Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

SCARLET STREET (1945)

 











"Who do you think you are ? My guardian angel ? - Not me, honey. I lost those wings a long time ago."

Γραμμένο από τον Dudley Nichols ( MYSTERY WOMAN , LIFE BEGINS AT 40 ) . Βασισμένο στην νουβέλα του Georges de La Fouchardiere , το οποίο έγινε θεατρικό από τον Andre Mouezy-Eon , LA CHIENNE (1931) . Σκηνοθετημένο για την UNIVERSAL από τον Fritz Lang ( METROPOLIS , M , THE WOMAN IN THE WINDOW ) . Μεταφρασμένο κατευθείαν από τον Γαλλικό τίτλο ως Η ΣΚΥΛΛΑ . Η κρίση μέσης ηλικίας και η εγκληματολογία του πάθους που πραγματεύεται η ταινία θυμίζει αρκετά το THE WOMAN IN THE WINDOW (1944) , πάλι σκηνοθετημένο από τον Fritz Lang , με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές . Remake του LA CHIENNE (1931) του Jean Renoir . Ούτε αυτό , ούτε το άλλο remake HUMAN DESIRE (1954) (του LA BETE HUMAINE) άρεσαν στον ψυλομύτη Γάλλο . Το σκοτεινό ύφος , τα απάνθρωπα θέματα και η διαφθορά που απεικονίζεται στην μεγάλη οθόνη ώθησαν τους λογοκριτές της εποχής να ξεσπαθώσουν σε τουλάχιστον τρείς πολιτείες της Αμερικής .

Ο Edward G. Robinson ( LITTLE CAESAR , BULLETS OR BALLOTS , THE WOMAN IN THE WINDOW ) είναι ο μεσήλικας ταμίας σε μια μεγάλη εταιρία , Christopher Cross . Η ζωή του κυλάει προβλεπόμενα και άνευρα μέσα στη ρουτίνα ενός γάμου από ανάγκη . Στην δουλειά του βραβεύεται ως ο καλύτερος υπάλληλος με 25 χρόνια καθημερινού μόχθου και τιμιότητας από το μεγάλο αφεντικό που του κάνει δώρο ένα χρυσό ρολόι για τις υπηρεσίες του - του λείπει όμως η δράση και ο έρωτας όταν γυρίζει σπίτι . Καλλιτεχνική φύση , ο Christopher συνηθίζει να περνάει τις ελεύθερες ώρες του ζωγραφίζοντας , βρίσκοντας όλα όσα του λείπουν και την ολοκλήρωση τους στην τέχνη . Μέχρι που μια νύχτα επεμβαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που τσακωνώταν στον δρόμο και σώζει την νεαρή γυναίκα από τον μεθυσμένο νταή . Η κρίση της μέσης ηλικίας βρίσκει την διέξοδο που χρειαζόταν και κατευθείαν ερωτεύεται ένα χειροπιαστό αντικείμενο πόθου . Τόσο σε αυτή την ταινία , όσο και στο THE WOMAN IN THE WINDOW (1944) , ο Robinson είχε ξενερώσει με την ζωή του και ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλους ρόλους .

Η Joan Bennett ( THE MAN IN THE WINDOW , DARK SHADOWS , SUSPIRIA ) είναι η θανατηφόρα μελαχρινή , Katherine March , γνωστή και ως Kitty στους φίλους της . Πρώην μοντέλο , συντηρεί τον αγύρτη αγαπητικό της κάνοντας τα γλυκά μάτια σε άντρες και ελπίζει πως κάποια μέρα θα τον παντρευτεί . Στο πρόσωπο του , ηλικιακά σχεδόν πατέρα της , Christopher βρίσκει τον χρήσιμο ηλίθιο που θα την βοηθήσει να ξεφύγει από την μιζέρια χρηματοδοτώντας τον έρωτά της σε ένα άνετο , καινούργιο διαμέρισμα . Ταυτόχρονα οικιοποιείται την δημιουργία των πινάκων του , δημιουργώντας εντύπωση στην σύγχρονη σκηνή τέχνης της Νέας Υόρκης . Με τα ψεύτικα συναισθήματα και τις ελπίδες για γάμο που ταϊζει τον άτυχο Chris , τον οδηγεί στον όλεθρο , τον φόνο , στην απόπειρα αυτοκτονίας και στην τελική ανέχεια καθώς χάνει δουλειά , σύζυγο και θέληση για ζωή . Ώς τιποτένιος άστεγος , περιφέρεται στους δρόμους ακούγοντας φωνές που τον κατηγορούν και τον εμπαίζουν - τουλάχιστον οι πίνακές του πέτυχαν μια αναγνώριση , για τον λάθος δημιουργό όμως .

Ο Dan Duryea ( THE WOMAN IN THE WINDOW , LARCENY , TOO LATE FOR TEARS ) είναι ο αγαπητικός της Kitty , Johnny . Αρχικά νόμιζα πως ήταν ο νταβατζής της , αλλά στην συνέχεια κατάλαβα πως δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο εξεφτελισμού η "σχέση" τους . Ο εξυπνάκιας έχει βρει ένα μεγάλο κορόϊδο να τον συντηρεί πουλώντας έρωτα και αγριάδα . Ο πρότερος απροσάρμοστος βίος του , οι συγκυρίες και τα περιστασιακά στοιχεία στο διαμέρισμα της Kitty τον οδηγούν στην ηλεκτρική καρέκλα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.