Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

I WOULDN'T BE IN YOUR SHOES (1948)

 










Γραμμένο από τον Steve Fisher ( KOLCHAK THE NIGHT STALKER , FANTASY ISLAND ) . Βασισμένο στη νουβέλα του "παλπάκια" Cornell  Woolrich ( HOUSE OF HORROR , BLACK ANGEL ) . Σκηνοθετημένο για την Monogram Pictures από τον βετεράνο του σιωπυλο΄τ κινηματογράφου , William Nigh ( THE HOUSE OF MYSTERY , σκηνοθέτησε όλες τις ταινίες όπου ο Boris Karloff ερμήνευε τον "κινέζο" ντετέκτιβ MR WONG , επίσης τα DOOMED TO DIE , THE APE και την γκανγκστερική περιπέτεια BLACK DRAGONS με Bela Lugosi ) .

Οι κεντρικοί χαρακτήρες του β' διαλογής δράματος είναι τρεις : Ο άτυχος χορευτής Thomas Quinn ( Don Castle - β' ήρωας καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '40 , χωρίς credit εμφάνιση στο GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL η τελευταία του ταινία ) , η σύζυγός του Ann ( Elyse Knox - THE MUMMY'S TOMB , ερωτικό ενδιαφέρον του Joe Palooka στην προ-Rocky σειρά περιπετειών του εν λόγω τζέντλεμαν μποξέρ - 6 ταινίες από το 1946 μέχρι το 1949 ) και ο πολυμήχανος επιθεωρητής Clint Judd ( Regis Toomey - THE BIG SLEEP , MIGHTY JOE YOUNG , GUYS AND DOLLS ) .

Ο Tom και η Ann είναι ζευγάρι και στην σκηνή και στη ζωή , παρόλο που κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια λόγω ηθικής λογοκρισίας . Οι δύο χορευτές προσπαθούν να βρουν μια δουλειά της προκοπής σε κάποιο καμπαρέ που να προσλαμβάνει χορευτικά ζευγάρια μέχρι να πάνε στην California για να ζήσουν το όνειρο της επιτυχίας . Ο Tom ψάχνει όλη μέρα φορώντας το μοναδικό ζευγάρι παπουτσιών για κλακέτες που διαθέτει , ενώ η Ann παραδίδει μαθήματα χορού σε μοναχικούς κυρίους έχοντας τα sugar daddy τυχερά της και προκαλώντας την ζήλεια του . Μια άγρυπνη νύχτα ο Tom προσπαθεί να πετύχει κάτι γατιά που βγάζουν δαιμονικούς ήχους έξω από το παράθυρό του και πετάει τα παπούτσια του . Τα χάνει και την επόμενη μέρα εμφανίζονται έξω από την πόρτα του . Την ίδια στιγμή ένας πλούσιος γερο-μασούρας βρίσκεται νεκρός στην γειτονιά και η αστυνομία ανακαλύπτει μια πατημασιά στη λάσπη που προδίδει τον ένοχο : είναι ακριβώς στην κορμοστασιά του Tom και φορούσε παπούτσια για κλακέτες ! Ο γέρος χρησιμοποιούσε 20δόλαρα παλαιάς κοπής και φαίνεται πως είχε ένα μασούρι γύρω στις 65 χιλιάδες δολάρια κρυμμένα μέσα στο χαμόσπιτο όπου ζούσε , οπότε η αστυνομία αρχίζει να ψάχνει υπόπτους που ξοδεύουν αβέρτα στη γειτονιά . Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις οδηγούν τον Λέμονι Σνίκερτ Τom (ο οποίος βρίσκει ένα πορτοφόλι γεμάτο με παλαιά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων και δεν το παραδίδει στην αστυνομία μετά από προτροπή της συζύγου του - έρχονται γιορτές και πρέπει να καταναλώσουν υλικά αγαθά) στην πτέρυγα των θανατοποινητών με ημερομηνία καθίσματος στην ηλεκτρική καρέκλα την πρώτη Τρίτη μετά τα Χριστούγεννα , για έξτρα οικογενειακό δράμα .

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για τον Tom ο οποίος μας περιγράφει τα γεγονότα μέσα από τις χαμηλόφωνες σκέψεις του (κάτι δεν πήγαινε καλά με τα μικρόφωνα της παραγωγής) όταν η Ann αποφασίζει να κάνει τα γλυκά μάτια στον μεσήλικα επιθεωρητή , που γνωρίζει από την σχολή χορού ως "Άγιο Βασίλη" εξαιτίας των δώρων που της έκανε . Ο Judd βοηθάει και καλά βρίσκοντας έναν ύποπτο για να της ρίξει στάχτη στα μάτια μέχρι την τελική αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου , ανατροπή spoiler : ο επιθεωρητής ήταν τρελά ερωτευμένος με την δασκάλα του χορού και ήθελε να την κάνει δικιά του παγιδεύοντας περίτεχνα τον σύζυγό της . 

Η αγάπη νικάει τον εφιάλτη που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε νομοταγή πολίτη που πετάει τα παπούτσια για κλακέτες σε γάτες και ο κυβερνήτης περίμενε στο ακουστικό του για να αποδώσει χάρη στον άδικα θανατοποινήτη Tom με το ερωτευμένο ζευγάρι να παίρνει το λεωφορείο της γραμμής προς την ονειρική ζωή της California μασώντας καραμέλες σε σχήμα καρδιάς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.