Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

TO HAVE AND HAVE NOT (1944)

 











"What sort of day will it be? - I don't know. Just about like yesterday, only better"


Κατασκοπική περιπέτεια με film noir ευαισθησίες , γραμμένη με γνώμονα το CASABLANCA (1942) από τους Jules Furthman και William Faulkner . Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ernest Hemingway . Σκηνοθετημένη για την Warner Bros από τον Howard Hawks ( SCARFACE , THE BIG SLEEP , THE THING FROM ANOTHER WORLD ) . Μεταφρασμένο ως ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ .


O Humphrey Bogart είναι ο καραβοκύρης , Harry Morgan . Λαϊκό παιδί της γειτονιάς , καθαρόαιμος Αμερικάνος που κοιτάζει την πάρτη του χωρίς να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του υπόλοιπου κόσμου , μέχρι να τον χρειαστεί ο υπόλοιπος κόσμος για να τον βάλει σε μια τάξη . Ζει και εργάζεται στην Γαλλική Αποικία της Μαρτινίκα ως επαγγελαματίας συνοδός επίδοξων πλουσίων οι οποίοι θέλουν να περάσουν την ώρα του δοκιμάζοντας την τύχη τους στο ψάρεμα μεγάλων ψαριών . Όταν δεν είναι στη θάλασσα τον βρίσκουμε σε ένα διεθνές μπαρ όπου και ενοικιάζει ένα διαμέρισμα του επάνω ορόφου . Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον πλανήτη και στην γαλλική αποικία καθώς πίσω στην Γαλλία το καθεστός Vichy που ελέγχει την μισή χώρα είναι με τους Γερμανούς , οπότε υπάρχει παρακολούθηση από τους συνεργάτες του άξονα και αιματηρές βιαιοπραγίες με τους παρτιζάνους . Οι θήλακες της αντίστασης προσπαθούν να λειτουργήσουν υπογείως στο νησί και ο Harry βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή ιστορία στρατηγικής μεταφοράς αντιστασιακών από το ένα νησί στο άλλο με σκοπό να ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας εναντίον των ναζί .

Η Lauren Bacall είναι η μυστηριώδης Marie Browning , γνωστή και ως Slim . Κυκλοφορεί νυχτερινές ώρες , έχει ελευθεριακή κουλτούρα και τραγουδάει με την μπάσα φωνή της στο μπαρ . Όταν δεν έχει χρήματα φροντίζει να ξαλαφρώνει με ευκολία του συνοδούς της από τα πορτοφόλια τους . Αυτός είναι ο πρώτος της ρόλος . Το σήμα κατατεθέν θερμό/αποπνικτικό βλέμμα της με χαμηλομένο το κεφάλι ήταν απλά ο τρόπος που έπαιζε προσπαθώντας να κρύψει το τρέμουλο από το τρακ της . Στην τρίτη εβδομάδα των γυρισμάτων , ο Bogart έκανε την πρώτη κίνηση και την φίλησε . Ξεκίνησε ένας παθιασμένος κρυφός έρωτας καθώς ήταν παντρεμένος στον τρίτο του γάμο .

Η δεύτερη θηλυκή παρουσία που μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ομορφιά της είναι η Dolores Moran ( OLD ACQUAINTANCE , THE MAN I LOVE , JOHNNY ONE-EYE ) . Εδώ ερμηνεύει την κυρία Hellen du Bursac , μέλος της Γαλλικής αντίστασης η οποία συνοδεύει τον σύζυγό της στην επικίνδυνη αποστολή μεταφοράς ενός σημαντικού προπαγανδιστή της επανάστασης . O Harry φλερτάρει αβίαστα μαζί της , προκαλώντας κωμική ζήλια στην Marie . Ο πρωταγωνιστικός αρχικά ρόλος της συρρικνώθηκε για χάρην εκείνου της Bacall , παρόλο που διατηρούσε ερωτική σχέση με τον παντρεμένο σκηνοθέτη Howard Hawks . Οι πλατινέ Pin-up εικόνες της και τα συχνά εξώφυλλά της στο περιοδικό YANK, THE ARMY WEEKLY μεταξύ 1943 και 1944 κράτησαν ευχάριστη συντροφιά στις τελευταίες στιγμές των Αμερικανών στρατιωτών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου . Σε αυτή την ταινία έκανε μετάβαση από όμορφη γλάστρα στο πλατό σε κάτι πιο ουσιώδες . Η καριέρα της δεν εκτινάχτικε ποτέ . Στα 22 της παντρεύτηκε τον 42χρονο παραγωγό Benedict Bogeaus . Χώρισαν το 1962 και κάπου εκεί ήρθε το τέλος της κινηματογραφικής της καριέρας . Πέθανε από καρκίνο το 1982 σε ηλικία 56 χρόνων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.