Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ARSENIC AND OLD LACE (1944)

 










"Look i probably should have told you this before but you see ... well ... insanity runs in my family ... it practically gallops."

Μαύρη κωμωδία γραμμένη από τους διδύμους Julius και Phillip Epstein ( CASABLANCA ) . Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Joseph Kesselring το οποίο ανέβηκε στο Broadway το 1941 και λόγω μεγάλης επιτυχίας τελείωσε τις παραστάσεις το 1944 (όπου μπορούσε επιτέλους να κυκλοφορήσει στο σινεμά η ταινία που ήταν έτοιμη από το 1942) . Σκηνοθετημένη για την Warner Bros από τον Frank Capra ( IT'S A WONDERFUL LIFE ) .

Ο Cary Grant ( SUSPICION ) είναι ο ορκισμένος εργένης , θεατρικός κριτικός , συγγραφέας και πολέμιος του γάμου , Mortimer Brewster . Όταν αποφασίζει να παντρευτεί κρυφά με την αγαπημένη του μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων και τρόμου ξεκινάει για αυτόν και την "περίεργη" οικογένειά του . Οι Brewsters κατοικούν μέσα σε ένα παλιό νεκροταφείο το οποίο λειτουργεί και ως πάρκο , κάτω από την γέφυρα του Brooklyn . Το σπίτι προσέχουν οι δύο ηλικιωμένες ανύπαντρες θείες οι οποίες κάνουν ευθανασίες ευγενείας σε ηλικιωμένους εργένηδες που προσπαθούν να ενοικιάσουν ένα δωμάτιο στο ιδιόρρυθμο αρχοντικό τους . Στο σπίτι κατοικεί και ο μικρός αδελφός του Mortimer , Teddy ο οποίος νομίζει πως είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής Theodore Roosevelt . Η καραμούζα εφόδου που παίζει σε ώρες κοινής ησυχίας τον έχουν κάνει νούμερο ένα υποψήφιο για το τοπικό ψυχιατρείο . Ο μεγαλύτερος αδελφός το είχε σκάσει από το σπίτι 20 χρόνια πριν και λόγω σαδιστικού παρελθόντος τον θεωρούν εγκληματία και μάλλον φυλακισμένο κάπου . Όταν ο Mortimer πάει να ανακοινώσει τα καλά νέα στους δικούς του , ανοίγει η αυλαία σε ένα ατελείωτο θεατρικό με πόρτες να ανοιγοκλείνουν και υπερβολικούς χαρακτήρες να μπαινοβγαίνουν στην σκηνή από κάθε πιθανή είσοδο , τραβώντας από τις κατσαρές κοντές τρίχες την αληθοφάνεια του παραλόγου .

Η Pricilla Lane ( THE ROARING TWENTIES , BLUES IN THE NIGHT , SABOTEUR ) είναι η Elaine Harper , κόρη του ιερέα στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου και γείτονας των Brewsters . Γλυκιά και συγκαταβατική είναι πανευτυχής που θα παντρευτεί . Αν γλυτώσει από τους παλαβούς της οικογένειας Brewster . Δεν τραγουδάει καθόλου σε αυτή τη ταινία .

O Peter Lorre ( MAD LOVE , THE FACE BEHIND THE MASK ) παριστάνει τον γιατρό , δόκτωρ Einstein . Είναι πλαστικός χειρούργος με αμφιλεγόμενο πτυχίο από την φυλακή και λειτουργεί ως κωμική ανακούφιση , ακόλουθος του κατά συρροή μανιακού δολοφόνου αδελφού του Mortimer , Jonathan Brewster ( Raymond Massey - THINGS TO COME , I SPY , DR. KILDARE ) . Τον ακολουθεί από χώρα σε χώρα και προσπαθώντας να του αλλάξει το πρόσωπο , τον έχει κάνει να μοιάζει με τον Boris Karloff (στο θεατρικό τον ρόλο του Jonathan τον ερμήνευε ο ίδιος ο Karloff ο οποίος δεν μπορούσε να συμμετέχει στα 8 εβδομάδων γυρίσματα της ταινίας προστατεύοντας τόσο τα δικά του συμφέροντα , όσο και των υπόλοιπων θεατρικών παραγωγών του έργου καθώς η παραμονή του στις παραστάσεις θεωρούνταν η κύρια ατραξιόν για την κοπή εισιτηρίων) , εντείνοντας τον τρόμο σε όσους τον βλέπουν και γνωρίζουν από κινηματογράφο του φανταστικού . Είναι μαζί του περισσότερο από φόβο . Όταν ο Jonathan επιστρέψει σπίτι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις θείες του σε ανθρωποκτονίες - εκείνες έχουν σκοτώσει και θάψει 12 στο υπόγειο του σπιτιού , εκείνος έχει σκοτώσει 12 κατά την διάρκεια της περιοδείας του στον κόσμο . Το τυχερό 13 θύμα ευτυχώς δεν μπαίνει στο αιματοβαμμένο οικογενειακό σκορ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.