Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

DRAGON FIST (1979)

Ο τίτλος είναι LONG QUAN . Σκηνοθετημένο από τον "μεθυσμένο δάσκαλο" Lo Wei (ή από τον Jackie Chan , που ήταν υπεύθυνος για τις χορογραφίες δράσης - έτσι κι αλλιώς , τα μισά έργα του Lo Wei ήταν σκηνοθετημένα από τους ηθοποιούς του - εκείνος ή θα έπαιζε τζόγο , ή θα έπινε , ή θα κοιμόταν) . Όπως και το Spiritual Kung Fu , το Dragon Fist γυρίστηκε το 1978 (αμέσως μετά την ανάρωση του Chan από την εγχείρηση στα βλέφαρα στην Ιαπωνία) , αλλά δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στις αίθουσες , λόγο έλλειψης χρημάτων στην εταιρία . Ως αποτέλεσμα , και οι δύο παραγωγές του Lo Wei να κυκλοφορήσουν με την επιστροφή του Chan μετά τον δανεισμό του στην Seasonal Films , όπου έκανε τα Snake in the Eagle's Shadow and Drunken Master με σκηνοθέτη τον Yuen Woo-ping , γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία . Έχοντας υλικό για κυκλοφορία , ο Lo Wei έκανε με λίγα λόγια την τύχη του .
Ο Jackie Chan είναι ο Tang Hao-Yuen , ένα ορφανό αγόρι που μεγάλωσε στις γροθιές ενός δάσκαλου κούνγκ-φου . Κάποια στιγμή ο δασκαλός του ο Wang San-Thai ( Hsu Hsia ) , κερδίζει με την αξία του σε έναν τοπικό διαγωνισμό πολεμικών τεχνών . Ένας άλλος σκληρός τύπος , επίσης δάσκαλος , ο Chung Chien-Guan ( Yen Shi-kwan - σκληρός τύπος στ'αλήθεια , αφού στα τέλη της δεκαετίας του '60 , κολύμπησε από την Κίνα στο Χόνγκ Κόνγκ με την βοήθεια μιας μπάλας του μπάσκετ ) θέλει να πάρει την τιμητική πλακέτα για την πάρτη του , γιατί δεν ήταν ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους . Τον προκαλεί στα ίσια , και ο δάσκαλος του Tang χάνει , αφού δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την τεχνική του Wang , San Dan Kick ! Ο Chung ξεφτιλίζει τον Wang και φεύγει με την πλακέτα . Ο Tang δεν μπορεί να κάνει τίποτε , γιατί το κούνγκ-φού του δεν είναι τόσο καλό ακόμη . Ο δάσκαλος πεθαίνει ατιμασμένος . Ο Chung του την είχε φυλαγμένη , γιατί παλιότερα είχε ερωτικό δεσμό με την γυναίκα του (την κρατάμε αυτή τη λεπτομέρεια , γιατί θα χρειαστεί αργότερα)
Στην τρίτη επέτειο από τον θάνατο του δασκάλου του , ο Tang (που πλέον έχει τρελαθεί στην προπόνηση και νιώθει έτοιμος για όλα) μαζί με την Su Ming ( Nora Miao ) και την χήρα του δασκάλου του , ξεκινάει το ταξίδι του για να πάρει ματωμένη εκδίκηση . Υπάρχουν βέβαια εξελίξεις που δεν γνωρίζει :
H γυναίκα του Chung έχει αυτοκτονήσει , μιας και ο άντρας της ήταν τόσο κάφρος . Ήταν ακόμη ερωτευμένη με τον Wang και ο θάνατός του της κόστισε . Ο Chung , για να εξιλεωθεί για τις πράξεις του , κόβει με ένα σπαθί το πόδι του ! Πάει τώρα η σούπερ κίνηση San Dan Kick και οι αγώνες πολεμικών τεχνών !
Βεβαίως υπάρχουν άλλα ζητήματα να μας απασχολήσουν ...
Μια συμμορία πουλάει τσαμπουκά στους ντόπιους χωρικούς . Αυτή του Wei Kang Long (τουλάχιστον έτσι ακούγεται το όνομά του - δεν μπορώ να είμαι σίγουρος) . Η χήρα του Wang ενώ μένει στου Chung , αρρωσταίνει βαριά ! Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη , μιας και μόνο η συμμορία του Long έχει το μυστικό αντίδοτο για την αρρώστια ! Ο Tang πάει να τους ζητήσει βοήθεια , και τελικά καταλήγει να δουλεύει μαζί τους ως μπράβος !
Χειρότερα θα μπορούσε να γίνει ; Θα μπορούσε , και έγινε !
Ένα μικρό αγόρι από την οικογένεια του Chung βρίσκεται νεκρό στη περιοχή του Long . Ο Fang Kang ( James Tien ) , ο καλύτερος μαθητής του Chung , κατηγορεί τον Tang , αλλά δεν μπορεί να τον νικήσει σε δίκαιη μάχη . Μαζί με άλλον έναν , αρχίζουν τις εχθροπραξίες , σκοτώνοντας διάφορους από την συμμορία του Long . Ο Tang φυσικά είναι αθώος .
Οι εχθροπραξίες βγαίνουν εκτός ελέγχου , μέχρι που και ο κουτσός Chung να μπει στην μάχη με την θανατηφόρα μαγκούρα του ! Ο Tang συνειδητοποιεί κάπως αργά πως δουλεύει για μπάσταρδους , μιας και ο Fang Kang ήταν στην πραγματικότητα σπιούνος του Long και ο υπεύθυνος για την δηλητηρίαση της χήρας του Wang !
Όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και το τίμημα περιλαμβάνει σπασμένα κόκαλα ...
Ούτε εξυπνάδες , ούτε αστειάκια , μόνο αγνή πατροπαράδοτη εκδίκηση (με εξωφρενική τελική κίνηση συνδιασμό αγκωνιά σε στήθος-γεννητικά όργανα στην επική τελευταία μάχη με τον αρχηγό) .
Μια κλασική old school κλωτσοπατινάδα , για τους ρομαντικούς της δράσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.