Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

THE MAYOR OF HELL (1933)

 












Κοινωνικό μελόδραμα εφηβικού εγκλεισμού προ-κώδικα , με γκανγκστερικές πινελιές δράσης γραμμένο από τον Edward Chodorov . Βασισμένο στο REFORM SCHOOL , μια ιστορία του Islin Auster . Σκηνοθετημένο για την WARNER BROS. από τον Archie Mayo ( BLACK LEGION ) και τον Michael Curtiz ( CASABLANCA ) . Η ταινία ξαναγυρίστηκε ως REFORM SCHOOL (1938) με τον Humphrey Bogart και HELL'S KITCHEN (1939) με τον Ronald Reagan στους πρωταγωνιστικούς ρόλους .

Ο James Cagney ( ANGELS WITH DIRTY FACES , EACH DAWN I DIE ) είναι ο Patsy Gargan , ένας νυχτόβιος "επιχειρηματίας" , παιδί της γειτονιάς , ο οποίος έχοντας διασυνδέσεις με τις τοπικές αρχές γίνεται επιθεωρητής σε ένα αναμορφωτήριο ως πολιτική χάρη (βοηθάει κατά κάποιο τρόπο στην συλλογή ψήφων κτλ) . Η κατάσταση στο αναμορφωτήριο είναι επιπέδου σκληρής φυλακής εξαιτίας των αυθαιρεσιών του αυστηρού διευθυντή , Thompson ( Dudley Digges - THE HATCHET MAN , THE INVISIBLE MAN ) , κάτι το οποίο ο Patsy δεν σκοπεύει να αφήσει έτσι , ειδικά μετά την παρέμβαση της ακτιβίστριας νοσοκόμας του ιδρύματος η οποία πιστεύει πως τα παιδιά θα καλυτερέψουν ως πολίτες αν τους αφήσουν να δημιουργήσουν μια πρότυπη αυτόνομη κυβέρνηση εντός του αναμορφωτηρίου στα ημι-άγρια χνάρια του LORD OF THE FLIES . Με τον Pasty ως διευθυντή τα παιδιά νιώθουν πως έχουν κάποιον μεγάλο αδελφό που τους καταλαβαίνει και η εσωτερική κοινωνία λειτουργεί αρμονικά . Μέχρι που μια προδοσία μέσα στην παλιά συμμορία του Patsy, τον αναγκάσει να αποσυρθεί από τα εγκόσμια μετά από εκπυρσοκρότητση όπλου για καμιά δεκαριά μέρες , γεγονός που θα προκαλέσει αναταραχή και βίαιη εξέγερση με αναμένους δαυλούς (τύπου εξαγριωμένου όχλου χωρικών σε ταινίες με τέρατα της UNIVERSAL) μετά τον θάνατο από αμέλια ενός ασθενικού έφηβου κρατούμενου .

O κινηματογραφικός '30ς-40ς μαγκάκος Franky Darro ( THE VANISHING LEGION , WILD BOYS ON THE ROAD , REFORMATORY , TOUGH KID , BOYS REFORMATORY , "δημοσιογράφος" σε δύο επεισόδια του '60ς BATMAN ) είναι ο αρχηγός της 6μελούς συμμορίας ανηλίκων , Jimmy Smith . Η ζωή κυλούσε ευχάριστα για τουν πρώην αριστούχο μαθητή ο οποίος τα φόρτωσε όλα στον κόκκορα εξαιτίας του μέθυσου πατέρα του και αποφάσισε να κάνει μικρο-εγκλήματα στην γειτονιά για να επιβιώσει . Μέχρι που ξυλοφόρτωσε άγρια έναν καταστηματάρχη και βρέθηκε στην μεγάλη αγκαλιά του κράτους παρέα με τους 5 υποτακτικούς φίλους του . Ακολουθεί προσπάθεια κρατικού σοφρωνισμού του νεαρού αγριμιού με το καλλιτεχνικό ταλέντο με αλληγορικές προεκτάσεις και κοινωνικά μηνύματα που χάνονται όταν ανάβουν οι δαυλοί της εκδίκησης . 

Το παιδί θαύμα από την εποχή του βουβού κινηματογράφου (ρόλοι σε 42 ταινίες από το 1914 μέχρι και το 1924) , Madge Evans ( DAY OF RECKONING , MOONLIGHT MURDER , SINNERS IN PARADISE ) είναι η πνευματώδης και πανέμορφη νοσοκόμα , Dorothy Griffith . Λειτουργεί ως ερωτικό ενδιαφέρον του τζέντλεμαν αλήτη Cagney . Οι σοσιαλιτσικές αερολογίες της θα την είχαν στείλει πολύ νωρίτερα σπίτι της γενικότερα και σαν ηθοποιό αν η ταινία είχε γυριστεί κατά την διάρκεια της δεκαετίας του πενήντα . Είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για τα παιδιά του αναμορφωτηρίου τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη ζωή αν κάποιος τους έδινε μια δεύτερη ευκαιρία . Δέκα χρόνια αργότερα , οι δεύτερες και οι τρίτες ευκαιρίες και η MKULTRA/LSD διδαχές της CIA που δώθηκαν στον νεαρό Charlie Manson οδήγησαν στην σύγχρονη αντιστασιακή κουλτούρα του Χάους της αποκαλυπτικής Βαβυλώνας εκτός οθόνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.