Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

THE EXPENDABLES 2 (2012)

εδώ κύλησε το πρώτο δάκρυ ..
και εδώ το δεύτερο ...
κλασικός Σβαρτζενέγκερ ...
κλασικός Σβαρτζενέγκερ 2 ..
ο πάτερ Στάθαμ ετοιμάζει το θυμιατό ..

 " Ο σεβασμός είναι τα πάντα .. χωρίς σεβασμό είμαστε μόνο άνθρωποι .. απλοί , σκατένιοι άνθρωποι .."
 
Από που να ξεκινήσει κανείς με αυτή την ταινία ; Με διαφορά , η ΑΠΟΛΥΤΗ περιπέτεια του καλοκαιριού του 2012 , και λόγω προχωρημένης ηλικίας , ο ιδανικότερος φόρος τιμής σε αγαπημένους ηθοποιούς ταινιών δράσης - και πάνω απ'όλα Αληθινούς Αμερικάνους !
Ο εκδημοκρατισμός των Λατινικών κρατιδίων που ελέγχονται από απάνθρωπα καθεστώτα καλά κρατεί , ακόμη και τόσα χρόνια μετά από εκείνες τις άγιες μέρες της θητείας του Θείου Ρόναλντ στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου  - και φυσικά καθαρίζοντας τελείως την κάτω πλευρά της Αμερικής , ήρθε η ώρα της Ανατολικής Ευρώπης (ίσως στην τρίτη ταινία να πεταχτούμε στα γρήγορα και σε καμιά ανοιξιάτικη Μέση Ανατολή για να τελειώνουμε μια και καλή με την αξυρισιά και την σαγιονάρα ; - ή ένα EXPENDABLES VS PREDATOR VS ALIEN ;) !
Η περιπέτεια για τους αγαπημένους μας μισθοφόρους δεν σταματά , και η ταινία ξεκινά εν συντομία με εκρηκτική σκηνή διάσωσης . Ο Ross , o Christmass , και τα άλλα παιδιά , εισβάλουν σε ένα φρούριο του τρόμου , κάπου στο Νεπάλ - όπου η ζωή είναι σύντομη άμα δεν είσαι παραστρατιωτικός , για να σώσουν έναν Κινέζο δισεκατομμυριούχο , αλλά καταλήγουν να σώσουν και έναν άλλον άντρα (περισσότερα για τον διασωθέντα , παρακάτω) που βασανίζεται απάνθρωπα από κάτι λυγδιαρέους ... Μετά από αυτόν τον θορυβώδη περίπατο (ή διάσωση ρουτίνας - διαλέγεις και παίρνεις) , η επόμενη αποστολή λαμβάνει χώρα κάπου στην Αλβανία ! (Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Βουλγαρία παρόλα αυτά - δεν γινόταν να πεταχτούν και σε μια χώρα λίγο πιο νότια ; Θα πήγαινα μπουσουλώντας για κομπάρσος - Ανεκδοτολογικός Χαβαλές#1 'Οταν ο Chuck Norris κατέβηκε από το αεροπλάνο , στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν με ανέκδοτο "Δεν πήγε ο Chuck Norris στη Βουλγαρία , η Βουλγαρία πήγε στον Chuck Norris")
Ο Sylvester Stallone ( STOP OR MY MOM WILL SHOOT ) είναι ο Barney Ross . Ο πολεμιστής ποιητής . Τόσα χρόνια στις ζούγκλες της Μπούρμα και του Βιετνάμ , ή στο Ρώσικο Αφγανιστάν , ξέρει την ψυχολογία του πολέμου και έχει ηχογραφήσει το βιβλίο του Σούν Τζου σε audiobook μορφή , χρησιμοποιώντας μόνο τους φθόγγους απ'τις άναρθρες κραυγές των εχθρών του ! Σκάει και σκοτεινή φιλοσοφία/απόσταγμα πολυτάραχης ζωής απ'το πουθενά , την ώρα που βρίσκονται παγιδευμένοι στην πόλη φάντασμα (πρώην στρατιωτική βάση των Ρώσων , η οποία μοιάζει με Αμερικανική πόλη , ώστε να εκπαιδεύονται σε σενάρια εισβολής) . Στα 65 του , ο Stallone έχει γίνει κέρινο ομοίωμα του εαυτού του , με φλέβες τίγκα στο συμπλήρωμα διατροφής (και όχι μόνο) , αλλά δεν μασάει . Είναι ο πιο καλοδιατηρημένος από όλο το κάστ των βετεράνων !
O Jason Statham ( PINK PANTHER ) είναι ο Lee Christmass . Το άστρο του αυτή την περίοδο είναι το πιο φωτεινό - πιο φωτεινό και από αυτό της Βηθλεέμ . Οι σκηνές όπου έχει μάχη σώμα με σώμα , έχουν φτάσει στο απόγειο της στιλιζαρισμένης χορογραφίας . Ξέρεις πλέον πως το 10-εναντίον-ενός είναι Statham-ια . Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να ξεφουσκώσει κανενός τις μπάλες , αλλά να ευλογήσει κατάλληλα κάτι τραμπούκους , κάπου στην Ανατολική ζώνη της Ευρώπης . Tα έχει ακόμη με την Carpender (η οποία έχει εξεληχθεί σε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ MILF) , αλλά ο Ross επιμένει πως δεν του ταιριάζει . Πέρα από τα γνωστά του χορευτικά , χρησιμοποιεί και σιδερογροθιές που του θυμίζουν τα ξέγνοιαστα νιάτα του .
Ο Jet Li ( LETHAL WEAPON 4 ) είναι ο Ying Yang . Πέρα από την σύντομη συμμετοχή του στην αρχική αποστολή , δεν τον ξαναβλέπουμε στην υπόλοιπη ταινία . Δίνει το στίγμα του πάντως σε δυνατή σκηνή με κουζινομάχαιρα εναντίων ταψιών , και εναέριες αβρότητες . Εξαφανίζεται παρέα με τον δισεκατομμυριούχο , μέσα στον εναέριο χώρο της Κίνας ...
Ο Dolph Lundgren ( JOHNNY MNEMONIC ) είναι ο Gunnar Jensen . Ακόμη αγριάνθρωπος και ασχημάντρας , αλλά με χρυσή καρδιά , εκκεντρική ευφυία και πτυχίο Χημείας (στα αλήθεια - αλλά η εκρηκτική χημική ένωση που προσπαθεί να φτιάξει για να ανοίξει έξοδο στο σπήλαιο , δεν του βγαίνει) . Χαρακτηριστικό του πόσο έξυπνος είναι , το γεγονός οτί φυσάει την μύτη του πάνω σε χαρτοπετσέτα , οπού πρίν έχει σημειώσει με στυλό την θεωρεία της σχετικότητας του Αϊνστάιν - λέγοντας πως "μόλις την έκανα καλύτερη" ! Λεπτομέρια , που ίσως μόνο εγώ πρόσεξα (ή φαντάστηκα) : Στην αρχική εισβολή , την ώρα που μπαίνουν τα άρματα μέσα στο φρούριο , ο Lundgren πυροβολεί και φωνάζει Νίτσε (ή ήτ σίτ "eat shit" - ΗΤΣΙΤ , ΝΙΤΣΗΤ , ΝΙΤΣΕ ;) ! Τελευταίο του γεύμα θα ήθελε να είναι μωρό φώκιας με κώλο φάλαινας , στο καλοκαίρι (;) (5 άνθρωποι έγραψαν το σενάριο , ανάμεσά τους και ο Stallone)
Ο Terry Crews ( πέρα από τα EXPENDABLES και το GAMER , τον έχω δει μόνο σε κάτι φεσο-κωμωδίες και στο FIRE DOWN BELLOW που έχει αφαιρεθεί περίτεχνα από την φιλμογραφία του στο imdb ) είναι ο Hale Caesar . Σε αυτή την ταινία τον βλέπουμε να μιλάει περισσότερο στην αγαπημένη του φαλτσέτα . Η οπλάρα του παραμένει η ίδια με της πρώτης ταινίας .
O Randy Couture ( SCORPION KING 2 ) είναι ο Toll Road . Το αστείο με τα αυτιά του έχει παραγίνει , αλλά έτσι κάνουν όσοι γνωρίζονται τόσα χρόνια .
O μικρότερος αδελφός του Thor , Liam Hemsworth ( THE HUNGER GAMES ) είναι ο Billy the Kid . Ο φέρελπις νεαρός σκοπευτής της παρέας , τον οποίο δολοφονεί μπροστά σε όλους ο Jean-Claude Van Damme για να τους μάθει να τον σέβονται ! Ήταν η συμπάθεια του Ross . Ίσως να έβλεπε τον γιο που πάντα ήθελε και ποτέ δεν είχε σε αυτόν . Πίνουν μαζί αντρίκιες μπύρες σε μπαρ για μηχανόβιους και μιλάνε για την κοπέλα του , η οποία είναι Γαλλίδα (είχαν γνωριστεί στο Αφγανιστάν - εκείνη νοσοκόμα , εκείνος πολεμιστής) . Ο μικρός είχε όνειρα για σταθερή ζωή και οικογένεια , τα οποία θα τα πραγματοποιούσε με τα λεφτά της "δουλειάς" . Όνειρα τα οποία κατέστρεψε με μια κλωτσιά και ένα μαχαίρι στο στήθος ο Van Damme ...
Η Nan Yu είναι η Maggie . Μπαίνει στην ομάδα , συστημένη από τον Church . Πέρα απο μηχανόβια , είναι ειδική στους υπολογιστές , στην γλωσσολογία και στα βασανιστήρια . Παίζει ειδύλλιο με Stallone , αλλά σιγά μην ασχολούμαστε με έρωτες . Της την πέφτει απροκάλυπτα και ο Lundgren , αλλά τρώει τα μούτρα του .
Ο Arnold Schwarzenegger ( JUNIOR ) είναι ο Trench . Είναι ο άντρας με την κουκούλα που σώζει η ομάδα στην πρώτη σκηνή . Είχε πάει και αυτός για να σώσει τον δισεκατομμυριούχο , αλλά η δουλειά στράβωσε . Με το που του βγάζουν την κουκούλα είναι σαν να ανατέλλει ήλιος απο τεστοστερόνη μέσα στο δωμάτιο . Ανταποδίδει τους πυροβολισμούς και με το παραπάνω αργότερα . Αυτός και ο Chuck Norris είναι οι δύο μεγάλες επιστροφές στην μεγάλη οθόνη . Τα κυβερνητιλίκια τελείωσαν και πλέον μιλάμε ! Βέβαια τελείωσαν και τα αμάνικα , παρέα με τα κουβαλήματα κορμών στον ώμο . Αλλά δεν πειράζει . Χαλαρώνουμε με πουράκλα , οπλάρα , και χαβανέζικο πουκάμισο απολαμβάνοντας την συνταξιοδότηση  ...
Ο Bruce Willis είναι ο Church . Δίνει την έυκολη δουλειά της Αλβανίας στον Ross - να βρεί κάτι αρχεία μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο που έχει πέσει κάπου στην Αλβανία . Νοιώθει πως ο Ross του χρωστάει λεφτά από την δουλειά της πρώτης ταινίας . Αυτός και ο Schwarzenegger είναι το ευχάριστο δυναμικό δίδυμο που δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στην τελική μάχη στο αεροδρόμιο . Πέρα από σφαίρες , μοιράζουν εναλλάξ και χαρακτηριστικές ατάκες από τις ταινίες τους .
O Chuck Norris είναι ο Booker (ακόμη και ο Richard Griego εν μέρη εκθειάζεται ως αναφορά εδώ , κι ας μην έχει σχέση με τους old-school ήρωες - θα ήθελα να πιστεύω - αλλά Booker ήταν το όνομα του Norris στο GOOD GUYS WEAR BLACK) , γνωστός και ως Lonewolf . Υπήρχαν φήμες πως ήταν νεκρός . Ο ίδιος βάζει τα πράγματα στην θέση τους λέγοντας πως τον είχε δαγκώσει μια κόμπρα , η οποία πέθανε μετά από πέντε μέρες σφαδάζοντας απ΄τον πόνο !
ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ CHUCK NORRIS ο ίδιος ο Chuck Norris , ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ (αφού πρώτα έχει εξοντώσει με άνεση ολόκληρη μεραρχία με ένα τανκ - χωρίς καν να εμφανιστεί - απλά πέφτουν σφαίρες από παντού) ! Εδώ ένα όξινο πατριωτικό δάκρυ μου ξέφυγε και μου χαράκωσε το πρόσωπο , αφού είχα να δω τον γερόλυκο σε ταινία από το THE CUTTER (2005) . Στο Cutter είχε κάτι διαφορές με ύποπτα μούτρα , που διακινούσαν διαμάντια και σώματα κάπου στην Ανατολική Ευρώπη . Είχε μείνει στην περιοχή από τότε και συνέχιζε μεθοδικά τον καθαρισμό της Ηπείρου ... Η μουσική του Morricone πλέον έχει καθιερωθεί ως "είσοδος Chuck Norris" στο συλλογικό ασυνείδητο (λυπούμαστε πολύ κύριε Eastwood) , αφού κάθε φορά που εμφανίζεται , φτιάχνω το σομπρέρο μου που έχει στραβώσει . Ο Norris είναι ο πιο μεγάλος της παρέας , στα 72 , και αυτό φαίνεται . Με το παραστρατιωτικό λουκ του πάω-για-ψάρεμα-με-τους-φίλους-μου-που-είναι-υποβρύχιοι-καταδρομείς , μπορεί να νιώθει έτοιμος για όλα , αλλά βλέποντας τον πλάι στον Stallone καταλαβαίνεις τη διαφορά .
O Jean-Claude Van Damme ( BREAKIN' ) , είναι ο κακός της ταινίας , ο Vilain (προφέρεται στα αγγλογαλλικά Βιλέν - στην πρώτη ταινία καθάρισαν την Villaina , εδώ καθαρίζουν τον Vilain) . Έχει πρόχειρο τατουάζ μια τραγοκεφαλή στον λαιμό . Του αρέσουν τα σύμβολα . Το μόνο που μαθαίνουμε για την τραγοκεφαλή  είναι πως ο τράγος είναι το αγαπημένο κατοικίδιο του Σατανά , άρα κάτι σατανικό υπάρχει στο παρασκήνιο που δεν αναλύεται περισσότερο . Την ξαναβλέπουμε ως ταμπέλα σε ένα μπαρ ενός αλβανικού χωριού . Πέρα από τα σύμβολα , του αρέσουν τα λεφτά και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο (εκτός κι αν σκοπεύει να ρίξει πυρηνικά κάπου) . Με τα σχέδια ενός παλιού Ρώσικου ορυχείου , βρίσκει κάτι παρατημένους τόνους πλουτωνίου και ετοιμάζει παζάρι για πλούσιους ενδιαφερόμενους (5 τόνοι , 4 εκατομμύρια το κιλό - είναι πολλά τα λεφτά) . Το κλασικό ανάποδο εναέριο κλωτσίδι δίνει και παίρνει . Ο Stallone τρώει δύο ανάστροφες στα μούτρα στην τελική μάχη για να το καταλάβουμε .
Άμα θέλετε να ανοίξουμε κουβέντα για το ποιος είναι ο πιο γαμάτος κακός μεταξύ Van-Damme και Steven Seagal στο MACHETE (2010) , το κάνουμε , αλλά μην χαλάσουμε τις καρδιές μας , μιας και έχει δημιουργηθεί ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα ... Έχε χάρη που είναι ακόμη τσακωμένος ο Seagal με τον παραγωγό , αλλιώς θα σου'λεγα κάτι σβούρες που θα έκανε με σπασμένο καρπό ο Stallone και η παρέα του ακόμη ...
Ο Scott "Boyka" Adkins ( NINJA , UNDISPUTED 2&3 ) είναι το πρωτοπαλίκαρο του Vilain , ο Hector . Ανελέητος και αυτός , σαν το αφεντικό του . Έχει κι αυτός την μυστήρια τραγοκεφαλή στο λαιμό . Η αντιπάθεια με τον Statham είναι έκδηλη από την πρώτη στιγμή . Κρίμα που είναι πρώτη μούρη ο Statham , αλλιώς θα μάζευε , πέρα από δόντια και την κόκνεη προφορά από την μονομαχία τους .
--------------------------------------------------------
ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΡΙΚΙΑ ΔΡΑΣΗ :
Ο Stallone κατεβάζει ελικόπτερο με γκαζομένη μηχανή . Ο Willis το έχει κάνει ήδη με αυτοκίνητο στο DIE HARD 4.0 (2007) . O Steven Seagal το έχει κάνει με 45άρι περίστροφο στο SHADOW MAN (2006) . Ο Jet Li , κανονίζει με ταψιά κάτι αφελείς τύπους που του επιτήθονται με μαχαίρια . O Stallone προσγειώνει υδροπλάνο μέσα σε ορυχείο . Ο Chuck Norris εξοντώνει κόσμο και ανατινάζει τανκ , πριν καν εμφανιστεί στη σκηνή - αυτοκαταστράφηκαν μόνο στην ιδέα πως θα εμφανιστεί ! Ο Schwarzenegger ανοίγει έξοδο στο ορυχείο με εκσκαφέα από τον Άρη (και όσοι δεν το έπιασαν , δεν έχουν δει το TOTAL RECALL και θα έπρεπε να ντρέπονται) . Ο Jason Statham επιβάλει τον φόβο του θεού σε ανατολικο-ευρωπαίους , ταράζοντας τους στις γρήγορες με μια αγιαστούρα , και σφυροκοπεί  τη φάτσα του Boyka πάνω σε κινούμενο έλικα .
Αφού ο Stallone στρίψει το μαχαίρι μέσα στον Van Damme και εκείνος πέσει νεκρός , θα τον φτύσει ...
-Ειδικό Βραβείο Ronald Reagan Για Την Προσφορά Του EXPENDABLES Στις Ταινίες Δράσης , πάει :

Ο Θείος Ρόναλντ βλέπει από 'κει ψηλά και δακρίζει αντρίκια μαζί μας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.