Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

RED SCORPION (1988)


 Ο ψυχρός πόλεμος είναι στα τελειώματα το ίδιο και η ευλογημένη 8ετία του Ronald Reagan ως Πρόεδρος της Αμερικής , το Τοίχος του Βερολίνου ετοιμάζεται να πέσει και να γίνει συλλεκτικό κομμάτι στο ebay , ενώ οι Scorpions προβάρουν τα σφυρίγματα για την σαχλο-μπαλάντα του άνεμου της ελευθερίας που ετοιμάζεται να φυσήξει πάνω από την Ανατολική Ευρώπη .
Η ταινία είχε γυριστεί στην Νότια Αφρική , σπάζοντας το μποϊκοτάζ που της είχε επιβληθεί εξαιτίας των πρακτικών του Απαρτχάιντ . Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 8 εκατομμύρια δολάρια , ο οποίος όμως διπλασιάστηκε μέχρι το τέλος των γυρισμάτων που καθυστέρησαν σε τέτοιο βαθμό που οι συντελεστές έμειναν αποκλεισμένοι στην Ναμίμπια για τρεις μήνες περιμένοντας την συνέχιση της χρηματοδότησης .
Ο παραγωγός/συν-σεναριογράφος Jack Abramoff είναι πλέον κατηγορούμενος για διάφορα οικονομικά σκάνδαλα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο . Δεν γνωρίζω αν η χρηματοδότηση του Κόκκινου Σκορπιού έγινε με νόμιμα μέσα ...
Ο σκηνοθέτης Joseph Zito ( MISSING IN ACTION , INVASION USA , DELTA FORCE ONE: THE LOST PATROL ) σκηνοθετεί με περίσσια χάρη την μάχη για την ελευθερία .
Ο Tom Savini είναι υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ . Έχει ξανασυνεργαστεί με τον Zito στα THE PROWLER (1981) και FRIDAY THE 13TH: THE FINAL CHAPTER (1984) .
Ο Dolph Lundgren (αμέσως μετά το MASTERS OF THE UNIVERSE και πριν το PUNISHER) είναι ο Υπολοχαγός των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων Nicolai Petrovic Rachenko . Μια φονική μηχανή που δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί . Αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες αποστολές και δεν γουστάρει να κάνει χειραψίες . Αυτή τη φορά πρέπει να πάει στην Αφρική και να σκοτώσει τον Ango Sundata ( Ruben Nthodi ) έναν μαύρο επαναστάτη που προκαλεί προβλήματα σε περιοχή που ελέγχεται από Ρώσους και Κουβανούς ! Πιάνοντας φιλίες με έναν αιχμάλωτο από τους επαναστάτες , τον πολέμαρχο του Sundata , Kallunda Kintash ( Al White - BACK TO THE FUTURE PART II ) θα μπει στην οργάνωση της αντίστασης , αλλά αντί να σκοτώσει τον αρχηγό , θα αλλάξει στρατόπεδο μετά από τις φρικαλεότητες που βλέπει να κάνουν οι Ρώσοι και οι Κουβανοί φίλοι τους στους ντόπιους και τους λοιπούς αντιφρονούντες (σβήσιμο πούρου σε στήθος , κατεστραμμένα χωριά , κτλ) ! Την αλλαγή του στην κοσμοθεωρία του θα βοηθήσουν και οι μυστηριώδεις Βουσμάνοι (κυρίως ο Αρχηγός τους που γίνονται και φίλοι) οι οποίοι θα τον βρουν στην έρημο , τσιμπημένο από σκορπιό και θα τον επαναφέρουν στη ζωή . Ίσως η εξωσωματική εμπειρία της επιστροφής και όλο το δηλητήριο του σκορπιού που κυκλοφορούσε μέσα στον οργανισμό του να του άλλαξε τα μυαλά ... Ο Βουσμάνος φύλαρχος του χαράζει έναν σκορπιό στο στήθος (είναι το παραδοσιακό σημάδι του κυνηγού) . Σε συνδυασμό με το κόκκινο από τον ήλιο δέρμα , είναι λογικός ο συνειρμός με τον τίτλο της ταινίας ... Ο Nicolai απαρνείται το Spetsnatz παρελθόν του πετώντας την στρατιωτική του ταυτότητα . Πλέον είναι ο Κόκκινος Σκορπιός και θα κυνηγήσει τους Ρώσους και τους όμοιους τους μακριά !
Κλασική Σκηνή Σε Τοπικό Μπαρ :
Ο Rachenko μπαίνει σε μπαρ τύφλα στο μεθύσι και αφού σπάσει τα μούτρα σε έναν μπρατσoμένο Ρώσο και έναν μαύρο μπάρμαν με μασέτα , αρχίζει να τραγουδάει τον Ρώσικο εθνικό ύμνο , αγριοκοιτάζοντας όποιον αρχίσει να σιγοντάρει μαζί του ! Στην συνέχεια κλέβει ένα καλάσνικοφ από έναν στρατιώτη και γαζώνει την κάβα πριν τον συλλάβουν για ανάρμοστη συμπεριφορά ! Φυσικά το έκανε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Sundata μέσα στη φυλακή , αλλά δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι μια από τις κλασικές σκηνές γαμάτης συμπεριφοράς μέσα σε μπαρ της εποχής !
"Ήρθα για να μασήσω τσιχλόφουσκα και να κόψω κώλους ... και μόλις μου τελείωσε η τσιχλόφουσκα !"
Είναι η μοναδική φορά που σε ταινία δράσης ο πρωταγωνιστής μένει χωρίς μπλούζα και έχει λόγο για αυτό :Ο Nicolai ετοιμάζεται να απολαύσει μια βουτιά σε μια λίμνη , όταν σκάει όλμος από πίσω του ! Μόλις είχε προλάβει να βγάλει τη μπλούζα και πηδάει στο νερό με κωλοτούμπα ! Την στιγμή που είναι έτοιμος να κανονίσει ένα ολόκληρο τάγμα Κουβανών ημίγυμνος , έρχονται σε βοήθεια οι Αφρικανοί επαναστάτες !

Ο M. Emmet Walsh ( BLADE RUNNER , BLOOD SIMPLE ) είναι ο αντιφρονούντας Αμερικανός δημοσιογράφος Dewey , ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο κελί με τον Sundata . Δραπετεύει μαζί με τον Lundgren και φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να βάζει Little Richard σε όποια ηχητική συσκευή βρίσκει πρόχειρη (σε σημείο να μη θέλω να ξανακούσω ποτέ το Good Golly Miss Molly) . Λειτουργεί ως κωμική ανακούφιση στην τριάδα αλλά και ως μπροστάρης της δημοκρατίας στο ξεσκέπασμα της δολοφονικής δράσης των Ρώσων στην περιοχή .
O T.P. McKenna ( STRAW DOGS ) είναι ο αδίστακτος Ρώσος Στρατηγός Vortek . Ραντίζει με χημικά τους ιθαγενείς και στην συνέχεια τους ανατινάζει σε σημείο ισοπέδωσης με την επιβλητική ελικοπτεράρα του ! Βέβαια μερικές φορές του ξεφεύγει λίγο στο Αγγλικό η προφορά , ειδικά μετά τον τραυματισμό του Sundata , όπου και αναφωνεί "Take that you rebel bastard !" σε άπταιστα Αγγλικά της αυτοκρατορίας ... Στην τελική αναμέτρηση με τον Nicolai , ο θάνατος θα τον βρει μέσα στο ελικόπτερο του .
Ο Brion James ( TANGO & CASH ) είναι ο σκληρός Ρώσος αξιωματικός Krasnov . Δεν είναι τόσο σκληρός μπροστά στον Nicolai .
Ο Carmen Argenziano ( L.A. LAW , BOOKER , HELLRAISER:INFERNO , STARGATE SG-1 ) είναι ο Διοικητής των Κουβανών , ο Zayas . Κάνει το λάθος να αφήσει τον Nicolai μόνο του με Κουβανό βασανιστή . Θα είναι το τελευταίο του !
-----------------------------------------
Η περιπέτεια συνεχίζεται ακάθεκτη στο RED SCORPION 2 (1995) , με πρωταγωνιστή τον Matt McColm .
Την ταινία είχα να την δω γύρω στα 20 χρόνια και την είχα μπερδέψει στο κεφάλι μου με το RAMBO III (1988) που είχε επίσης κακούς Ρώσους και είχε κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.