Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

STRANGER ON THE THIRD FLOOR (1940)

 











"The only person who ever was kind to me was a woman . She's dead now ."


Σύντομο ψυχολογικό μελόδραμα β΄ διαλογής το οποίο θεωρείται το πρώτο αληθινό film noir της κλασικής περιόδου 1940-1959, γραμμένο από τον Frank Partos ( THE UNINVITED , THE SNAKE PIT ) και τον Nathanael West ( THE DAY OF THE LOCUST ) . Σκηνοθετημένο για την β΄ λίστα της RKO Productions από τον μελλοντικό τηλεοπτικό παραγωγό Boris Ingster ( THE MAN FROM U.N.C.L.E. , THE KARATE KILLERS ) . Η χασούρα από το ταμείο των κινηματογράφων για την εταιρία έφτασε τα 56 χιλιάδες δολάρια .

O John McGuire ( INVISIBLE GHOST , SHADOW OF A DOUBT , WHERE THE SIDEWALK ENDS ) είναι ο Michael Ward , ένας φιλόδοξος και ανερχόμενος δημοσιογράφος ο οποίος πιάνει την καλή μετά την κατάθεσή του για την διάπραξη ενός φόνου . Ο νεαρός κατηγορούμενος Joe Briggs ( Elisha Cook Jr. - THE MALTESE FALCON , HOT SPOT , THE BIG SLEEP , BORN TO KILL ) φαίνεται πως ήταν αθώος , γεγονός που δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της δίκης . Η αύξηση του μισθού του και το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα όπου εργάζεται τον κάνουν να σκέφτεται μόνο τον επερχόμενο γάμο του με την κοπέλα του , Jane ( Margaret Tallichet - GIRL'S SCHOOL , THE DEVIL PAYS OFF ) . Στην συνέχεια της αφήγησης των προβληματισμένων σκέψεων του όμως ακολουθούν εφιάλτες με τον ίδιο να βρίσκεται άδικα κατηγορούμενος στην φυλακή γιατί κάνει προβολή στο υποσυνείδητό του πως ο κατηγορούμενος μπορεί να ήταν αθώος και να καταστράφηκε η ζωή του εξαιτίας του . Στο μίζερο διαμέρισμα όπου ενοικιάζει , ο γείτονας του είναι ένας περίεργος ηλικιωμένος ο οποίος του προκαλεί συνέχεια προβλήματα με την καθώς πρέπει παραξενιά του . Όταν μετά το τέλος ενός ακόμη εφιάλτη ο Michael τον επισκέπτεται και τον βρίσκει νεκρό (με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και το θύμα της δίκης : κομμένη σφαγίτιδα φλέβα στον λαιμό) , τα όνειρά του παίρνουν σάρκα και οστά . Αρχίζει τότε να φοβάται πως θα βρεθεί και ο ίδιος κατηγορούμενος , αφού την προηγούμενη μέρα είχε απειλήσει τον κουτσομπόλη γέρο μετά από έναν τσακωμό τους σχετικό με την επίσκεψη της κοπέλας του στο διαμέρισμα (τέτοιες ανηθικότητες είναι απαράδεκτες) και γίνεται ο καταραμένος ήρωας που προσπαθεί να γλυτώσει από την μαύρη μοίρα του .

O Petter Lorre ( M , THE MAN BEHIND THE MASK ) χρωστούσε 2 ημέρες εργασίας στην εταιρία παραγωγής RKO , οπότε έκανε ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία λαμβάνοντας πρώτη θέση στο billing . Είναι ο ξένος του τρίτου ορόφου . Ο άγνωστος άντρας φαίνεται πως είναι δραπέτης ψυχιατρείου και περνάει την ώρα του σφάζοντας ανθρώπους που μπορεί να τον καταγγείλουν και να τον επιστρέψουν στην θαλπωρή των ηλεκτροσόκ . Γλυτώνει την ζεστασιά της ηλεκτρικής καρέκλας κατά την διάρκεια καταδίωξης της Jane η οποία προσπαθούσε να τον βρει για να αθωώσει τον αγαπημένο της που κρατούνταν από αστυνομία ως βασικός ύποπτος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.