Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

THE EXPENDABLES 3 (2014)

Το αγαπημένο franchise εκρηκτικής δράσης επιστρέφει με PG-13 διάθεση (παρόλο που οι σφαίρες και οι εκρήξεις είναι άπειρες , δεν πυροβολείται κανείς στα μούτρα σε κοντινό πλάνο) .
Γράμμενο από τους Sylvester Stallone και Creighton Rothenbergen ( OLYMPUS HAS FALLEN , LONDON HAS FALLEN ) .
Σκηνοθετημένο από τον Αυστραλό Patrick Hughes , τον άνθρωπο που θα αναλάβει την σκηνοθετική Αμερικανοποίηση του THE RAID .
Οι Παλιοί :
Ο Sylvester Stallone ( RAMBO: THE FIRST BLOOD ) είναι ο Barney Ross . Μετά τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό του καλού του φίλου και συμπολεμιστή Hale Ceasar στην αρχή της ταινίας , απογοητεύεται με τον εαυτό του , το παίρνει πιο προσωπικά από ποτέ (γιατί ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε ζει ακόμη από απροσεξία του) , βλέπει την ζωή από άλλη οπτική και αποφασίζει να διαλύσει την παλιά του ομάδα (νομίζοντας πως έτσι τους προστατεύει) , βρίσκοντας νέο αίμα για την αποστολή εκδίκησης που ετοιμάζει - θέλει να είναι με ανθρώπους που δεν τους ξέρει και δεν νοιάζεται για αυτούς - κάτι το οποίο είναι δύσκολο καθώς ακόμη και οι ατσαλένιες καρδιές ματώνουν .
Μετά από δεκάδες εκρήξεις και εκατοντάδες θανάτους αγνώστων , ανακαλύπτει την έννοια της οικογένειας και της φιλίας για άλλη μια φορά .
Όπως και ο Steven Seagal στις τελευταίες του ταινίες , (βλέπε και Arnold Schwarzenegger στα THE LAST STAND και SABOTAGE , αλλά και Dolph Lundgren στο BATTLE OF THE DAMNED) , έτσι και ο Stallone γίνεται η πατρική φιγούρα για τους νέους που αναλαμβάνουν τα ηνία της δράσης . Ηγείται ομάδας νεαρότερων χαρακτήρων και τους καθοδηγεί με την υπερήλικη εμπειρία του μέσα από τον αιματοβαμμένο δρόμο του ατσαλιού . Μπορεί σε αυτή τη ταινία να έχει ξυρίσει το μουστάκι , αλλά δεν τον λες τζόβενο παρατηρώντας το ακόμη κέρινο ομοίωμα πρόσωπο του .
Ο Jason Statham ( THE TRANSPORTER ) είναι ο Lee Christmass . Άσσος στη μπουνιά και στο λεπίδι όπως πάντα . Καλός φίλος του Barney Ross . Μέχρι εκεί . Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι υποστηρικτικό κάστ του Stallone .
Υπάρχει ολόκληρη σκηνή που εξεφτελίζει με τον γνωστό του τρόπο έναν αρκουδάνθρωπο της άλλης πλευράς .
Παραλίγο να πεθάνει στην σκηνή με το φορτηγό γιατί δεν έπιασαν τα φρένα και έπεσε μέσα στο λιμάνι (αφου δεν είσαι Jackie Chan , άσε τους κασκαντέρ να κάνουν την δουλειά τους) .
O Dolph Lundgren είναι ο Gunner Jensen . Κάνει σαν να μην ξέρει που βρίσκεται για άλλη μια φορά . Ίσως αυτό να είναι το αδιάφορο στυλ του ανθρώπου που έχει δει τα πάντα στα πεδία των μαχών . Μασάει την άνετη τσίχλα του και προσπαθεί να γίνει σύγχρονος υπερστρατιώτης κοτσάροντας ηλεκτρονικό υπολογιστή στο χέρι (το έχει για να τσεκάρει τον καιρό όπως ισχυρίζεται) .
O Wesley Snipes ( BLADE ) είναι ο Doc , γνωστός και ως Δόκτωρ Θάνατος , ο γιατρός της ομάδας . Πέρα από έναν ορό που βάζει στον Terry Crews στην αρχή της ταινίας , κυρίως σκοτώνει ανθρώπους , μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον όρκο του Ιπποκράτη . O "Γιατρός" ήταν φυλακισμένος σε κάποιο φανταστικό κρατίδιο της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 8 χρόνια και η ομάδα των Αναλώσιμων τον έβγαλε με τον γνωστό της τρόπο από την δύσκολη θέση . Ο Stallone χρειαζόταν άλλο ένα άτομο για μια αποστολή που είχε . Με τον Γιατρό γνωρίζονταν από παλιά . Ήταν μαζί στην πρώτη ομάδα των αναλώσιμων . Σκοτώνει κυρίως με μεγάλα μαχαίρια και κάνει μερικό παρκούρ .
Ο λεκτικός χαβαλές των χαρακτήρων αφορά κυρίως την φοροδιαφυγή του Sniper (ήταν φυλακή 3 χρόνια στα αλήθεια και δεν είχε άδεια να φύγει από την Αμερική) . Στην ταινία όταν τον ρωτάνε για πιο λόγο ήταν κρατούμενος λέει αστειευόμενος πως ήταν μέσα για φοροδιαφυγή .
Σε κάποια στιγμή την λέει στον Statham πως όταν εκείνος έπαιζε με λεπίδες , ο άλλος βύζαινε ακόμη ... Το πρώτο BLADE είχε βγει το 1998 . Ο Statham έγινε δυναμίτης της δράσης μετά το πρώτο TRANSPORTER που βγήκε το 2002 ...
Ο Arnold Schwarzenegger ( PUMPING IRON ) είναι ο Trench . Συνεχίζει να καπνίζει πουράκλα μοστράρωντας χαβανέζικο πουκάμισο συνταξιούχου μισθοφόρου . Έχει την οπλάρα του Terry Crews απ'την πρώτη ταινία . H ατάκα με το ελικόπτερο (choppa) ήταν αστεία την πρώτη φορά που την πέταξε (στην ίδια ειλαρή διάθεση με το "i'm back" της δεύτερης ταινίας) . Ο Jet Li δουλεύει για εκείνον πλέον γιατί του δίνει περισσότερα λεφτά ...
O Randy Couture είναι ο Toll Road . Παρέα με τον Lundgren και τον Jet Li , βρίσκονται στα μετόπισθεν σε ότι αφορά τις σκηνές δράσης . Κά'να δυό ατάκες , μερικοί πυροβολισμοί ανάμεσα σε κορμιά που πέφτουν και αυτό ήταν . Περισσότερη έμφαση δίνεται στις μάχες των Stallone , Statham , Snipes , Banderas και των καινούργιων .
Ο Terry Crews ( WHITE CHICKS ) είναι ο Hale Ceasar . Πέρα από μια σκηνή στην αρχή όπου αδειάζει ένα ολόκληρο μυδράλιο πάνω σε τρομοκράτες , περνάει το υπόλοιπο της ταινίας σε ένα κρεβάτι εντατικής . Τον τραυματίζει άνανδρα ο Mel Gibson και δίνει το κίνητρο στον Stallone να αλλάξει τακτική .
Ο Harrison Ford ( STAR WARS ) είναι ο αντικαταστάτης του Bruce Willis , Max Drummer , ο κουστουμάτος της υπηρεσίας , που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του όταν χρειαστεί . Συμμετέχει στην αποστολή διάσωσης των καινούργιων , πιλοτάροντας λες και βρίσκεται μέσα στο παλιό του αστρόπλοιο ένα ελικόπτερο . Κάνει ηλικιακό χαβαλέ σχετικό με εφράγματα με τον Stallone .
Ο Antonio Banderas ( EL MARIACHI ) είναι ο Galgo . Παλιός πολεμιστής με όρεξη για δουλειά . Το να σκοτώνει είναι η αγαπημένη του ασχολία και κάνει τα πάντα για να μπει στην ομάδα του Stallone , μέχρι και παρκούρ ! Η ασταμάτητη πολυλογία του είναι το σήμα κατατεθέν του . Έχει δική του σκηνή με ασταμάτητους πυροβολισμούς στην τελική μάχη (λείπουν μόνο ο Cheech Marin και ο Danny Trejo από το Rodriguez-ικο ολοκαύτωτα) !
Ο Kesley Grammer ( FRASIER ) είναι ο Bonaparte . Βοηθάει τον Ross στην στρατολόγηση των νέων .
Οι Νέοι :
O Kennan Lutz ( TWILIGHT ) είναι ο Smille . Πρόβλημα με τις αρχές , ζει με τους δικούς του κανόνες . Περνάει την ώρα του τρώγωντας ξύλο σε ύποπτα τουρνουά μεικτών πολεμικών τεχνών . Το κασκαντεριλίκι στην σκηνή με την μότο κρος μηχανή που πετάει πάνω στο κτήριο ήταν αναμενόμενο να μπει στο τρέηλερ .
Ο μποξέρ/διασημότητα Victor Ortiz ( DANCING WITH THE STARS ) είναι ο Mars . Ειδικός στην δημιουργία υπερσύγχρονων όπλων για τον στρατό . Και στο μποξ .
Η MMA αθλήτρια Ronda Rousey ( FAST & FURIOUS 7 ) είναι η Luna . Δουλεύει ως θυληκός πορτιέρης σε κυριλέ νυχτερινά κέντρα και σπάει μούτρα με αεροπλανική άνεση χωρίς να βγάλει τα τακούνια της . Της κολάει ο Banderas , αλλά δεν πιάνουν τα λατίνικα κόλπα του . Θα γούσταρε να κάνει κάτι με τον Stallone αν ήταν 30 χρόνια νεότερος .
O Glen Powell ( ήταν κάπου στο THE DARK KNIGHT RISES ) είναι ο ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές , Thorn , γνωστός και ως Wifi . Καπότε είχε παραλύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα μιας ολόκληρης πόλης επειδή μπορούσε . Περνάει τις ώρες του σκαρφαλώνοντας βράχια χωρίς σχοινί ασφαλείας . Οι ικανότητες του αποδεικνύονται σωτήριες στην τελική μάχη , καθώς μποκάρει το ηλεκτρονικό σήμα που θα πυροδοτούσε το C4 για 25 λεπτά επιπλέον (αρκετά για την ολοκλήρωση της σφαγής των ανώνυμων μισθοφόρων που σκάνε από παντού με ελικόπτερα και τάνκς και μηχανές μοτοκρός) !
Ο Κακός :
Ο Mel Gibson ( LETHAL WEAPON ) λάμπει στην εκκεντρική ερμηνεία του ώς ο αδίστακτος έμπορος όπλων , Conrad Stonebanks (ακριβώς όπως και ο Jean-Claude Van Damme στην προηγούμενη) . Πέρα από τα όπλα μαζικής καταστροφής , ασχολείται και με την σύγχρονη τέχνη . Αγοράζει πίνακες αφηρημένης τέχνης σκάζοντας εκατομμύρια , αλλά τα θεωρεί μουτζούρες και αηδίες . Έχει γυναίκα και μια κόρη και ζει σε ένα μέγαρο δικτατορικών διαστάσεων κάπου στην Βουλγαρία , ή στο φανταστικό Ασμανιστάν όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα . Ήταν στην αρχική ομάδα των Αναλώσιμων με τον Stallone . Μαζί την έφτιαξαν με ιδρώτα και αίμα . Κάποια στιγμή βέβαι ο Gibson το γύρισε στο dark side και άρχισε να απολαμβάνει τον θάνατο και το εύκολο χρήμα κάνοντας ύποπτες δουλειές με εχθρούς της ελευθερίας . O Stallone αναγκάστηκε να τον σκοτώσει (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε) .
Πετάει τις πιο ψαρωτικές ατάκες της ταινίας , όπως :
"Θα σου ανοίξω το κρεάτινο πουκάμισο και θα σου δείξω την καρδιά σου !"
"Δεν θέλεις να με δεις νευριασμένο . Θα γίνεις πολύ εντυπωσιασμένος και πολύ νεκρός !"
Η τελική μονομαχία με τον Stallone είναι σύντομη και περιλαμβάνει κυρίως σκληρές μπουνιές ανάμεσα σε πλάνα σου-γραπώνω-τον-γυακά-με-νευριασμένο-κατακόκκινο-πρόσωπο !
---------------------------------------
Ο Steven Seagal Μπορεί Να Μην Εμφανίζεται , ΑΛΛΑ :
Του προτάθηκε ρόλος να συμμετάσχει στη γιορτή της αδρεναλίνης . Δεν δέχτηκε για άλλη μια φορά εξαιτίας των κακών του σχέσεων με τον παραγωγό Avi Lerner .
Η ταινία είναι γυρισμένη στη Βουλγαρία , θα μπορούσε κάλλιστα να εμφανιστεί ο Seagal ανα πάσα στιγμή .
Ο Stallone κάνει δύο αμφιλεγόμενες εμφανίσεις με γκαρνταρόμπα που δηλώνει Ινδιάνικο μυστικισμό , κάτι που είχε τα κότσια να κάνει μόνο ο Steven Seagal στις ταινίες του :
Παράδειγμα #1 :
Σε αυτή τη σκηνή ο Barney παρέα με τον Bonaparte , πανε να τσεκάρουν τον πρώτο υποψήφιο για την φρέσκια ομάδα που ετοιμάζει ο πρώτος . Δύο ταινίες τώρα , ο Stallone δεν είχε δείξει τέτοια δείγματα γκαρνταρόμπας . Δεν ξέρω αν η ινδιάνικου τύπου παλτουδιά είναι αναφορά στην μορφή του Steven Seagal . Επίσης είναι άγνωστο για το αν φοράει μπότες από δέρμα κροκόδειλου . Τα κρόσια στα μανίκια θα έκαναν πιο έντονη την αναφορά ...

Παράδειγμα #2 :
Σε αυτή τη σκηνή ο Barney με τον Bonaparte πάνε να τσεκάρουν τον τελευταίο υποψήφιο για την καινούργια ομάδα . Ίσως κάθε φορά που πηγαίνει για στρατολόγιση ο Barney να νιώθει ακόμη πιο περιπετειώδεις και να το ρίχνει έξω με τις ενδυματολογικές του επιλογές . Πουκαμισιά με ινδιάνικο μοτίβο στους όμους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.