Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

DEATH BEFORE DISHONOR (1987)


 1. "Εσείς οι Αμερικάνοι δεν μάθατε τίποτε από το Βιετνάμ ! Γύρνα σπίτι σου Λοχία , δεν είναι δικός σου αυτός ο πόλεμος !
- Έγινε τώρα !"
2. "Τόσο αίμα παντού , γιατί ;
- Ίσως επειδή είναι φτηνό .."
 
Γραμμένο από τον John Gatliff και σκηνοθετημένο από τον Terry Leonard .
Στην Ελλάδα η βιντεοκασέτα είχε τον τίμιο τίτλο Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΝΤΟ ! Η επική μουσική είναι μια προσφορά του Brian May .
Τα πράγματα είναι απλά και βατά :
Ανατολικο-ευρωπαίοι τρομοκράτες επιτίθονται χωρίς οίκτο στο σπίτι του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο και γαζώνουν εκτός από αυτόν και ολόκληρη την οικογένεια του .
Οι ίδιοι αχρείοι Άραβες τρομοκράτες (σε συνεργασία με τους προηγούμενους) θα επιτεθούν και στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Jemal (κάπου στην πάντα ταραγμένη Μέση Ανατολή) μερικές μέρες αργότερα , όπου και θα την ανατινάξουν με παγιδευμένο φορτηγάκι .
Στο στρατόπεδο των τρομοκρατών επικρατεί πανζουρλισμός υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχηγού και των Ανατολικο-ευρωπαίων συμβούλων του (με τις ευλογίες και την μυστική χρηματοδότηση από τον Σεϊχη Υπουργό Οικονομικών) , καθώς οι αδίστακτοι κάνουν εξάσκηση σκοποβολής σε κούκλες διαφόρων μεγεθών και φαίνεται σαν να πυροβολούν πάνω σε οικογένειες !
Ο μόνος που μπορεί να βγάλει τα φίδια από την τρύπα είναι ο ηρωικός πεζοναύτης λοχίας Burns και οι δύο νεοσύλλεκτοι του λόχου του !
O Fred Dryer ( HUNTER ) είναι ο Αμερικανός Πεζοναύτης/Βετεράνος του Βιετνάμ/Λοχίας Jack "Gunny" Burns ! Όταν τα έλεγε πως η ασφάλεια στην Πρεσβεία είναι χαλαρή , ο πεφωτισμένος Πρέσβης Virgil Morgan δεν τον άκουγε γιατί δεν ήθελε να ταράξει την φρέσκια κυβέρνηση με την ισχυρή παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών ! Μετά τα λούστηκε με αίμα !
"Τώρα οι Αμερικάνοι θα έχουν τα χέρια τους γεμάτα ..
- Ναι , γεμάτα με αίμα !"
Είναι ένας χαρακτηριστικός διάλογος από την στιγμή της αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στην Πρεσβεία .
O Sasha Mitchell ( KICKBOXER 2,3&4 , CLASS OF 1999 II: THE SUBSTITUTE ) είναι ο Ruggieri , ο νεοσύλλεκτος . Το αστέρι του στην τίμια κατευθείαν-σε-βίντεο περιπέτεια δεν έχει λάμψει ακόμη ... Παρόλα αυτά σώζει τον Λοχία του φωνάζοντας το όνομα του σε slow-motion και κάνει θεαματική έξοδο με τραμπολίνο από το ωστικό κύμα της έκρηξης της χειροβομβίδας :

Η Joanna Pacula ( THE KISS , WARLOCK: THE ARMAGEDDON , EYES OF THE BEHOLDER , TOMBSTONE , VIRUS ) είναι η Ellie Bauman , η Αμερικανίδα φωτογράφος που κατάφερε να κερδίσει την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας την σφαγή ενός μικρού καταυλισμού προσφύγων ως έργο των Αμερικανών . Ο αρχηγός των τρομοκρατών της είναι υπόχρεος για την καλή δημοσιότητα που προσέφερε στον ιερό του αγώνα εναντίον των δυτικών σατανάδων και την αφήνει να τραβάει φωτογραφίες την ώρα της εκπαίδευσης των στρατιωτών του . Η Ellie παρακολουθεί από κοντά την άνανδρη δράση των τρομοκρατών και έρχεται σε επαφή με τον ηρωικό λοχία Burns για να του δώσει φωτογραφικό υλικό . Μετά από σύντομη συζήτηση περί ελευθερίας και τρομοκρατίας , ο Jack προειδοποιεί την Ellie και της λέει να μεταφέρει στους φίλους της τους τρομοκράτες ένα μήνυμα : "Μη μας νευριάσετε !"
Μετά την απαγωγή του καλού του φίλου , Συνταγματάρχη Halloran ( Brian Keith - Hardcastle & McCormick ) - σε συνδιασμό με την επίθεση στην Πρεσβεία - o Burns νευριάζει και αναλαμβάνει δράση με δύο στρατιώτες του και με την αρωγή πρακτόρων της Μοσάντ ...
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Rockne Tarkington ( BLACK SAMSON , THE ICE PIRATES ) είναι ο παρανοϊκός Άραβας τρομοκράτης Abbu Jihad ! Τρώει μαχαίρι στο στομάχι από τον Burns (σε συνδυασμό με μπουνιά στα μούτρα που τον στέλνει από τον πάνω όροφο του φρουρίου στο χώμα) .
Ο Mohammad Bakri ( THE MUMMY LIVES ) είναι ο Pavlo Gavril . Το όνομα του είναι Ελληνικό (μη ξεχνάμε πως ο Ανδρέας Παπαντρέου έριχνε ζεμπεκιές με τον Αραφάτ τότε) , αλλά μάλλον είναι Γερμανός από την Ανατολική πλευρά της κολάσεως αφού ήταν σε οργάνωση με αρχηγό που τον έλεγαν Hans Krueger (ο οποίος μαθαίνουμε πως είχε αδυναμία στα μικρά αγόρια μετά από μια σύντομη βιογραφική αναφορά) . Αυτός και η φίλη του Maude Winter ( Kasey Walker - HUNTER ) είναι διεθνείς τρομοκράτες , καταζητούμενοι από την Μοσάντ και σπεσιαλίστες στα βασανιστήρια κλειστών χώρων με ηλεκτρικά εργαλεία .
Ο Burns δεν μπαίνει στον κόπο να τους πυροβολήσει , αφού τους καταπλακώνει με στρατιωτικό τζιπάκι μετά από καταδίωξη ...
-----------------------------------------
O Jack Shaheen αναφέρει στο βιβλίο του Reel Bad Arabs (2001) , πως η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πιο αντι-αραβικές ταινίες που έχουν βγει ποτέ (πρέπει να βρω το βιβλίο για να διαβάσω ποιες είναι οι άλλες τρεις) !
-----------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο Ειδικές Δυνάμεις , πάει :
Οι πουλάδες του ιερού Τάγματος καρφώνονται χωρίς πόνο πάνω στο στήθος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.