Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

SABOTAGE (2014)


Γραμμένο από τον Skip Woods ( SWORD FISH , HITMAN , X-MEN ORIGINS: WOLVERINE , THE A-TEAM , A GOOD DAY TO DIE HARD ) . Τουλάχιστον βασίστηκαν στην κεντρική του ιδέα πως μια ομάδα αστυνομικών χάνει μέλη μέχρι το τέλος της ταινίας , γιατί κατά τα άλλα το σενάριο του επίσης υποτίθεται πως βασίστηκε σε μια ιστορία μυστηρίου της Agatha Christie πήγε περίπατο από τις δημιουργικές επεμβάσεις .
Σκηνοθετημένο στα γνώριμα μονοπάτια των αντιηρωικών ψυχοδραμάτων που μας έχει συνηθίσει από τον David Ayer ( TRAINING DAY , END OF WATCH , FURY ) .
Επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών ομοσπονδιακών πρακτόρων της Δίωξης Ναρκωτικών κλέβει 10 εκατομμύρια δολάρια κατά την διάρκεια αποστολής εξαγνισμού μεγάλου καρτελ ναρκωτικών . Το σχέδιο ήταν στημμένο να αποτύχει όμως , καθώς τα λεφτά στο τέλος της αποστολής έχουν κάνει φτερά από την υπόγεια κρυψώνα .
Ο ένας μετά τον άλλον πέφτουν νεκροί από ένοχο ο οποίος ξέφυγε από το πλατό slasher ταινίας .
Ο Arnold Schwarzenegger ( JUNIOR ) είναι ο DEA Πράκτορας John Warton , γνωστός και ως Breacher (ίσως αν η ταινία λεγόταν THE BREACHER , να είχε διαφορετικά έσοδα στο Αμερικάνικο box office - φέρνει στο μυαλό το THE ERASER , THE TERMINATOR , κτλ - τουλάχιστον το μικρό του όνομα είναι John , στα πρότυπα ηρωικής ονοματολογίας τίμιας δράσης : βλέπε John McClane , John Rambo , John Matrix , John Kimble , John Kruger , κτλ) . Ο Warton είναι ο αρχηγός/πατρική φιγούρα μιας επίλεκτης ομάδας ομοσπονδιακών πρακτόρων της Δίωξης Ναρκωτικών . Έχει κάνει πολλά στην ζωή του για την πατρίδα και έχει έναν τοίχο γεμάτο φωτογραφίες με χειραψίες παλαιότερων Προέδρων της Αμερικής για να το αποδείξει .
Ο Breacher έχει χάσει γυναίκα και παιδί σε βασανισμό εις θάνατον από λατιναμερικάνους μεγαλέμπορους ναρκωτικών , γεγονός που έχει απλώσει μια βαριά σκιά στον χαρακτήρα του . Όσο ήρωας ήταν στις φωτογραφίες , τόσο σπασμένος αντιηρωικός χαρακτήρας με ροπή προς το έγκλημα έχει γίνει μετά από αυτό .
Έχει βάλει σκοπό ζωής να πιάσει τους ένοχους και να τους κάνει να πληρώσουν με κάθε τρόπο , μην υπολογίζοντας το κόστος .
Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ :
Ο Sam Worthington ( CLASH OF THE TITANS , AVATAR , TERMINATOR: SALVATION ) είναι ο James "Monster" Murray . Άργησα να τον καταλάβω με το ξυρισμένο κεφάλι και το viking κοτσιδόμουσο μηχανόβιου που έχει κολλήσει στο πιγούνι . Είναι ο προβληματικός "γιος" (ένας από τους πολλούς) του Breacher .
Η Mireille Enos ( WORLD WAR Z ) είναι η σύζυγος του Monster , Lizzy . Η Lizzy από τις χρόνιες καταχρήσεις στις undercover αποστολές έχει χάσει κάθε είδους αναστολή (και σωματικό λίπος) και είναι ένα βήμα πριν το ψυχοτικό επεισόδιο το οποίο δεν αργεί .
Ο Joe Manganiello ( ο Flash Thompson στο πρώτο SPIDER-MAN , ο Big Dick Richie στο MAGIC MIKE ) είναι ο Joe "Grinder" Phillips , ο πλέον αγριάνθρωπος της ομάδας και ο πιο σωματώδης . Τα χρόνια που έχει περάσει υπό κάλυψη σε συμμορίες με μηχανόβιους του έχουν ισοπεδώσει κάθε είδος ευγένειας και κοινονικότητας . Γουστάρει να βγαίνει μόνο σε στριπτιζάδικα και να πλακώνει τους μπράβους ενώ λιώνει στις μπύρες . Σέβεται μόνο τον Breacher κι ας του ρίχνει δύο κεφάλια . Καβαλάει την χεβι-μέταλ χάρλεη του και κάνει τατουάζ (όχι ταυτόχρονα) στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας , φέρνοντας στο νου τον Ζεν χαρακτήρα του Mickey Roorke από το THE EXPENDABLES . Τα μυαλά του κοσμούν τοίχο φαγάδικου .
O Josh Holloway ( LOST , BATTLE OF THE YEAR , INTELLIGENCE ) είναι ο Eddie "Neck" Jordan . Είναι τόσο τρίτος χαρακτήρας στην πλοκή που ούτε κατάλαβα πότε πέθανε . Δεν υπάρχει καν στο εξώφυλλο του dvd . Τον βρίσκουν ξεντεριασμένο και καρφωμένο στο ταβάνι του διαμερίσματος του , καρτέλ-style .
O Max Martini ( PACIFIC RIM , CRISIS , FIFTY SHADES OF GREY ) είναι ο Tom "Pyro" Roberts . Το παρατσούκλι του κέρδισε μετά από μια αποστολή . Έκαψε ένα εργοστάσιο παραγωγής ναρκωτικών με τους συμμορίτες μέσα . Ζει σε τροχόσπιτο το οποίο γίνεται η τελευταία του κατοικία όταν δεν καταφέρνει να το βγάλει από τις ράγες τρένου μετά από νύχτα καταχρήσεων .
Ο Kevin Vance ( FURY ) είναι ο Bryce "Tripod" McNeely . Πρώην Navy Seal . Ο πρώτος που παραιτείται από την ομάδα του Breacher κατά την διάρκεια των εσωτερικών ερευνών για τα κλεμμένα χρήματα . Τον περιποιούνται παραστρατιωτικοί κομμάντος της Γουατεμάλας μετά από εντολή των δυσαρεστημένων αρχηγών του καρτελ όπου χάθηκαν τα εκατομμύρια (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω) .
Ο Terrence Howard ( ο Γκανγκστερ Φαμίλιας στο EMPIRE ) είναι ο Julius "Sugar" Edmonds . Διατηρεί ερωτική σχέση με την Lizzy , οπότε η παράνοια του για το ποιός έχει πάρει τα εκατομμύρια τριπλασιάζεται ωθώντας τον στην λάθος επιλογή να τα βάλει με τον Breacher . Δεν προλαβαίνει να αποφύγει τον παρκαρισμένο γερανό που τον κόβει στα δύο .
ΟΙ ΔΥΟ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ :
Ο Harold Perrineau ( LOST , Z-NATION , CONSTANTINE ) είναι ο ντετέκτιβ Jackson . Θεωρεί τον Breacher σούπερσταρ και μόνο που δεν του ζητάει αυτόγραφο όταν τον συναντάει για πρώτη φορά . Είναι στην υπόθεση των δολοφονιών των πρακτόρων μαζί με την συνάδελφο του , Caroline , κάνοντας παράλληλη έρευνα με τον Breacher . Η χημεία των δύο είναι σωστή , οι διάλογοι τους δεμένοι , η κωμωδία συγχρονισμένη . Η ταινία όμως δείνει βάρος στην αχώνευτη ομάδα του Schwarzenegger , οπότε το κοινό δεν ταυτίζεται με τους αγριάνθρωπους της διπλανής πόρτας . Το στούντιο φρόντισε να τριμάρει την διάρκεια της ταινίας από 3 ώρες σε 109 λεπτά , αφαιρώντας το μυστήριο για να επικεντρωθεί στην δράση . Το στοίχημα χάθηκε και τα 10 εκατομμύρια έσοδα δεν έφτασαν να καλύψουν το τριπλάσιο κόστος της παραγωγής (όχι πως θα ψηνόταν κανείς για έξτρα μυστήριο ούτως η άλλως) .
H Olivia Williams ( POSTMAN , THE SIXTH SENSE ) είναι η ντετέκτιβ Caroline Brentwood , τυποδεμένη , σοβαρή , πάει με τους κανόνες της υπηρεσίας , δυστυχώς δεν έχει πλαστικό στήθος και δεν κρατάει μεγάλα όπλα . Πέφτει στον έρωτα του κατά 20 χρόνια μεγαλύτερου Breacher και καταλαβαίνει πως απλά την χρησιμοποίησε για τον σκοπό του πάρα πολύ αργά .
----------------------------------
VINTAGE SCHWARZENEGGER :
Μπορεί ο σκηνοθέτης να προσπάθησε να εμβαθύνει στο συναίσθημα κάποιας υποκριτικής έντασης για πρωταγωνιστή ενός σκοτεινού αστυνομικού θρίλερ , αλλά κάποια πράγματα παραμένουν σταθερές αξίες με την ερμηνεία του να παραμένει μια από τις καλύτερες στην ΜΕΤΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ Καριέρα του (με αυτή που ξεσπάει στον παραληρηματικό Γερμανικό μονόλογο στο ESCAPE PLAN να ακολουθεί) .
Πουράκλα σήμα κατατεθέν την οποία ανάβει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας . Κυρίως όταν παρακολουθεί το βίντεο της δολοφονίας της γυναίκας του τις νύχτες , γιατί αλλιώς βρίσκεται σε στριπτιζάδικα παρέα με τους υπόλοιπους .
Τον βλέπουμε να κάνει βάρη σε γυμναστήριο ως μια κλεφτή ματιά στην καθημερινότητα του κατά την διάρκεια της στενής του παρακολούθησης από το FBI .
Κατά την διάρκεια της ανάκρισης από υπέρβαρο πράκτορα του FBI , ο Breacher σηκώνεται να φύγει αγανακτισμένος ενώ του λέει "Άντε γαμ#σου , ποιός είναι εσύ που θα με κρίνεις , έχεις 40% σωματικό λίπος !" .
Λέει δύο φορές το κλασικό "get down" , αλλά πιθανώς να του ξέφυγε πάνω στην ένταση της στιγμής . Δεν ήταν υπό μορφή αναγκαστικής σαχλο-ατάκας τύπου THE EXPENDABLES .
Το ξεκαθάρισμα στο Μεξικάνικο μπαρ ως τελευταία στιγμή της ταινίας ήταν 5 λεπτά από το πώς θα έπρεπε να είναι τα 107 λεπτά του THE LAST STAND (2013) .
ΕΞΤΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ :
Στο κτήριο όπου στεγάζεται στο αρχηγείο της ομάδας ατάκτων του Breacher , βλέπουμε κολλημένη αφίσα RAMBO THE FIRST BLOOD PART 2 στο τοίχο . Τη διαφορά κάνει το γεγονός πως στο κεφάλι του Stallone έχουν κολήσει το κεφάλι του Ronald Reagan , Προέδρου της Αμερικής την περίοδο 1981-1989 όπου ο πλανήτης ήταν ολόκληρος μια ταινία δράσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.