Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Z FOR ZACHARIAH (2015)


Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Robert C. O'Brien .
Γραμμένο από τον Nissar Modi ( BREAKING AT THE EDGE ) .
Σκηνοθετημένο από τον Craig Zobel ( COMPLIANCE , THE LEFTOVERS ) .
Ο πολιτισμός έχει χαθεί μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα μετά από κάποια μεγάλη πυρηνική καταστροφή . Δύο άντρες και μια γυναίκα φαίνεται να είναι οι μοναδικοί επιζώντες . Μεταλλαγμένοι και αγριάνθρωποι με άκολα πέτσινα παντελόνια δεν υπάρχουν .
H Margot Robbie ( THE WOLF OF WALL STREET ) είναι η Ann Burden . Ζει με τον σκύλο της σε κάποιο χωριό και κατεβαίνει στην πόλη κάθε τόσο με σκοπό να "δανειστεί" βιβλία από την κατεστραμμένη βιβλιοθήκη . Έχει χάσει την οικογένεια της αλλά όχι την πίστη της . Ο πατέρας της ήταν ο ιερέας του χωριού και η εκκλησία που έχτισε ο ίδιος είναι η μοναδική της παρηγοριά . Ευτυχώς η τοποθεσία που βρίσκεται η φάρμα της είναι από τις ελάχιστες περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από την ραδιενέργια .
O Chiwetel Ejiofor ( CHILDREN OF MEN , 2012 , DOCTOR STRANGE ) είναι ο John Loomis . Είναι επιστήμονας και δούλευε για την κυβέρνηση . Κυκλοφορεί με στολή και φορητό εργαστήριο προσπαθώντας να βρει έναν καθαρό τόπο . Γνωρίζει τυχαία την Ann και αρχίζει να μένει μαζί της στο σπίτι της μέχρι να επανέλθει η υγεία του μετά από απρόσεκτη βουτιά σε μολυσμένη λίμνη . Αρχίζουν να μοιράζονται πράγματα για την ζωή τους και η συμπάθεια ενδυναμωμένη από την μοναξιά και το αλκοόλ δεν αργεί να γίνει κάτι περισσότερο για τον μεσήλικα άντρα . Η Γη θα πρέπει να αποκτήσει καινούργιους ανθρώπους κάποια στιγμή , οπότε αργά η γρήγορα το ζευγάρωμα θα πρέπει να ξεκινήσει - είναι το χριστιανικό τους καθήκον (σύμφωνα με την Ann) .
Ο Chris Pine ( STAR TREK ) είναι ο Caleb . Ο γοητευτικός άγνωστος που έρχεται από κοντινή περιοχή ζητώντας νερό . Ο Loomis είναι σκεφτικός γιατί νιώθει ότι απειλείται από την ύπαρξη άλλου άντρα μέσα στο σπίτι , ειδικά τώρα που αρχίσαν να περνάνε καλά οι δυο τους . Ο Caleb πληροφορεί τους άλλους δύο για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί ακόμη στις μεγάλες πόλεις .
Οι άνθρωποι σκοτώνονται μεταξύ τους με απόλυτη βιαιότητα .
O γόης καταφέρνει να πάρει πολλά περισσότερα από την Ann πέρα από ένα ποτήρι νερό - την μέρα που καταφέρνουν να φτιάξουν μια κατασκευή που μετατρέπει την κινητική ενέργια ενός καταράκτη σε ηλεκτρισμό , το γιορτάζουν όλοι μαζί πίνοντας - κάτι που οδηγεί σε ρομαντικές καταστάσεις έτσι κι αλλιώς - ειδικά όταν δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω .
Η ύπαρξη του Caleb στο αγρόκτημα βοήθησε στο να κατασκευαστεί η υδροηλεκτρική γενήτρια που θα προστατεύσει το αρχικό ζευγάρι από την κακοκαιρία του χειμώνα που έρχεται , αλλά το σεξάκι που ακολούθησε με την Ann , παρόλο που υπήρξε εξομολόγηση του Loomis πως είναι ερωτευμένος μαζί της παραμένει πουριτανικός γρίφος - εκείνη πήγε στο δωμάτιο του να τον βρει , αλλά εκείνος ήταν μεθυσμένος και κοιμόταν - τα σώματα όταν καίνε χρειάζονται άμεση πυρόσβεση .
-------------------------------------
Αφαιρόντας το sci-fi υπόβαθρο της καταστροφής του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας , η ταινία θα μπορούσε να είναι άλλη μια ρομαντική περιπέτεια σχέσεων και τριγωνικών καταστάσεων που προκαλούν πονοκέφαλο τόσο σε αυτούς που τις βιώνουν , όσο σε αυτούς που τις βλέπουν .
Ευτυχώς που το σπαρακτικό σάουντρακ της Heather McIntosh κατάφερε να με λυγίσει πολύ περισσότερο από όλα όσα συμβαίνουν επί της οθόνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.