Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

AMERICAN COMMANDO NINJA (1987)



 "Δεν έχω πρόβλημα να σε σκοτώσω , αλλά δεν θα το κάνω . Μπορούμε να λύσουμε αλλιώς τις διαφορές μας .."
Υπερπαραγωγή κατευθείαν σε βίντεο του τρόμου που θυμίζει άλλες εποχές (συγκεκριμένα θυμίζει ελληνική βιντεοκασέτα με Μουστάκα , τόσο στο χρώμα , όσο και στη γκαρνταρόμπα) από τον μάγο της περιπέτειας και του δημιουργικού μοντάζ Joseph Lai ! Σε σκηνοθεσία του μάλλον ανύπαρκτου Lo Gio !
Τόλμησαν οι Αμερικάνοι να βγάλουν το COMMANDO (1986) με αυτόν τον Arnold Schwarzenegger και να χεστούν στο δολάριο ;! Οι υποχθόνιοι σινεφίλ συνεργάτες του Lai στο Χόνγκ Κόνγκ χτύπησαν το καλό γούστο κάτω από τη μέση κερδίζοντας καταρχάς θέση στα ράφια των βίντεοκλάμπς ! Και Αμερικάνος Και Κομμάντο Και Νίντζα ο ήρωας της ταινίας ! Τρεις φορές η δράση , δύο φορές περισσότερη από την Αμερικάνικη ! Τι κι αν όλοι μιλάνε  για άλλη μια φορά ντουμπλαρισμένα με Αγγλική προφορά ; Τι κι αν σε μερικές σκηνές δράσεις έχει blaxploitation μουσική γεμάτη συναίσθημα όσο και οι μπουνιές που φεύγουν δεξιά και αριστερά ;!
Ευτυχώς που αυτή τη φορά ο Lai δεν χρησιμοποίησε παλαιότερη ταινία του από την δεκαετία του '70 με τα γνωστά μονόλεπτα Νίντζα σκετσάκια με Richard Harrison κάθε 25 λεπτά για ξεκάρφωμα !
Οι Νίντζα είναι μέσα στον αταβιστικό συνδυασμό διαφόρων ειδών μουσικής και ανάλογης δράσης από το πρώτο λεπτό !
Φυσικά ο ήρωας της ταινίας είναι Κινέζος (που υποτίθεται ότι είναι Ιάπωνας) , οπότε ΔΕΝ είναι Αμερικάνος , ούτε είναι Κομμάντο , (αλλά μόνο Νίντζα) όπως ισχυρίζεται περίτρανα ο ψαρωτικός τίτλος της βιντεοκασέτας !
Το πόσο Νίντζα είναι το καταλαβαίνουμε στα πρώτα λεπτά που τον βλέπουμε να περνάει από μια πρόχειρη δοκιμασία Νίντζα ικανοτήτων από τον δάσκαλο του (ο οποίος είναι κάποιος συνομήλικος με αλευρωμένο μαλλί) ! Ο Δάσκαλος του δίνει εύσημα που απέφυγε τις λεπίδες του με αντίστροφο πήδημα στο μοντάζ και του αναγνωρίζει το ταλέντο στο νιντζιλίκι , όπως και οι υπόλοιποι Νίντζα αδελφοί του ! Βέβαια πρέπει να τελειοποιήσει και την τεχνική του στο μαγικό κουνγκ-φου , δεν φτάνει μόνο το να είναι Νίντζα !
Οι Κύριοι Χαρακτήρες :
Ο David ο Νίντζα
Ο Tanaka . Μούτρο Ιάπωνας , επιστήμονας/δημιουργός βιολογικών όπλων που έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε στην ανθρωπότητα .
Μυστήριος Αμερικανός που θέλει την φόρμουλα , πιθανότατα CIA .
Ο Θείος Mark . Ο Tanaka είχε σκοτώσει συγγενείς του στον πόλεμο και θέλει εκδίκηση (και την φόρμουλα) .
Η Brenda , κόρη ενός θύματος των πολεμικών τερατωδιών του Tanaka . Τουλάχιστον έτσι νόμιζε , μέχρι να γνωρίσει τον David που τις εξήγησε πως ακόμη κι αν είχε γεννηθεί στο τέλος του πολέμου , τώρα θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον 40 χρονών ! Μετά από αυτό , κοιμούνται μαζί ...
O Larry Chang , ταξιτζής/Μυστηριακός Πολεμιστής του Χόκους-Πόκους/μπράβος του Θείου και καλύτερος φίλος του David μετά από μάχη σώμα με σώμα . Εδώ πίνουν κρασί για να γιορτάσουν την γνωριμία τους σε μια κάπως αμφιλεγόμενη στιγμή ανδρικού δεσίματος (;) ...
Η Ιστορία Είναι Απλή :
 Η CIA , μια υποτιθέμενη ομάδα Ειδικών Αστυνομικών , ένας Κινέζος μαφιόζος ο Mark , γνωστός και ως Θείος που έχει μπράβους που εξασκούν την μαγική τεχνική "Χόκους-Πόκους" (ναι , έτσι λέει ο Δάσκαλος προειδοποιώντας τον David) , η ανιψιά του η Brenda (η οποία φοράει σορτσάκι με πατριωτικό χρώμα της σημαίας του Αμερικάνικου Νότου που κλέβει την παράσταση και ξέρει επίσης από το μαγικό κούνγκ φου της συμμορίας) και ένας Νίντζα (o David) , προσπαθούν να πιάσουν έναν Ιάπωνα επιστήμονα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (τον Tanaka που προανέφερα , ο οποίος φυσικά δεν είναι Ιάπωνας) για να αποκτήσουν την ειδική φόρμουλα βιολογικού πολέμου που είχε ανακαλύψει πριν από χρόνια ! Ο Tanaka κρύβεται σε ένα ξενοδοχείο της Ταϊβάν και φοβάται ακόμη και την σκιά του ... Σιγά σιγά μερικοί από τους υποψήφιους δράστες θα εμφανιστούν στο ξενοδοχείο και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου ! Ο Tanaka θα οδηγηθεί στο σημείο που είχε θάψει την φόρμουλα τόσα χρόνια πριν και θα αρχίσει το σκάψιμο , αλλά τα προβλήματα του δεν θα σταματήσουν εκεί ...Με το που φτάνει στην Ταϊβάν ο David , θα παλέψει σύμφωνα με το πρωτόκολο ευγενείας με τους πάντες - κυρίως με τα τσιράκια του Θείου ! Παρόλη την βιαιότητα θα βρει την αληθινή φιλία στο πρόσωπο ενός εκ των αντιπάλων του (από την παρέα με το Χόκους-Πόκους Κουνγκ Φου) , του Larry , και θα πάνε στο σπίτι του για μπύρες φορώντας πολύχρωμα σορτσάκια :
καλό θα ήταν οι μπύρες να μην κουνιούνται πριν ανοιχτούν  όσος ενθουσιασμός κι αν υπάρχει ...

Οι δύο φίλοι θα συνεργαστούν και θα προσπαθήσουν να βρουν τον Tanaka και την φόρμουλα , αλλά η συμμορία του Θείου θα τους στήσει βρώμικα παιχνίδια . Ο David ευτυχώς έχει μαζί του το "Χρυσό Κέρατο" , ένα αντικείμενο μυστηριακής σημασίας που θα βοηθήσει στο να βρεθεί η φόρμουλα (;) . Δεν ξέρω για την φόρμουλα του βιολογικού πολέμου , αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κλασική σεναριακή φόρμουλα ταινιών με δυτικό Νίντζα !
Με τα πολλά , το Χρυσό Κέρατο καταλήγει στον Θείο και η ταινία μοιάζει να μη τελειώνει ποτέ , ακόμη και όταν ξεκινάει το τελικό ξεκαθάρισμα μεταξύ Θείου , David , Brenda , Tanaka και Larry ...
Ο David εξολοθρεύει τον Θείο σε σκηνή που πρέπει να δει κανείς για να καταλάβει ακριβώς πως το έκανε (κορμός στο στήθος , στη συνέχεια κατάβαση με κούνια από λόφο και τελικό χτύπημα με αστεράκι στα χέρια ώστε να γκρεμιστεί από την κούνια και να πέσει στο κενό) , ενώ στη συνέχεια χαιρετάει τους πάντες και φεύγει για την χώρα του ! Μέχρι τελευταία στιγμή πιστεύεις πως θα πάρει την Brenda μαζί του , αλλά ένας Νίντζα δεν έχει καιρό για έρωτες και αηδίες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.