Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

MAGGIE (2015)


Γραμμένο από τον πρωτάρη John Scott 3 (ελπίζω να μην είναι Serial Number παραγωγής Skynet το όνομα) και σκηνοθετημένο ως αλληγορία στο πως αντιμετωπίζεται η ανίατη αρρώστια μέσα στην οικογένεια με πρόθεση να προκαλέσει κατάθλιψη από τον designer τιτλων ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών Henry Hobson ( THE WALKING DEAD , THE HANGOVER II , FRIGHT NIGHT , RESISTANCE 3 , THE LAST OF US , KILLZONE: SHADOW FALL ) .
Παρόλο που έχει ξεσπάσει νεκροζώντανος ιος (με την κλινική ονομασία Necroambulist Virus) από μολυσμένες σοδιές σιταριού και το ρεύμα έχει κοπεί στα μεγάλα αστικά κέντρα , ο πολιτισμός δεν έχει καταρρεύσει σε επίπεδα αναμορφωτηρίου . Οι μολυσμένοι εξακολουθούν να ζουν με τις οικογένειες τους μέχρι να αρχίσουν να βλέπουν τους συγγενείς τους ως κινητά γεύματα .
Οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίες ζουν και κινούνται μέσα σε ένα άνευρο , μουντό , βροχερό και γκρίζο επαρχιακό περιβάλλον κεντροδυτικής πολιτείας , βαρύνοντας ακόμη περισσότερο την θλιβερή ατμόσφαιρα . Ο αργός θάνατος είναι πάνω από τα κεφάλια όλων κυριολεκτικά , καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια γιατρειά για τους μολυσμένους , παρά απομόνωση και ένα επίπονο τέλος μέσα σε μια διαμορφωμένη για τον σκοπό αίθουσα νοσοκομείου όπου ο ένας κανιβαλίζει τον άλλο μακριά από όλους . Η ταινία δεν είναι ούτε χαρακτηριστική ταινία με Schwarzenegger , ούτε χαρακτηριστική ταινία με ζόμπι - δεν θα μαζευτείς με κόσμο σε σπίτι για να περάσεις καλά βλέποντάς την . Είναι αχαρακτήριστα αργή και άχρωμα μελαγχολική , μεταφέροντας την αρρώστια της πρωταγωνίστριας στον ψυχισμό του θεατή .
O Arnold Schwarzenegger ( COMMANDO ) είναι ο Wade Vogel (που ριμάρει με όνομα παλαιότερου χαρακτήρα , του Quaid , αλλά δεν βρισκόμαστε στον Άρη και δεν κάνουμε πλάκα) , συνταξιούχος αγρότης ο οποίος ζει με την γυναίκα του και τα 3 παιδιά τους στην φάρμα (ένα δικό του , δύο δικά της) . Λόγω κατάστασης είναι αναγκασμένος να κάψει το χωράφι του (υποθέτω το κράτος έχει φροντίσει να τον αποζημιώσει γιατί δεν τον βλέπω να πηγαίνει σε κάποια κρατική υπηρεσία για να κάνει σαματά - αλλά χωρίς ρεύμα η γραφειοκρατεία θα είναι επίσης μεταποκαλυπτικά κολασμένη) . Έχει χάσει την πρώτη γυναίκα του , αλλά βρήκε το κουράγιο να ξαναπαντρευτεί και να φτιάξει την ζωή του ... μέχρι που ήρθε η καταστροφή . Η κόρη του από τον πρώτο γάμο , η Maggie εξαφανίζεται από το σπίτι για άγνωστο λόγο και βρίσκεται μετά από δύο εβδομάδες , δαγκωμένη και μολυσμένη με φανερά τα σημάδια σηψαιμίας στο κορμί της .
Ο Wade θα κάνει τα πάντα ώστε οι τελευταίες μέρες της αγαπημένης κόρης του να είναι όσο πιο άνετες και ανώδυνες γίνεται , ξεφεύγοντας από τους ρόλους που τον είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια - η αρρώστια είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορεί να ανατινάξει και φαίνεται καθαρά η απόγνωση του κάθε φορά που δακρύζει κρατώντας την αγκαλιά . Είναι ένας άντρας λίγων λόγων , αλλά από αυτούς που θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για αυτό που πιστεύουν και την οικογένεια τους (μια καλή ευκαιρία να τα βάλει με ολόκληρο το αστυνομικό τμήμα της κομητείας χάθηκε στα γρήγορα με την λογική να επικρατεί) .
Η Abigail Breslin ( SIGNS , ZOMBIELAND , HAUNTER ) είναι η Maggie . Η μαργαρίτα ήταν τα αγαπημένα λουλούδια της μητέρας της όσο εκείνη ζούσε , όποτε το όνομα της ήταν αναμενόμενο . Δέχεται την κατάσταση της όσο καλύτερα μπορεί , χωρίς πολλές κρισάρες , παρόλο που βγαίνουν σκουλήκια από την πληγή της και κάποια στιγμή τρώει μια αλεπού .
Αποχαιρετά φίλους και συγγενείς και αρνείται να πάει στην απομόνωση του νοσοκομείο , ξεπερνώντας το άσχημο παιχνίδι της μοίρας παίρνοντας η ίδια την ζωή της την στιγμή που χάνει τελείως την ανθρωπιά της ...
ΤΑ ΖΟΜΠΙ :
Οι νεκροζώντανοι μπορεί να μην κινούνται ως κοπάδια άμυαλων πεινασμένων ζώων μέσα στην πόλη καθώς το τελικό στάδιο της μεταμόρφωσης παίρνει κάποιες μέρες από την στιγμή της μόλυνσης , αλλά κάθε φορά που εμφανίζονται μέσα στο μουντό κάδρο του σκηνοθέτη , η οθόνη μυρίζει σαπίλα .
Ο Arnold δεν αναλαμβάνει αυτοκτονική αποστολή διάσωσης της κόρης του μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον (παρόλο που σπάει τον σβέρκο ενός νεκροζώντανου στην αρχή της ταινίας για να ανάψουν λίγο τα αίματα) , αλλά είναι ένας πατέρας που πονάει για τον επερχόμενο χαμό του παιδιού του - ίσως αν είχαν ανταλλάξει τους πρωταγωνιστές και αντί για Brad Pit στο WORLD WAR Z (2013) είχαμε έναν χαρακτήρα τύπου John Matrix , τα πράγματα να ήταν πιο ισορροπημένα . Παρόλα αυτά , πρόκειται για ανέλπιστα μοναδική ερμηνεία που δεν γνωρίζω αν θα επαναληφθεί (στην φιλμογραφία του Arnold στο imdb μετά από αυτό έρχονται οι συνέχειες των TWINS , CONAN και TERMINATOR) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.