Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

THE FACE BEHIND THE MASK (1941)

 












"What do you get out of bein' dead ? Layin' in a grave ain't my idea of life"

Γκανγκστερικό ψυχόδραμα με film noir ατμόσφαιρα κλασικού τρόμου , γραμμένο από τους Paul Jarrico ( MESSENGER OF DEATH ) και Allen Vincent . Βασισμένο στο ραδιοφωνικό θεατρικό δράμα INTERIM του Thomas Edward O'Connell . Σκηνοθετημένο για την β' λίστα της Columbia Pictures από τον Robert Florey ( THE PREVIEW MURDER MYSTERY , LADY GANGSTER , THE TWILIGHT ZONE ) . Μεταφρασμένο ως Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ .

O καρατερίστας Peter Lorre ( M , THE MALTESE FALCON , CASABLANCA , ο ψευδο-Ιάπωνας ντετέκτιβ Mr. Moto σε 8 ταινίες ) είναι ο Janos Zsabo , ένας αγαθός Ούγγρος μετανάστης ο οποίος καταφθάνει στην Νέα Υόρκη γεμάτος αθωότητα και όνειρα για ένα ευτυχισμένο μέλλον με την σύζυγό του η οποία θα έρθει όταν θα μπορεί να στηρίξει την οικογένειά τους οικονομικά . Η πρώτη του μέρα στην μεγάλη πόλη ξεκινάει με χαρά , καθώς με την βοήθεια ενός αστυνομικού καταφέρνει να βρει ένα φτηνό διαμέρισμα για ενοικίαση και δουλειά ως λαντζέρης . Είναι μηχανική διάνοια και μπορεί να κάνει τα πάντα , από ξυλουργός μέχρι ρολογάς και είναι πιλότος με στρατιωτική εμπειρία . Από αμέλεια ενός άλλου ένοικου , το ξενοδοχείο λαμπαδιάζει και ο Janos καταλήγει στο νοσοκομείο φριχτά παραμορφωμένος στο πρόσωπο από εγκαύματα τρίτου βαθμού . Η χαρά χάνεται για πάντα μόλις αντικρίζει το τέρας στον καθρέφτη και ο Janos γίνεται ένα ανήμερο θηρίο , αλλά ακόμη έχει ελπίδα και προσπαθεί να πιάσει κάπου δουλειά . Η καθημερινή του αναζήτηση για μεροκάματο όμως δεν ευδοκιμεί ποτέ λόγο εμφάνισης .

Η συνάντησή του με τον φτωχοδιάβολο Dinky ( George E. Stone - LITTLE CAESAR , THE VAMPIRE BAT , BULLETS OR BALLOTS ) μια νύχτα γεμάτη σκοτεινές σκέψεις και τάσεις για αυτοκτονία είναι η στιγμή που θα του αλλάξει την ζωή . Γίνεται ο μοναδικός του φίλος που μπορεί και τον κοιτάζει χωρίς να του έρχεται αναγούλα . Ο Janos γίνεται μέλος της μικρής συμμορίας του φίλου του και τα μαγικά του χέρια τον κάνουν περιβόητο διαρρήκτη χρηματοκιβωτίων . Οι δουλείες πάνε καλά για τον "Johhny" στην πιάτσα και πλέον κάνει ξανά όνειρα ελπίζοντας πως με τα λεφτά που θα βγάλει θα καταφέρει να αγοράσει ένα καινούργιο πρόσωπο για να ξαναγίνει άνθρωπος . Μια προσωρινή μάσκα κοστίζει 400 δολάρια , ενώ μια ολική πλαστική προσώπου μερικές χιλιάδες δολάρια . Πλέον ως μεγάλο αφεντικό ο Johhny φαίνεται να απολαμβάνει τα πλούτη της καινούργιας του ζωής . Μια ζωή την οποία σκοπεύει να συντομέψει ο πρώην ειδικός των χρηματοκιβωτίων της συμμορίας Jeff Jeffries ( ο συνήθως uncredited ομορφάντρας , James Seay - WHEN WORLDS COLLIDE , THE DAY THE EARTH STOOD STILL , THE WAR OF THE WORLDS , PHANTOM FROM SPACE , KILLERS FROM SPACE ) , ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε και δεν του αρέσει η νέα τάξη πραγμάτων . Δεν καταφέρνει να ανακτήσει την αρχηγεία όμως και η ζωή συνεχίζεται ως έχει . Η πλαστική εγχείρηση είναι απίθανη αφού χρειάζονται γύρω στα 30 χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως το πρόσωπο με θεραπείες ίντσα-ίντσα μια φορά στους 10 μήνες . Οι ισορροπίες δύναμης αλλάζουν σύντομα .

H Evelyn Keyes ( GONE WITH THE WIND , BEFORE I HANG , DANGEROUS BLONDES , JOHNNY O'CLOCK ) είναι η Helen Williams , ένα καλόψυχο τυφλό κορίτσι το οποίο γνωρίζεται τυχαία με τον Janos και του ξανά αλλάζει την ζωή , αυτή τη φορά προς το καλύτερο . Παρόλο που δεν μπορεί να τον δει , βλέπει την ομορφιά της ψυχής του και τον ερωτεύεται . Το ίδιο και εκείνος , σε σημείο που παρατάει την συμμορία και ξεκινάει μια καινούργια ζωή μαζί της στην εξοχή , μια ευτυχισμένη ζωή που δεν προλαβαίνει να κρατήσει ούτε μια μέρα εξαιτίας του εκδικητικού Jeff ... Το τελικό ψυχολογικό χτύπημα του χαμού της από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που θα δεχθεί ο Janos θα σφραγίσει τόσο την δική του τύχη , όσο και των των υπολοίπων μελών της συμμορίας σε μια καλοστημένη παγίδα που θα λειτουργήσει ως δικαστής και εκτελεστής για όλους τους συμμετέχοντες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.