Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

DECEPTION (1946)

 











Γραμμένο από τους John Collier ( THE TWILIGHT ZONE , TALES OF THE UNEXPECTED ) και Joseph Than ( NONE SHALL ESCAPE ) . Βασισμένο στο θεατρικό του Louis Verneuil , Monsieur Lamberthier (1927) . Σκηνοθετημένο από τον Irving Rapper ( STRANGE INTRUDER ) . Η ταινία είχε 500 χιλιάδες δολάρια χασούρα για την Warner Brothers .

Η 38χρονη Bette Davis ( THE PETRIFIED FORREST , KID GALAHAD , WICKED STEPMOTHER ) είναι η "άπιστη" της μετάφρασης της ταινίας στα Ελληνικά , Christine Radcliffe (το καινούργιο όνομα που ταιριάζει στην καινούργια της ζωή) . Στην ουσία προσπάθησε να επιβιώσει στα δυνατά φώτα της Αμερικής μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου και έφυγε από την κατεστραμένη της χώρα με σκοπό να ακολουθήσει το όνειρο της μουσικής στην νέα Ήπειρο . Όσο ήταν στην πατρίδα της διατηρούσε σχέση με τον επίσης ταλαντούχο μουσικό , Karel Novak τον οποίο όμως νόμισε νεκρό . Ερχόμενη στην Αμερική και μην έχοντας που την κεφαλήν κλίναι , αφήνεται στα χέρια του κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερού της συνθέτη , μαικήνα των τεχνών και bon viveur , Hollenius ο οποίος την παίρνει προστατευόμενή του και της χαρίζει την άνετη ζωή των ρετιρέ , των ακριβών δώρων και της λάμψης . Όταν καταφέρνει να επανασυνδεθεί με τον Karel παντρεύονται αστραπή και τότε ξεκινούν τα προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ τους . Ηλίου φανερότερο πως ο Hollenius την είχε γκόμενα , αλλά η Christine δεν θα τον αφήσει να της καταστρέψει την ευτυχία . Το ένα ψέμα οδηγεί στο άλλο και καταλήγουν όλα στο έγκλημα .

Ο Paul Henreid ( CASABLANCA , ο Καρδινάλιος στο EXORCIST II: THE HERETIC ) είναι ο βιρτουόζος τσελιστής , Karel Novak (ο ίδιος δεν είχε ιδέα από μουσική - στα κοντινά υπήρχε η βοήθεια ενός "ειδικού" κοστουμιού και τα χέρια δύο αληθινών τσελιστών να κάνουν την δουλειά) . Παίζει σε μικρά θέατρα και περιμένει να αναγνωρίσουν το ταλέντο του με τον σταυρό στο χέρι (γιατί έτσι κι αλλιώς το τσέλο το έπαιζαν άλλα χέρια) . Χαίρεται που βρίσκει την παλιά του αγάπη ζωντανή αλλά ακόμη και μετά το γάμο τους διατηρεί τις αμφιβολίες του για εκείνη . Πάντα διπλοτσεκάρει ότι του λέει και είναι κυκλοθυμικός στις αντιδράσεις του . Αρχικά ζηλεύει τον ανοιχτοχέρη "φίλο" της γυναίκας του αλλά η μουσική είναι πάνω από όλα . Γλυκαίνεται όταν του προτείνουν να σολάρει σε μεγάλο κοντσέρτο . Στο τέλος κατανοεί τα πάντα και δέχεται την αποτρόπαια πράξη της συζύγου του - με την αστυνομία να είναι και να μην είναι ταυτόχρονα στο κατόπι της , δεν μαθαίνουμε ποτέ . Πλέον η καριέρα του έχει απογειωθεί μετά την επιτυχία που έγραψε ο Hollenius για εκείνον και το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο .

Ο 57χρονος Claude Rains ( THE INVISIBLE MAN , THE CLAIRVOYANT , THE WOLF MAN , CASABLANCA ) είναι ο ξιπασμένος φιλήδονος αριστοκράτης μεγαλοσυνθέτης που καταστρέφει και αναδεικνύει ταλέντα με την ίδια ευκολία , Alexander Hollenius . Έχει δει και έχει κάνει τα πάντα , οπότε η ανθρώπινη φύση έχει γίνει θέατρο παρατήρησης για εκείνον . Προσπαθεί να παρέμβει στην καλλιτεχνική καριέρα του Karel , γράφοντας ένα κοντσέρτο για τσέλο , το οποίο και θα διευθύνει ο ίδιος σε μεγάλη συναυλία . Είχε σκοπό να τον εξεφτελίσει δημόσια για να τιμωρήσει την παντοτινή του αγαπημένη - απλά για να πάρει το παιχνίδι του πίσω περισσότερο λειτουργεί από πίσμα . Καταλήγει ανάσκελα στα σκαλιά της πολυτελούς έπαυλής του γιατί δεν σταμάτησε ποτέ να παρενοχλεί τον Karel με τις παράλογες απαιτήσεις του κατά την διάρκεια των προβών και απειλούσε να του αποκαλύψει την σχέση του με την Christine .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.