Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

THE VVITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE (2015)

Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον χιπστερά production/costume designer Robert Eggers .
Η ταινία πήρε εύσημα τόσο από τον Stephen King όσο και από την Σατανική Εκκλησία , με τον εκπρόσωπο της Jex Blackmore να την χαρακτηρίζει ως "μετα-μορφική Σατανική εμπειρία" .
Τα νοσηρά γεγονότα διαδραμματίζονται στην αυθεντικά αποδοσμένη αποικία της Νέας Αγγλίας της Αμερικής το 1630 , 62 χρόνια πριν αρχίσουν οι παλαβοί τις μαζικές εκτελέσεις νεαρών κοριτσιών επειδή νόμιζαν πως είχαν να κάνουν με πλάσματα του σατανά στο Σάλεμ .
Η πενταμελής οικογένεια του πουριτανού William ( Ralph Ineson - THE OFFICE , GAME OF THRONES ) εκδιώχνεται κακήν κακώς από την κλειστή κοινωνία της Νέας Αγγλίας εξαιτίας των αιρετικών του πρακτικών σε ότι αφορά την πίστη του στον θεό και καταλήγει σε μια απομακρυσμένη φάρμα μέσα σε ένα δάσος . Εκεί θα δοκιμάσει την τύχη του προσπαθώντας να φυτέψει καλαμπόκι . Η σοδειά δεν θα πάει καλά και ο πατέρας θα χρειαστεί να ξεκινήσει το κυνήγι για να ζήσει την οικογένεια του , ευγενές σπορ στο οποίο ούτε εκεί είναι ικανός να ανταπεξέλθει .
Τα πραγματικά προβληματα επιβίωσης ξεκινούν όταν το μωρό της οικογένειας χαθεί ξαφνικά και ενώ βρισκόταν υπό την εποπτεία της μεγάλης του αδελφής Thomasin ( Anya Taylor-Joy - VAMPIRE ACADEMY , ATLANTIS ) . Από το σημείο αυτό και μετά τα μέλη της οικογένειας στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου με τις κατηγορίες περι μαγείας να θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα όλων . Η μάγισσα όντως κατοικεί μέσα στο δάσος και όντως ξεπαστρεύει τους πάντες έναν-έναν , αλλά πέρα από τις τελετουργικές πρακτικές όπου δεν χρειάστηκε να εστιάσει ο φακός παραπάνω στην ξαφνική ναυτία της συνειδητοποίησης του θεάματος , η ύπαρξή της ενταφιάζεται μέσα στο κεφάλι των θυμάτων της ως ιδέα , αφήνοντας τα σαθρά θεμέλια της πίστης τους να κατεδαφιστούν μαζί με τις έννοιες της οποιασδήποτε ενώτητας που θα έπρεπε να παρέχει μια οικογένεια . Οι προσευχές δεν πιάνουν και τα μικρά δίδυμα της οικογένειας περνούν τον χρόνο τους παιχνιδίζοντας με υπερφυσικές δυνάμεις τις οποίες και δεν καταλαβαίνουν , φτάνοντας σε σημείο να οδηγήσουν την μεγάλη τους αδελφή σε άμεση επαφή με τον Διάβολο ως τελικό αποτέλεσμα , καταστρέφοντας κάθε αίσθηση ασφάλειας στον περιβάλλοντα χώρο . Οι επίκτητες από τους ουρανούς πουριτανικές τύψεις δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα μιας οντότητας η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και την δύναμη των πεποιθήσεων της .

1 σχόλιο:

  1. Κατά την άποψη μου η ταινία είναι καλή, αν και πιστεύω ότι στους περισσότερους δεν θα αρέσει. Όσοι ενδιαφέρονται για γρήγορη δράση, ντάμπα ντούμπα και jump scares θα απογοητευτούν.
    Το The VVitch ξεκινάει αργά και έχει κλιμακούμενη ένταση, με την "τρίτη πράξη" να είναι σαφώς η πιο έντονη. Είναι μια ατμοσφαιρική ταινία. Αν την δείτε ξεκούραστοι και αφοσιωμένοι, θα σας αιχμαλωτίσει στην ατμόσφαιρα της και θα νιώσετε το κράμα τρόμου και μυστηρίου που εκπέμπει.

    Άλλα θετικά της ταινίας:
    -Η εξαιρετική μουσική που θυμίζει Jonny Greenwood (αλλά είναι από τον Mark Korven, ο οποίος έγραψε και τη μουσική για το The Cube).
    -Ορισμένα πλάνα στο δάσος και την αγροικία, βγαλμένα από καρτ ποστάλ.
    -Τα πλάνα στο ημίφως με τον θεατή να μην είναι σίγουρος τι βλέπει προσθέτουν στον τρόμο.

    Η ανακοίνωση της Εκκλησίας του Σατανά που εξυμνεί την ταινία (μεταξύ άλλων και για τα φεμινιστικά της μηνύματα) προσθέτει μια διάσταση καλτίλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.