Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

THE MAN WHO KNEW TOO MUCH ( 1934)

 












Γραμμένο αρχικά ως κατασκοπικό δράμα για την σειρά ταινιών του Bulldog Drummond από τον Edwin Greenwood . Σκηνοθετημένο με πολλά στοιχεία φλεγματικής εξυπνάδας/σαχλοκωμωδίας από τον Alfred Hitchcock . Ο ψυχαναγκαστικός ξαναγύρισε την ταινία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές το 1956 .

Ένα ζευγάρι Άγγλων τουριστών μαζί με το αχώνευτο κοριτσάκι τους περνάνε νερόβραστα την ώρα τους σε ένα Ελβετικό σαλέ , όταν μπροστά στα μάτια τους δολοφονείται ένας καλός τους φίλος ο οποίος τυχαίνει να είναι Γάλλος κατάσκοπος . Με την τελευταία του πνοή εκμυστηρεύεται ένα σχέδιο δολοφονίας ενός ξένου διπλωμάτη κατά την διάρκεια μιας συμφωνικής συναυλίας στο Royal Albert Hall του Λονδίνου . Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας απαγάγουν την κόρη του ζευγαριού με σκοπό να τους αποτρέψουν από το να ενεργήσουν εναντίον τους και όλοι μαζί πίσω στην Μεγάλη Βρετανία ζουν το θέατρο του παραλόγου μέχρι την τελική αιματοβαμμένη πολιορκία από την αστυνομία .

Οι απαγωγείς έχουν οργανωμένο κρυσφύγετο μέσα σε μια εκκλησία η οποία φαίνεται πως λειτουργεί ως Θεοσοφική εταιρία . Δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ τρομοκρατικής οργάνωσης και αποκαλυπτικής αίρεσης . Το κοριτσάκι θα μπορούσε να είναι με ευκολία η μετενσάρκωση κάποιας ανώτερης οντότητας , ή το σφαχτάρι για την καλή σοδιά του χρόνου . Σε ότι αφορά την δράση , πρέπει να είναι η μοναδική ταινία που δείχνει σοβαρά σκηνή με καρεκλοπόλεμο μεταξύ ενήλικων ανδρών , ενώ κατά την διάρκεια της τελικής αναμέτρισης οι σφαίρες των αστυνομικών φαίνεται να πετυχαίνουν με καμπύλη τους πολιορκημένους που βρίσκονται ταμπουρομένοι στον δεύτερο όροφο του κτηρίου .

Ο Peter Lorre ( M , MAD LOVE , STRANGER ON THE THIRD FLOOR , THE FACE BEHIND THE MASK ) ξεχωρίζει ως ο πρωτο-πάνκης ντανταϊστής τρομοκράτης με την ξανθιά λωρίδα στο μαλλί που συνεζίσε σε βαθιά ουλή και καταλήγει πάνω από το δεξί του μάτι (μάλλον από τραυματισμό κατά μήκος του κεφαλιού από κάποιον παλαιότερο καρεκλοπόλεμο) , Abbott . Ευγενική ψυχή , εκτιμάει την μουσική , την ποίηση , το καλό φαγητό και τις τρομοκρατικές πράξεις που αλλάζουν το ρου της ιστορίας . Δεν κατάλαβα ποτέ αν ο "άνθρωπος που γνώριζε πολλά" του τίτλου ήταν αυτός , ή ο ηρωικός πατέρας της μικρής , Leslie Banks ( THE MOST DANGEROUS GAME ) . Η κρυψώνα του πίσω από πόρτα δεν αποδεικνύεται καλή ιδέα . Οι περισσότερες ατάκες του ήταν προϊόν φωνητικής ανάγνωσης μιας και ο Ούγγρος ηθοποιός δεν γνώριζε καλά αγγλικά αφού αυτός ήταν ο πρώτος του ρόλος σε αγγλόφωνη ταινία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.