Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

MOONRISE (1948)

 











Γραμμένο από τον Charles F. Haas ( σκηνοθέτης των THE BEAT GENERATION , THE OUTER LIMITS ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Theodore Strauss . Σκηνοθετημένο από τον βετεράνο ηθοποιό του βουβού κινηματογράφου Frank Borzage ( BAD GIRL , A FAREWEL TO ARMS ,HISTORY IS MADE AT NIGHT )

Ο Dane Clark ( WHIPLASH , WITHOUT HONOR , GUNMAN IN THE STREETS ) είναι ο αντιηρωικός πρωταγωνιστής του ψυχολογικού δράματος , Danny Hawkins . Γνώρισε από μικρή ηλικία τον απόλυτο εξευτελισμό από τα παιδιά της γειτονίας καθώς ο πατέρας του ήταν εγκληματίας που βρέθηκε στην κρεμάλα . Τα σπρωξίδια στο προαύλιο του σχολίου εξελίχθηκαν σε τρίψιμο μούτρων με λάσπη και στην λογοκριμένη από τις αίθουσες των κινηματογράφων της εποχής σκηνή πασαλείμματος ανήλικου με πίσσα και πούπουλα . Ο Danny ξεπέρασε τα όρια του κάπου στα 20 όπου μετά από ανταλλαγή μπουνιών με τον κύριο ανταγωνιστή του για μια κοπέλα , τον πλούσιο εξυπνάκια Jerry Sykes ( Lloyd Bridges - γνωστός από τις μετέπειτα ερμηνείες του στις σαχλοκωμωδίες AIRPLANE I&II , HOT SHOTS I&II ) έφτασε στο σημείο στο να του συνθλίψει το κρανίο με μια πέτρα και μετά να κρύψει το πτώμα του στο δάσος . Μοναδική όαση σιγουριάς και ευτυχίας για τον μονόχνωτο είναι η όμορφη νεαρή δασκάλα Gilly Johnson ( Gail Russell - THE UNINVITED , CALCUTTA , NIGHT HAS A THOUSAND EYES ) . Της κολλάει τόσο άγρια που με σημερινά δεδομένα θα έμπαινε μέσα για σεξουαλική παρενόχληση . Η κοπέλα ήταν έτοιμη να παντρευτεί ένα καλό παιδί αλλά έπεσε φαρδιά πλατιά στον έρωτα του μίζερου , χωρίς να γνωρίζει το μισάνθρωπο πάθος που κρύβει μαζί με την ενοχή του φόνου μέσα του . Η μικρή επαρχιακή πόλη ταράζεται από την ξαφνική εξαφάνιση του χρυσού παιδιού του τοπικού τραπεζίτη και ξεκινάει έρευνα από μισθωμένο ιδιωτικό ντετέκτιβ που ήρθε από την μεγάλη πόλη - γεγονός που δεν δίνει κανείς σημασία . Ο Danny νιώθει την φασματική θηλιά που του στέρησε τον πατέρα να εμφανίζεται σιγά-σιγά γύρω από τον δικό του λαιμό και προτιμάει την φυγή από την παράδοση στις αρχές όταν αποκαλύψει το κρίμα του στην αγαπημένη του . Νιώθει πως έχει μέσα του "κακό αίμα" και βρίσκει καταφύγιο στο απομακρυσμένο σπίτι του σοφού μαύρου μπλουζίστα , εκτροφέα κυνηγόσκυλων της περιοχής και μοναδικού του φίλου , Mose ( Rex Ingram - THE TEN COMMANDMENTS , Nhinga στο COWBOY IN AFRICA , THE BILL COSBY SHOW ) κάπου μέσα στους βάλτους . Η αναίμακτη εξιλέωση έρχεται στα 85 λεπτά του 90λεπτου δράματος με τον χαμογελαστό Danny να περπατάει μπροστά από τον ζωγραφιστό φόντο της φύσης προς το γραφείο του σερίφη . Όλοι φαίνεται πως κατάλαβαν το πρόβλημά του και σχεδόν αποδέχονται την πράξη του .

Η παραγωγή κόστους μέτριου καουμπόϊκου της εποχής δεν απέφερε να αναμενόμενα έσοδα στην Republic αλλά απέκτησε μια υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ήχου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.