευκαιρία να μπλέκει σε καυγάδες όταν νιώθει πως του προσβάλουν την καλλιτεχνική του φύση . Οι δύο φίλοι ονειρεύονται να φτιάξουν μια πενταμελή μπάντα με χαρακτηριστικό νέγρικο ήχο τον οποίο αποκτούν ακούσια περνώντας μια νύχτα στην μιζέρια της φυλακής ακούγοντας τις μελωδίες των έγχρωμων μπλουζίστων από το απέναντι ομαδικό κελί . Μαζί με τον Nickie ( ο μερικώς ηθοποιός/κυρίως σκηνοθέτης Ηλίας Καζάν - ΛΕΩΦΟΡΕΊΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ , ΛΑΣΠΗ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ , ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ) στο κλαρινέτο , τον μεγαλωμένο με Αμερικάνικη μηλόπιτα Leo ( Jack Carson - ARSENIC AND OLD LACE ) στη τρομπέτα και το γυναικάκι του Ginger "Character" ( Priscilla Lane - THE ROARING TWENTIES , ARSENIC AND OLD LACE ) στα φωνητικά , ξεκινούν ως άλλοι αλήτες του ντάρμα το μποεμικό όνειρο καβαλώντας τα άδεια βαγόνια φορτηγών τρένων διασχίζοντας τις πολιτείες και παίζοντας την μουσική τους όπου μπορούν . 

Η τύχη τους αλλάζει προς το καλύτερο όταν φυγαδεύουν χωρίς αντάλλαγμα στο βαγόνι τους έναν καταζητούμενο από την αστυνομία . Ο Del Davis ( Lloyd Nolan - GANGS OF CHICAGO , THE MAN WHO WOULDN'T DIE ) έχει χρόνια στην φυλακή και προσπαθεί να ορθοποδήσει αποφεύγοντας τους μπάτσους για τρεις ολόκληρους μήνες κάτω από γέφυρες . Οι παλιοί του φίλοι του χρωστούν για την καλή του πράξη να πάει μέσα για να τους προστατέψει και μαζί με την έτοιμη μπάντα έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον ανοίγοντας ένα καμπαρέ/καζίνο στην μέση του πουθενά , ακριβώς απέναντι από έναν τεράστιο καμβά στον ορίζοντα για Νέα Υόρκη .

Η Betty Field ( OF MICE AND MEN , THE GREAT GATSBY ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Kay . Η δεύτερη γυναίκα της ιστορίας που δεν θες να παντρευτείς όμως γιατί ξέρεις πως δεν είναι για σπίτι . Τρελά ερωτευμένη με τον Del θα κάνει τα πάντα για να της δώσει λίγη προσοχή , μέχρι και την ερωτευμένη με τον χαρισματικό Jigger (γεγονός που θα οδηγήσει τον ίδιο στην τρέλα και τον σπαραγμό) . Το μοναδικό της ταλέντο είναι να χρησιμοποιεί άντρες και αποτυγχάνει να γίνει μέλος της μπάντας όταν η Gigner σταματήσει τις εμφανίσεις λόγω εγκυμοσύνης .

Οι νέοι βρίσκουν γρήγορα τους ρυθμούς τους και το μαγαζί φαίνεται να έχει επιτυχία . O Jigger όμως πουλάει τους φίλους του και ακολουθεί σαν σερνάμενο καράβι την Kay στην απαστράπτουσα σαπίλα της Νέας Υόρκης όπου τον υποδέχονται ως το επόμενο αναλώσιμο ταλέντο της χρονιάς . Δεν είναι ευχαριστημένος όμως , τόσο από τις σαχλές δουλειές που δεν τον αφήνουν να εκφραστεί όπως θέλει στο πιάνο , τόσο και από την ανήθικη συμπεριφορά της Kay και αποφασίζει να παραιτηθεί , χάνοντας το γκομενάκι αλλά και τα μυαλά του . Διαγνωσμένος με πρότυπη νευρο-ψυχιατρική διαταραχή (neuropsychiatric disorder έγραφε το χαρτί) , τριγυρνάει στα μπαρ εξευτελισμένος και αξύριστος μέχρι να τον αναστήσουν οι αγαπημένοι του φίλοι . Η αναρρωτική επιστροφή του στο κλαμπ του Davis θα γράψει και την τελευταία πράξη του δράματος υπό την μανία της βροχής με όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να παίρνουν ότι τους αξίζει καρμικά σε μια αξημέρωτη νύχτα για κάποιους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.