Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

BLACK LEGION (1937)

 











Γραμμένο/βασιμένο σε αληθινά γεγονότα από τους Abel Finkel ( MARKED WOMAN , BIG SHOT ) , William Wister Haines ( THE RACKET ) και τον παραγωγό Robert Lord ( IN A LONELY PLACE , THE LETTER ) . Υπήρχε όντως οργάνωση με το όνομα Μαύρη Λεγεώνα στην Πολιτεία του Michigan την συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Σκηνοθετημένο από τους Archie Mayo ( THE CRIMSON CITY , SVENGALI ) και Michael Curtiz ( ANGELS WITH DIRTY FACES , CASABLANCA ) .

Ο Humphrey Bogart είναι ο λαϊκός ήρωας της θερμόαιμης εργατικής τάξης , Frank Taylor . Έχοντας ζήσει τον τρόμο της ανεργίας και της ταξικής μιζέριας στην μετά-κραχ εποχή , κάνει ότι καλύτερο μπορεί στο εργοστάσιο όπου προσποιείται τον μηχανικό . Έχει όμορφη γυναίκα ( Erin O'Brien-Moore - DESTINATION MOON , PHANTOM OF THE RUE MORGUE ) που περνάει την ώρα της χαμογελαστή στη κουζίνα και ανήλικο παιδί ( το παιδί θαύμα Dickie Jones , o μετέπειτα b-western τροβαδούρος καουμπόι με το λευκό καπέλο στην τηλεοπτική σειρά BUFFALO BILL JR. ) και θέλει να τους προσφέρει τα πάντα . Όταν η δουλειά του επιστάτη μένει κενή λόγω προαγωγής , είναι σίγουρος πως θα είναι ο επόμενος "άριστος" στο τμήμα του και κάνει όνειρα για καινούργιο αμάξι (με αυτόματο αναπτήρα για τσιγάρα στο ταμπλό) και ένα πλυντήριο για το γυναικάκι του . Δυστυχώς την θέση την παίρνει ένας νεαρός μετανάστης από την Πολωνία (όταν οι άλλοι έκαναν αντρίκιο χαβαλέ στα διαλείμματα , εκείνος διάβαζε) και το μυαλό του Frank γυρίζει ανάποδα . Προσπαθώντας να ξεπεράσει την αδικία και να ξεχαστεί σε φανταστικούς κόσμους κάθεται μπροστά από το μεγέθους ψυγείου ραδιόφωνο ακούγοντας τα αγαπημένα του προγράμματα ώσπου πέφτει πάνω σε μια εκπομπή πατριωτικού καλέσματος για ανάληψη δράσης από "αληθινούς" Αμερικάνους . Μέχρι πότε θα μας κλέβουν τις δουλειές αυτοί οι ξένοι με τα περίεργα επίθετα ;! Ενθουσιασμένος που το μίσος του για τα αφεντικά βρήκε τον στόχο που περίμενε να διοχετεύσει την οργή του και έρχεται σε επαφή με τον τοπικό σύνδεσμο του κλάμπ κυριών/μυστική οργάνωση που ακούει στο όνομα "Μαύρη Λεγεώνα" . Με μηνιαία συνδρομή 6 δολαρίων και την αγορά (στην προνομιακή τιμή των 16 δολαρίων) ενός συλλεκτικού μαύρου ρεβόλβερ που κοστίζει 60 , ο Frank επιτέλους νιώθει πως ανοίκει κάπου και μυρώνεται σε ροδοσταυρική τελετή εισόδου στην κραυγαλέα Κουκλουξανική σέχτα . Οι καινούργιοι του φίλοι φροντίζουν να φύγει από την πόλη με συνοπτικές διαδικασίες εκφοβισμού ο Πολωνός επιστάτης και στην θέση του μπαίνει ο Frank . Το καινούργιο αυτοκίνητο και πλυντήριο ξεπληρώνεται με νυχτερινές εφόδους , μαστιγώματα σε ανθρώπους και καταστροφές επιχειρήσεων με ξενικά επίθετα . Η στολή/ρόμπα του Frank είναι πολύ βαριά όμως και σύντομα θα κλειθεί να προσηλυτίσει 2 νέα μέλη για να αυξηθούν τα έσοδα της Λεγεώνας . Δεν τα καταφέρνει και ο κατήφορος που ακολουθεί τον οδηγεί στην ανεργία , το διαζύγιο και στο να σκοτώσει τον καλύτερό του φίλο Ed ( Dick Foran - THE MUMMY'S HAND , HORROR ISLAND , RIDERS OF DEATH VALLEY ) , εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο σκληρούς του τάγματος που την έβρισκαν μόνο με τα νυχτερινά μαστιγώματα . 

Η καρατερίστρια "κοριτσιών της νύχτας" Helen Flint ( THE 9th GUEST , RIFFRAFF , SEA DEVILS , BLONDE TROUBLE , TIME TO KILL ) λειτουργεί εν μέρη ως το θανατηφόρο θηλυκό στην ιστορία , παρόλο που δεν καταστρέφονται άντρες για τον έρωτά της . Ερωτοτροπεί , αλλά κυρίως πίνει και καπνίζει τόσο με τον Frank , οσο και με τον Ed . Παρουσιάζεται ως η κοπέλα που συχνάζει στο τοπικό μπαρ και έχει ελεύθερα ήθη και μπαρμπάδες που της κάνουν τα έξοδα . Ψευδομαρτυρεί στη δίκη για χάρη της Λεγεώνας . Την σκότωσε αυτοκίνητο στην πραγματική ζωή το 1967 .

Το σκοτεινό δράμα ολοκληρώνεται στην δίκη του φονία με τον Frank να έχει εντολή να ακολουθήσει τις υποδείξεις της Λεγεώνας , αλλά το φιλότιμο δεν τον αφήνει να πει ψέμματα , καταλήγοντας ισόβια πίσω από τα σίδερα παρέα με τους καινούργιους του φίλους . Η πάντα υπομονετική γυναίκα του του έχει συγχωρήσει τα πάντα και τα αποχαιρετιστήρια βλέμματά τους μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου σπαράζουν μαζί με τους τίτλους τέλους της ταινίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.