Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

SCARFACE (1932)

 











"Listen Little Boy, in this business there's only one law you gotta follow to keep out of trouble: Do it first, do it yourself, and keep on doing it!"

Γκανγκστερική προ κώδικα περιπέτεια , γραμμένη από τον Ben Hecht ( ANGELS WITH DIRTY FACES , A FAREWELL TO ARMS , THE TEN COMMANDMENTS ) . Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του 1929 του Armitage Trail . Σκηνοθετημένη από τους Howard Hawks ( TO HAVE AND HAVE NOT , THE BIG SLEEP , RIO BRAVO ) και Richard Rosson . Η ταινία παρόλο που διαδραμματίζεται στο Σικάγο , έπαιξε στα σινεμά της πόλης σχεδόν μια δεκαετία αργότερα , το 1941 , λόγω λογοκρισίας από την αστυνομία . Μαζί με τα PUBLIC ENEMY (1931) και LITTLE CAESAR (1931) είναι η Αγία Τριάδα των γκανγκστερικών ταινιών . Το remake της ταινίας το 1983 με πρωταγωνιστή τον Al Pacino έγινε η βίβλος κάθε ταλαίπωρου ράπερ εγκληματία . 

Όταν ο Big Luis Costillo δολοφονείται από έναν σκιώδη δολοφόνο που σφυρίζει , ο Johnny Lovo αναλαμβάνει τις εγκληματικές/επιχειρηματικές δραστηριότητες της νύχτας στις άγριες περιοχές του Νότιου Σικάγο . Ο σχεδόν ημίτρελος και βίαιος δανδής , Tony Camonte είναι το πρωτοπαλίκαρό του και συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του καινούργιου "αφεντικού" .

Ο Paul Muni ( I AM A FUGITIVE FROM A CHAIN GANG ) είναι ο Ιταλός μετανάστης Antonio Camonte , γνωστός και ως Tony στους φίλους του . Λειτουργεί παρορμητικά και δεν φοβάται κανέναν . Ο ήχος των πυροβολισμών είναι απλά άλλος ένας θόρυβος που δεν του προκαλεί κανένα ένστικτο αυτοσυντήρισης . Ξεκινάει ως πρωτοπαλίκαρο του Johnny Lovo , αλλά σύντομα θα θελήσει να κατακτήσει τον κόσμο (αφού πρώτα κατακτήσει το ξανθό γκομενάκι του αφεντικού) . Τα λούσα και τα ξενύχτια δεν θα αλλάξουν την θέλησή του για δύναμη και σύντομα όλος ο κόσμος θα γίνει δικός του , τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να εκλιπαρεί τρεμάμενος για την ζωή του μπροστά στον πάνοπλο όχλο της αστυνομίας που πολιορκεί το φρούριο/διαμέρισμά του .

Η Karen Morley ( THE MASK OF FU MANCHU ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Poppy , η γυναίκα που ο Tony θέλει να κατακτήσει πάση θυσία . Λειτουργεί ως τρόπαιο .

George Raft ( EACH DAWN I DIE , INVISIBLE STRIPES ) στον πρώτο του μεγάλο ρόλο , είναι ο καλύτερος εκτελεστής και φίλος του Tony , Guino Rinaldo . Ο τρελαμένος από ζήλια και ντροπή Tony τον σκοτώνει όταν μαθαίνει πως έχει ερωτική σχέση με την 18χρονη αδελφή του . Είχαν παντρευτεί μια μέρα νωρίτερα .

H Ann Dvorak ( GANGS OF NEW YORK ) είναι η μικρή και ατίθαση αδελφή του Tony , Cesca . Ελεύθερο πνεύμα θέλει να ξενυχτάει στα κλαμπ που συχνάζει ο αδελφός της , αλλά καταλήγει να επιστρέφει σπίτι κλαίουσα και να τρώει σφαλιάρες από τον αδελφό της για να γίνει κυρία . Παρόλο που θέλει να τον εκδικηθεί που της στέρησε την ευτυχία , το αίμα είναι πιο δυνατό και μένει μαζί του πεθαίνοντας στα χέρια του υπό τους πυροβολισμούς της αστυνομίας .

O Boris Karloff είναι ο Gaffney , αντίπαλος "επιχειρηματίας" του Lovo . Εμπορεύεται αυτόματα όπλα που ούτε ο στρατός δεν έχει , τις διαβόητες "γραφομηχανές του Σικάγο" . Πεθαίνει κατά την διάρκεια επίδειξης ικανοτήτων στο bowling . Ο Karloff προσπαθεί να κάνει Αμερικάνικη/μάγκικη την προφορά του , αλλά το χαρακτηριστικό του ψεύδισμα τον επαναφέρει στον θεατρικό ήχο της Βρετανικής νήσου μπερδεύοντας το κοινό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.