Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

THE DARK PAST (1948)












"Perhaps the memory that causes your dream has something to do with your family , your mother maybe."

Film noir/ψυχόδραμα , γραμμένο από τον Philip MacDonald ( THE BRIDE OF FRANKENSTEIN , THE BODY SNATCHER ) . Βασισμένο στο θεατρικό του James Warwick , Blind Alley (1939) . Σκηνοθετημένο για την Columbia Pictures από τον κινηματογραφιστή/σκηνοθέτη Rudolph Mate ( GILDA , THE LADY FROM SHANGHAI , D.O.A. , FORBIDDEN ) . Remake του BLIND ALLEY (1939) .

Ο Lee J. Cobb ( JOHNNY O'CLOCK , THE EXORCIST ) είναι ο γεροδεμένος ψυχολόγος της αστυνομίας και πανεπιστημιακός καθηγητής , δόκτωρ Andrew Collins . Παρακολουθούμε την ολοζώντανη αφήγηση της συνάντησής του με έναν ψυχασθενή δραπέτη πριν από μερικά χρόνια , καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την θεωρία του για το πως μπορούν να βοηθηθούν οι απροσάρμοστοι νέοι της εποχής μέσω της ψυχαναλυτικής παρακολούθησης από το κράτος και μιας δεύτερης ευκαιρίας από τον νόμο .

Ο William Holden ( INVISIBLE STRIPES , SUNSET BOULEVARD , THE TOWERING INFERNO , DAMIEN: OMEN II ) είναι ο αδίστακτος δραπέτης και κατά συρροή δολοφόνος , Al Walker . Μετά από την αιματοβαμμένη του απόδραση και την δολοφονία του απαχθέντα διευθυντή των φυλακών όπου κρατούνταν , κρύβεται σε ένα εξοχικό μιας οικογένειας , κρατώντας όλους όσους βρίσκονταν εκεί για ένα ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο , ομήρους μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο διαφυγής του από την πολιτεία . Τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού είναι παράλυτα και βασανίζεται από έναν συνεχόμενο εφιάλτη - βροχή πέφτει πάνω του και η τρύπια ομπρέλα που κρατάει δεν μπορεί να τον σώσει από το μαρτύριο των καυτών σταγόνων που τον καταβρέχουν . Παραμένει απρόβλεπτος και νευρικός ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους . Στο πρόσωπο των αντρών βλέπει το πρόσωπο του πατέρα του , τον οποίο σκότωσε και θέλει να σκοτώνει ξανά και ξανά . Στον δόκτωρ Collins βρίσκει έναν ισάξιο αντίπαλο που σέβεται και παίζει μαζί του τόσο ψυχολογικό όσο και κανονικό σκάκι μέχρι να λύσει τα ψυχολογικά του προβλήματα και απαλαχθεί από το ψυχοσωματικό μαρτύριο που του προκαλεί το ίδιο του το μυαλό . Χρειαζόταν απλά ένα 45λεπτο session για να απαλαχθεί από την παράλυση , τους εφιάλτες και να παραδοθεί έκπληκτος από το άμμεσο σωφρονιστικό αποτέλεσμα στην αστυνομία . Άλλοι περάσαμε 2 χρόνια ψυχανάλυσης και 6μηνη χρήση αντικαταθλιπτικών και ακόμα τρίβουμε τα δόντια μας στον ύπνο .

Η Nina Foch ( JOHNNY O'CLOCK , THE TEN COMMANDMENTS , SPARTACUS ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Betty , το γκομενάκι του νταή . Ξενερώνει με την ζωή της όταν ανακαλύπτει το οιδιπόδιο σύμπλεγμα του αγαπητικού της .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.