Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

BORN AMERICAN (1986)



"Η Ελευθερία είναι μόνο μια λέξη ... μέχρι να τη χάσεις !"

Το ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ (ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ ήταν ο τίτλος της Ελληνικής βιντεοκασέταςαποτελεί την επιτομή της πατριωτικής ψυχοδραματικής/περιπέτειας στα ντουζένια του ψυχρού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Της Καρδιάς Μας και της σατανικής Αυτοκρατορίας Της Λευκής Αρκούδας !
Σκηνοθετημένο στην Φιλανδία στα πρότυπα της ελευθερίας από τον Renny Harlin ( PRISON , A NIGHTMARE ON ELM STREET , DIE HARD 2: DIE HARDER , CLIFFHANGER , DEEP BLUE SEA , EXORCIST: THE BEGINNING , THE DYLATLOV PASS INCIDENT και φυσικά το καινούριο THE LEGEND OF HERCULES με Kellan Lutz ) , αποτέλεσε την πιο ακριβή παραγωγή που είχε γυριστεί στην χώρα εκείνη την εποχή !
Ο γιος του απόλυτου Αμερικάνου Chuck Norris , Mike , δεν γίνεται να μην έχει γεννηθεί και αυτός Αμερικάνος !
Ο Mike Norris είναι ο ξέγνοιαστος φοιτητής Savoy Brown (κάποιος πρέπει να γούσταρε πολύ το συγκρότημα τότε και να έριξε δυνατή ιδέα για όνομα χαρακτήρα στους σεναριογράφους Renny Harlin και Markus Selin) .
Ο Savoy Brown , παρέα με άλλους δύο φίλους του , τον αρχετυπικό φυτούκλα KC (πως και δεν του κοτσάρανε και ένα "and the Sunsine Band" για επίθετο ;) και τον βραδύνους Mitch παίρνουν την πιο επικίνδυνη απόφαση της ζωής τους (ανάμεσα σε ανέμελο χαβαλέ και μπύρες) όταν αποφασίζουν ένα βράδυ κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην Φιλανδία , να περάσουν τα σύνορα του σιδηρούν παραπετάσματος για να δουν πως είναι η ζωή σε εκείνο το εξωγήινο τοπίο του ολοκληρωτισμού .... Με δικαιολογημένες ατάκες τύπου :
1. "Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν έξω , σήμερα θα μπούμε μέσα !"
2. "Βρισκόμαστε ένα χιλιόμετρο μακριά από ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους κόκα κόλα .."
Η καλή ιδέα μιας μεθυσμένης στιγμής μετατρέπεται σε κόλαση επί γης όταν οι φίλοι χαθούν σε μια αγροτική περιοχή της αφιλόξενης Ρωσίας , το χωριό Vladimir (όπου οι βιασμοί και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μια καθημερινότητα όπως παρακολουθούμε από το πρώτο λεπτό της ταινίας) .
Ο Savoy και οι φίλοι του θα μάθουν πολύ σύντομα τι πάει να πει να χάνεται το αγαθό της ελευθερίας που μερικοί το έχουν ως δεδομένο και να μπαίνει στη θέση του ένα ζευγάρι ηλεκτροδίων στις ρόγες !
Στο χωριό - μετά από παρεξήγηση - θα ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη ανταλλαγή πυρών με τους ντόπιους που θυμίζουν τους πιστούς του Κθούλου από το DAGON (2001) με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές πριν οι τρεις φίλοι συλληφθούν από τον στρατό και κατηγορηθούν για κατασκοπία (και τον φόνο μιας ντόπιας κοπέλας που δεν έκαναν) !

Ο Mike το παρακάνει κάπως στην δραματικότητα της ερμηνείας του , αλλά βρήκε το κατάλληλο κοινό του πολλά χρόνια αργότερα στις χριστιανικές ταινίες όπου άρχισε να παίζει από το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας : BELLS OF INNOCENCE (2003) , SIX: THE MARK UNLEASHED (2004) , I AM GABRIEL (2012) , κτλ ..
Ο Steve Durham είναι ο Mitch . O Mitch αποδεικνύεται μεγάλος φετιχιστής καθώς υπομένει με καρτερία και βουβή προσευχή το βασανιστήριο της ηλεκτρισμένης ρόγας χωρίς να λυγίσει μπροστά στον "σύντροφο" βασανιστή (που διαθέτει μουστάκα Στάλιν) ! Καταλήγει "μονομάχος" σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αρένας/σκακιού που έχουν στήσει οι δεσμοφύλακες στα υπόγεια της φυλακής . Εκεί πάνε όλοι οι παρανοϊκοί και επικίνδυνοι εγκληματίες και κάνουν τα πιόνια . Όποιος χάσει πεθαίνει ... Δυστυχώς ο Mitch δεν ξαναναπνέει τον αέρα της ελευθερίας .
O David Coburn ( HARRY AND THE HENDERSONS ) είναι ο KC . Είναι συνέχεια με ένα βιβλίο στο χέρι και διαβάζει ιστορικά στοιχεία για την Φιλανδία και τις γύρω περιοχές . Δεν τον αφήνουν ποτέ να οδηγήσει το αυτοκίνητο . Τραβάει φωτογραφίες τις αυθόρμητες χαζομάρες των μεθυσμένων φίλων του (ειδικά του Savoy που είναι πρώτος στον χαβαλέ) . Δεν αντέχει στις κακουχίες του Ρωσικού κολαστηρίου λόγω τραυματισμού στο πόδι και ξεψυχάει στα χέρια ενός τρελαμένου κατάδικου ! Η καταναγκαστική εργασία σε χαλυβουργία δεν βοήθησε στην καλυτέρευση της υγείας του ...
O Coburn ήταν η φωνή του Captain Planet στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων CAPTAIN PLANET AND THE PLANETEERS (1990-1996) και του Donnie Wahlberg στην επίσης τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων NEW KIDS ON THE BLOCK (1990) . Μετά το 2000 ο Coburn άρχισε να δανείζει την φωνή του σε χαρακτήρες βιντεο-παιχνιδιών ...
O Thalmus Rasulata ( BLACKULA , WILLIE DYNAMITE , BUCKTOWN , FRIDAY FOSTER , NEW JACK CITY ) είναι ο "Ναύαρχος" . Ο περιβόητος μισθοφόρος φυλακισμένος που ζει απομονωμένος και φαίνεται να ελέγχει την φυλακή . Η CIA τον θέλει νεκρό γιατί ξέρει πολλά . Νόμιζε πως πολεμούσε για την Αμερική και την ελευθερία , αλλά τώρα γνωρίζει την αλήθεια . Έχει γράψει ένα βιβλίο όπου περιγράφει τις βρωμιές που έχει κάνει ανα τον πλανήτη . Γνωρίζει τον Savoy Brown και γίνονται φίλοι . Τον βοηθάει να δραπετεύσει με αντάλλαγμα να πει την αλήθεια εκεί έξω παίρνοντας μαζί του το βιβλίο ... Του παραχωρεί ένα δικό του δωμάτιο ώστε να μπορεί να προπονείται στο καράτε και να κάνει πουσάπς και μονόζυγο ...
---------------------------------
Στα τίμια πρότυπα του RED DAWN (1984) , το BORN AMERICAN είναι η απάντηση "ύμνος στην ελευθερία" σε τέτοιου είδους περιπτώσεις όπου προσβάλλεται η δημοκρατική αξιοπρέπεια του ανθρώπου !
Ο ρόλος του Savoy προοριζόταν αρχικά για τον πατέρα , αλλά πως θα τον έστελναν μαζί με δύο κολεγιόπαιδα για διακοπές στην Ευρώπη παραμένει μυστήριο . Κανονικά ο πατέρας θα έπρεπε να κάνει εισβολή για να σώσει τον γιο του , αφού όπως αποδεικνύεται η Αμερικανική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να σώσει τους τρεις φίλους ...
----------------------------------
-Βραβείο Ταξιδιωτική Οδηγία/Προειδοποίηση , πάει :
Η ταινία προειδοποιεί τον θεατή από την πρώτη στιγμή ...
-Βραβείο Στη Ρωσία Δεν Πίνουν Κόκα-κόλα , πάει :
Πίνουν μόνο Πέπσι ...
-Βραβείο Μετάβαση Από Τη Δύση Στην Ανατολή , πάει :
Ακόμη και οι πιο δυνατοί συγκινούνται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.