Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

BULLETS OR BALLOTS (1936)

 











Γραμμένο από τους Seton I. Miller ( SCARFACE ) και Martin Mooney ( CONVICTED WOMAN , BLONDE COMET , THE MONSTER MAKER ) . Σκηνοθετημένο από τον William Keighley ( G MEN , THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD , EACH DAWN I DIE ) .

O Edward G. Robinson ( DOUBLE IDEMNITY , KID GALAHAD , KEY LARGO , SOYLENT GREEN ) είναι ο αδέκαστος/σκληροτράχηλος ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης , Johnny Blake (βασισμένος στον Johnny "The Duke" Broderick , τον "σκληρότερο μπάτσο του Broadway") - χαρακτηριστικό το οποίο καταλαβαίνουμε από τα πρώτα λεπτά της ταινίας όπου περνάει μέσα από το τζάμι εισόδου ενός καμπαρέ έναν πρώην κατάδικο επειδή του αντιμίλησε . Παιδί της γειτονίας τον οποίο θαυμάζουν ακόμη και οι κακοποιοί για την ντομπροσύνη του . Ο λόγος του είναι η υπογραφή του . Όταν δολοφονείται ο σταυροφόρος εκδότης/υπερασπιστής της έννομης τάξης , Ward Bryant , ο Johnny αναλαμβάνει να μοιράσει δικαιοσύνη και να διδάξει ταπεινότητα όπως εκείνος ξέρει καλύτερα : με τις γροθιές του . Ανάμεσα σε ανακατατάξεις εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής , ο αρχηγός της αστυνομίας Dan McLaren ( βετεράνος του βουβού κινηματογράφου Joe King ) αναλαμβάνει την θέση του εισαγγελέα και έχει κατά νου ένα μεγάλο σχέδιο εναντίων των εκβιαστών το οποίο δεν αποκαλύπτει γιατί υποπτεύεται πολιτικά πρόσωπα . Ο Johnny πρέπει να φανεί πως έχει πέσει σε δυσμένεια με τον νόμο και τους φίλους του . Η ξαφνική απόλυσή του από το τμήμα τον εξαγριώνει με αποτέλεσμα να γρονθοκοπήσει δημόσια τον πρώην φίλο του και νυν εισαγγελέα κατά την διάρκεια ενός αγώνα μποξ (συμβολισμός) , γεγονός που γίνεται εισιτήριο για το καλωσόρισμά του στην συμμορία του διαβόητου "επιχειρηματία" Al Kruger ( Barton McLane - THE MALTESE FALCON , I DREAM OF JEANNIE ) . Αναλαμβάνει να ελέγξει τους υποτακτικούς του Kruger και να βρει τους αδύναμους κρίκους . Καταλήγει οσιομάρτυρας με ματωμένες κλειδώσεις .

H Joan Blondell ( BLONDE CRAZY , BLONDIE JOHNSON , GREASE ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Lee Morgan , ιδιοκτήτρια καμπαρέ και μοιραία γυναίκα/αντικείμενο του πόθου . Δεν είναι στα χαρτιά να είναι μαζί με τον Johnny . Διατηρεί πρότυπη επιχείρηση στοιχημάτων σε αριθμούς στις μαύρες γειτονιές του Harlem και του Bronx . Όταν ο Johnny βάλει την συγκεκριμένη ιδέα στον Kruger για να συνεχίσει την αποστολή του , η Lee χάνει το έξτρα εισόδημα και έρχεται σε ρήξη με τον αγαπημένο της . Ο μοναδικός που την φιλάει είναι ο Bogart αλλά στην συνέχεια τρώει σφαλιάρα επειδή δεν του είχε δώσει την συγκατάθεσή της , εννοούσε "πάρε την δουλειά" , όχι εκείνη . Αγάπησε και στάθηκε στον Johnny μέχρι τέλους .

O Humphrey Bogart είναι το δεξί χέρι του αρχιεκβιαστή με την χρυσή καρδιά Al Kruger , "Bugs" Fenner - αντιστοίχως ενσαρκώνουν τα πραγματικά "μούτρα" , Dutch Schultz και Lucky Luciano . Έχει μείνει στους βίαιους τρόπους της εποχής της ποτοαπαγόρευσης και προτιμάει να μιλάει με σιδερικά . Εκτελεί τον εκδότη Bryant έξω από το ξενοδοχείο του . Δεν συμπαθεί τον Johnny γιατί τον είχε στείλει στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα . Συνεχώς τον υποπτεύεται και όταν αποκαλύπτεται πως δουλεύει ακόμη με τους μπασκίνες τον επισκέπτεται για την τελική αναμέτρηση . Έπαιξε μαζί με τον Robinson σε άλλες 4 ταινίες . Εδώ είναι η μοναδική που αλληλοσκοτώνονται . συνήθως σκοτώνει ο ένας τον άλλο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.