Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

STEELE JUSTICE (1987)


"Ο μόνος νόμος , είναι ο νόμος του Μαύρου Τίγρη ...
- Και η μόνη δικαιοσύνη είμαι εγώ !"
 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Robert Boris ( LITTLE HERCULES IN 3-D ) .
Κομμένο και ραμμένο για τον Martin Kove ...
O Martin "Κόμπρα-Κάι" Kove είναι ο John Steele . Σκληροτράχηλος βετεράνος του Βιετνάμ που προσπαθεί να χωρέσει στην υπερκαταναλωτική κοινωνία της σύγχρονης Αμερικής . Δεν μπορεί να συνηθίσει την ηρεμία της καθημερινότητας και δεν κατάφερε να μείνει σε μια σταθερή δουλειά από τότε που γύρισε από τον πόλεμο . Ακόμη και αστυνομικός που έγινε , κάτι άγνωστο τον καλούσε να αρπάξει ένα αυτόματο και να βάψει τα μούτρα του με φούμο για να βγει για περιπολία !
Μετά τον βίαιο θάνατο του καλού του φίλου και συνάδελφου , του Lee (ήταν μαζί στις ειδικές αποστολές στις δολοφονικές ζούγκλες του Βιετνάμ και παρόλο που κατάφεραν να επιζήσουν από τις επιθέσεις των καμικάζι ποντικών , δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα ούζι των πρεζέμπορων) , της γυναίκας του και της μητέρας του , o Steele δεν ξέρει που να διοχετεύσει όλον το συσσωρευμένο θυμό του . Οι κακοποιοί όχι μόνο σκότωσαν τους Lee , αλλά έσυραν και τα πτώματα τους στη μέση του δρόμου για παραδειγματισμό !
Ο Steele ήταν παρόν στην δολοφονική επίθεση και κατάφερε να σώσει την κόρη του αδελφικού του φίλου την τελευταία στιγμή (μόλις είχε βγει από το μπάνιο τους) !
O Steele είναι σίγουρος πως πίσω από την δολοφονία κρύβεται ένας παλιός του εχθρός , αλλά δεν μπορεί να αποδείξει τίποτε . Όλοι είναι εναντίον του και τον ψάχνει στρατός και αστυνομία μαζί !
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βγάλει το οπλοστάσιο και το φούμο από την ντουλάπα ! Κλέβει δηλαδή ένα υπερ-άρμα από ένα στρατόπεδο και βάφεται όπως παλιά .
Σε προηγούμενη σκηνή όπου αναρρώνει και προπονείται σε παραλία για να ανακτήσει τις δυνάμεις του , ακούγεται το ανεβαστικό Fight Fire With Fire των Hot Pursuit !
Ο Steele μπορεί να έχει προβλήματα με τους ανθρώπους , αλλά αγαπάει τα ζώα . Σε μια από τις δουλειές που είχε , φρόντισε να αφήσει κάτι άλογα ελεύθερα μιας και ο αγοραστής τους τα προόριζε για κρέας ...
 Ο Soon-Tek Oh ( MISSING IN ACTION 2: THE BEGINNING , BEVERLY HILLS NINJA ) είναι ο αδίστακτος Βιετναμέζος Στρατηγός Bon Soong Kwan/Συνεργάτης της CIA ! Είχε καταφέρει να γλυτώσει από τα χέρια του Steele στην κόλαση του Βιετνάμ μιας και υποτίθεται πως συνεργαζόντουσαν , αλλά πλέον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για αυτόν (ο Kwan είχε αφήσει τους δύο φίλους τραυματισμένους με σκοπό να τους βρουν οι Βιετκόνγκ , αλλά δεν κατάφερε να τους εξαφανίσει , μιας και η δύναμη της ψυχής του Steele , έσωσε το ντουέτο - ακολούθησαν μερικές εκρήξεις , ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος του Kwan και γενικότερα από τότε δεν έχουν καλές σχέσεις) ...!
Ο Kwan ήρθε στην Αμερική μετά το τέλος του πολέμου και με το πέρασμα των χρόνων κρύφτηκε πίσω από την λαμπερή βιτρίνα του ευυπόληπτου πολίτη και αντιπρόσωπου της Ασιατικής κοινότητας στην California , ενώ στην πραγματικότητα είναι μεγαλέμπορος ναρκωτικών με το ψαρωτικό ψευδώνυμο Μαύρος Τίγρης ! Εδώ και 12 χρόνια , ονειρεύεται να του καρφώσει το ίδιο μαχαίρι που είχε στο στήθος του .
Ο Μαύρος Τίγρης χαλαρώνει στο σπίτι του φορώντας ένα μπλε φόρεμα .. Αν το εκκεντρικός γραφόταν με τρία Κ , το τρίτο θα ήταν δικό του !
H Sela Ward ( THE FUGITIVE , THE DAY AFTER TOMMOROW ) είναι η Tracy . Παίζει μεγάλο αίσθημα με τον John , αφού η Tracy είναι η πρώην γυναίκα του . Παρόλο που έχουν χωρίσει , ο John την θέλει και υπάρχει μια αρρωστημένη είμαστε-δεν-είμαστε-μαζί κατάσταση μεταξύ τους τα τελευταία 5 χρόνια .
Η Tracy είναι σκηνοθέτης βίντεοκλιπ .
Παρακολουθούμε το γύρισμα του βίντεοκλιπ για το τραγούδι "You're Not A Lover" , όταν Βιετναμέζοι γκάνγκστερς σκάνε με όπλα ! Ο Steele εμφανίζεται με στολή αστυνομικού και καραμπίνα . Πυροβολεί , τραυματίζεται , δηλητηριάζεται , περνάει μέσα από τζαμαρίες , κτλ ... Κρίμα που δεν τον συμπεριέλαβαν μέσα στο βίντεοκλιπ !
Οι άλλες τρεις γνωστές φάτσες της δεκαετίας που συμπληρώνουν το καστ είναι οι Rony Cox ( BEVERLY HILL'S COP , Dick Jones στο ROBOCOP , ο θρυλικός Cohaagen του TOTAL RECALL ) , Bernie Cassie ( REVENGE OF THE NERDS , AMAZON WOMEN ON THE MOON ) και ο κλασικός Ασιάτης κακοποιός Al Leong ( BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA , LETHAL WEAPON , DIE HARD ) .
Η Jan Gan Boyd ( ASSASSINATION ) είναι η έφηβη κόρη του Lee , Cami . Λέει τον Steele θείο . Φαίνεται ερωτευμένη με τον θείο , αλλά ευτυχώς ο θείος κρατάει τις αποστάσεις του ...
Από την φωτογράφιση για την προώθηση της ταινίας : "Δεν στρατολογείς τον John Steele , τον ξαμολάς !" όπως σοφά αναγράφεται στο εξώφυλλο της βιντεοκασέτας !
Δυστυχώς ο Kove δεν κατάφερε να γίνει ποτέ ο σούπερ πρωταγωνιστής ταινιών δράσης , παρόλη την δημοσιότητα που απέκτησε από την σειρά ταινιών THE KARATE KID (1984-1989) . Όταν σε ξεφτιλίζει κοντοπίθαρος μπάρμπας είναι λίγο δύσκολο να σε πάρουν στα σοβαρά ...
Μη φανταστεί κανείς πως και εδώ σκαμπάζει από πολεμικές τέχνες . Σε μια σκηνή όπου επιτίθεται στον γκάνγκστερ γιο του Kwan , ο μικρός τον ξαπλώνει κάτω με μερικές κλωτσιές !
Έτσι και είχε συνεργαστεί με τους Αδελφούς McNamara θα είχε αφήσει πίσω του αριστουργήματα !
------------------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο Πουλοβεριά '80ς , πάει :

Στον John Steele (Justice) ! O John δεν μπαίνει καν στον κόπο να φορέσει μπλουζάκι και φοράει το ροζ πουλόβερ κόμπο στον λαιμό ενώ κάθεται σε κούνια . Η σκηνή είναι συναισθηματικά φορτισμένη , αλλά δεν ξέρεις που να πρωτο-δώσεις προσοχή : σε αυτά που ακούς , ή σε αυτό που βλέπεις ; ... Παρόμοια ασυμβίβαστη πουλοβεριά "Σκληροί  Του Μαϊαμι" μοστράρει και ο John Martin στο BLACK ROSES (1988) !
-Ειδικό Βραβείο Σηγκαλογίας , πάει :
Παρατήρησα σε δύο σκηνές πως ο Kove κάνει Σηγκαλογική εμφάνιση μέσα από αυτοκίνητο με κοντινό πλάνο στις καουμπόικες μπότες που βγαίνουν πρώτες από την πόρτα και την κάμερα να ανεβαίνει για την ολοκληρωμένη παρουσίαση . Όπως ακριβώς και με τον Steven Seagal όταν κατεβαίνει από το ελικόπτερο στο ON DEADLY GROUND (1994) . Επίσης οι δύο ταινίες μοιάζουν και στο ότι και στις δύο , σε σκηνή κατά την διάρκεια του τελικού ξεκαθαρίσματος με το μεγάλο αφεντικό , ο ήρωας φαίνεται να περπατάει με το όπλο ως σκοτεινή φιγούρα τιμωρός μέσα σε ομίχλη/σκιά :
STEELE JUSTICE (1987)
ON DEADLY GROUND (1994)

STEELE JUSTICE (1987)
ON DEADLY GROUND (1994)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.