Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

THE WOMAN IN THE WINDOW (1944)

 











"There are only tree ways to deal with a blackmailer . You can pay him and pay him and pay him until you're penniless . Or you can call the police yourself and let your secret be known to the world . Or you can kill him ."


Γραμμένο από τον Nunnally Johnson ( THE DARK MIRROR , PHONE CALL FROM A STRANGER ) . Βασισμένο μέσες άκρες στην νουβέλα του J.H. Wallis , ONCE OFF GUARD (1942) . Σκηνοθετημένο από τον Fritz Lang ( METROPOLIS , M ) .

O Edward G. Robinson ( LITTLE CAESAR , BULLETS OR BALLOTS , DOUBLE INDEMNITY , THE STRANGER , KEY LARGO ) είναι ο μεσήλικας καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Gotham , Richard Wanley . Συντηρητικός , σοβαρός , παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά . Όταν η σύζυγός του και τα παιδιά του φύγουν για 10ήμερες διακοπές , εκείνος μένει πίσω και αναπολεί τα νιάτα του παρέα με τους 40χρονών και άνω φίλους του σε ένα αξιοπρεπές κλάμπ κυριών . Σε αντίθεση με τους φίλους του , ο καθηγητής δεν ξενυχτάει και δεν τους ακολουθεί στους παλιμπαιδισμούς τους . Αντιθέτως απολαμβάνει τον πίνακα μιας βιτρίνας κοντινού καταστήματος . Το μοντέλο που ποζάρισε για το πορτραίτο της "γυναίκας στην βιτρίνα" τυχαίνει να είναι μια νεαρή θανατηφόρα μελαχρινή η οποία γνωρίζει τον καθηγητή ακριβώς πίσω από την αντανάκλαση της εικόνας στην πραγματική ζωή ως ολοκλήρωση κάποιας ερωτικής φαντασίωσης και τον εμπλέκει σε μια περιπέτεια φόνου εξ αμελείας και εκβιασμού που καταλήγει μοιραία στην αυτοκτονία - ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε μέχρι που τον βλέπουμε να ξυπνάει κάθιδρος στην αναπαυτική πολυθρόνα του κλαμπ του , ικανοποιημένος που η καθώς πρέπει ζωή του δεν καταστράφηκε από ένα τυχαίο παραστράτημα μιας νύχτας (πετώντας την αβάσταχτη ατμόσφαιρα από το παράθυρο ως ένα απλό εφιάλτη λόγω του ηθικού κώδικα λογοκρισίας της εποχής) .

Η Joan Bennett ( MAN HUNT , SCARLET STREET , DARK SHADOWS , Madame Blanc στο SUSPIRIA ) είναι η θανατηφόρα μελαχρινή , Alice Reed . Λειτουργεί ως το μοιράιο θηλυκό της ιστορίας , η οποία οδηγεί τον πρωταγωνιστή με σταθερά βήματα προς τον βέβαιο χαμό . Δεν έχει σκοτεινά κίνητρα ενταντίον του , απλά οι ατυχείς καταστάσεις τους οδήγησαν μαζί ένα βήμα πριν την ηλεκτρική καρέκλα . Η σχέση της με έναν οξύθυμο χρηματιστή ( Arthur Loft ) είναι το πρώτο κομμάτι του πάζλ που ξεκινάει την εικόνα του όλεθρου . Κατά την διάρκεια του ραντεβού της με τον απροετοίμαστο για δράση καθηγητή και ενώ οι σαμπάνια άφριζε ακόμη αμηχανία μέσα στα ποτήρια τους , ο οργισμένος χρηματοδότης της εισβάλει στο διαμέρισμά της και ορμάει κατευθείαν στον λαιμό του Wanley βλέποντας μόνο κόκκινο . Ήταν λογικό ο καθηγητής να αμυνθεί για την ζωή του και να χρησιμοποιήσει το πρώτο αιχμηρό αντικείμενο που θα έπεφτε στα χέρια του : συγκεκριμένα ένα ψαλίδι που είχε μαζί της εκείνη τη στιγμή η Alice . Η συνέχεια πρέπει να είναι μελετημένη και κάθε λεπτομέρια πρέπει να καλυφθεί : κάτι το οποίο δεν γίνεται εντείνοντας την αγωνία στους δράστες . Τα λάστιχα του αυτοκινήτου αφήνουν ίχνη στη λάσπη , το ίδιο και τα παπούτσια , το ύφασμα που πιάστηκε στο συρματόπλεγμα και τα ίχνη αίματος είναι όλα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ζωή του καθηγητή για πάντα . Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν ένας πρώην διεφθαρμένος αστυνομικός και νυν σωματοφύλακας του θύματος ( Dan Duryea - SCARLET STREET , LARCENY ) κάνει την εμφάνισή του και αρχίζει να απαιτεί χρήματα για να μην ανοίξει το στόμα του . Ο μεθοδικός καθηγητής λόγω γνωριμιών συμμετέχει στις έρευνες για την ανεύρεση του δολοφόνου θυμίζοντας το ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ του Ντοστογιέφσκι , αλλά πάντα κάτι θα πηγαίνει στραβά και ο κλοιός γύρω του θα σφίγγει όλο και περισσότερο για 107 λεπτά απόδρασης από το αναπόφευκτο . Το "όλα ήταν ένα κακό όνειρο"  δυστυχώς αμβλύνει τις αιχμυρές γωνίες του μελοδράματος και μας πηγαίνει για ύπνο κρατώντας μας το χέρι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.