Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

IT FOLLOWS (2014)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο ως μορφή εξορκισμού του επαναλαμβανόμενου εφιάλτη καταδίωξης από τον παθόντα πρωτοεμφανιζόμενο David Robert Mitchell .
Το νοσηρό retro-φουρουριστικό synth σάουντρακ του Rich Vreeland (ως Disasterpeace) δεν θα μπορούσε να πλαισιώνει καλύτερα την αχρονική περιπέτεια μεταφυσικού τρόμου , όπου αναλώνονται οι έφηβοι χαρακτήρες . Η παντελής απουσία "μεγάλων" , ή μορφών αρχής από το οπτικό πεδίο του έντρομου θεατή , γιγαντώνει την αγωνία για επιβίωση των φανταστικών χαρακτήρων μέσα στην προαστιακή κόλαση των ζωών της παρέας που εμπλέκεται στην ιστορία . Το μοναδικό αντικείμενο που προσδίδει κάποια μορφή σύγχρονης εποχής είναι το e-book touchscreen κοχύλι όπου βλέπουμε μια κοπέλα από την παρέα να διαβάζει τον ΗΛΙΘΙΟ του Ντοστογιέφκσι ! Κατά τα άλλα νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μια χιπστερική mix&match κατάσταση όπου όλοι είναι ντυμένοι και χρησιμοποιούν αντικείμενα από τις δεκαετίες του '70 και του '80 χωρίς να τοποθετείται κάπου συγκεκριμένα στο ημερολόγιο .
Η Maika Monroe ( THE GUEST , THE 5TH WAVE , INDEPENDENCE DAY 2 ) είναι η Jay Height , η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας . Ζει μαζί με την μικρότερη αδελφή της Kelly και την σχεδόν αόρατη μητέρα τους (την βλέπουμε σε μια-δυό σκηνές μόνο και δεν μιλάει καν) σε μια ύσυχη γειτονιά των προαστίων . Συνηθίζει να αράζει σπίτι μαζί με άλλους δύο φίλους , την Yara και τον Paul ( Keir Gilchrist - DEAD SILENCE ) ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της από το δημοτικό - γεγονός που δημιουργεί σεξουαλική ένταση μεταξύ τους - αλλά κυρίως αυτός χαλιέται να την βλέπει με άλλους . Η βαρετή καθημερινότητα της Jay θα αλλάξει δραματικά την στγμή που θα βγει ραντεβού με τον αινιγματικό Hugh ( Jake Weary - ALTITUDE , ZOMBEAVERS , PRETTY LITTLE LIARS ) . O Hugh (ο οποίος λέγεται Jeff στην πραγματικότητα) , θα χρησιμοποιήσει ερωτικά την Jay για να ξεφορτωθεί την μεταφυσική κατάρα μιας νοσηρής οντότητας της οποίας δεν βλέπουμε ποτέ την κανονική της υπόσταση καθώς είναι ικανή να παίρνει οποιαδήποτε μορφή (από κάποιον άγνωστο μέσα στο πλήθος μέχρι κάποιο κοντικό πρόσωπο -ζωντανό , ή νεκρό- του ανθρώπου που έχει βάλει στόχο) για να ακολουθεί τον άνθρωπο που έχει στοιχειώσει με σκοπό να τον σκοτώσει με βίαιο τρόπο . Για να γλυτώσει κάποιος από τον σίγουρο χαμό , θα πρέπει να κάνει σεξ το συντομότερο δυνατόν με κάποιον άλλο ώστε να του μεταδώσει το στίγμα και να γλυτώσει τα χειρότερα (υπάρχει κάποια αλληγορία εδώ , αλλά για λόγους έκπτωσης δεν αναλύουμε το ολοφάνερο των κινδύνων που έχουν οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες) .
Η Jay γίνεται φορέας της κατάρας και ο πανικός ξεχειλίζει από όλες τις πλευρές της κάμερας μη φέρνοντας κανένα άλλο καλό αποτέλεσμα πέρα από την σύσφιξη των σχέσεων των δύο παιδικών φίλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.