Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

BLUE JEAN COP (1988)


"Δικέ μου είμαι λευκός και δεν θέλω τσαμπουκάδες .."
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον James Glickenhaus ( THE EXTERMINATOR ) , σε παραγωγή της θρυλικής Shapiro-Glickenhaus Entertainment ( MANIAC COP , BLACK ROSES , BASKET CASE 2&3 , RED SCORPION 2 , TC 2000 κτλ ... ) .
Η ταινία είναι γνωστή και ως THE SHAKEDOWN και ο τίτλος της ελληνικής βιντεοκασέτας είναι Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΖΗΝ !
Το "μπάτσος με τα τζην" είναι αργκό του δρόμου και αφορά αστυνομικούς οι οποίοι βγάζουν εύκολο χρήμα με βρώμικες δουλειές και επιτέλους αποκτούν τα μέσα για να αγοράσουν και αυτοί ένα μπλού-τζην της προκοπής !
O Peter Weller ( ROBOCOP , SCREAMERS ) είναι ο Roland Dalton , κυριλέ δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του μαύρου πρεζέμπορα που κατηγορείται για την δολοφονία ενός αστυνομικού διευθυντή .
Ο Roland ξυπνάει με Jimi Hendrix ( Purple Haze ) , οπότε δεν τον λες και σφιχτοκώλη εντελώς . Πιο πολύ προς το ιδιόρρυθμο γιάπη πηγαίνει η ψυχολογική του κατάσταση . Στην πορεία της υπόθεσης αποκαλύπτει ένα μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται οι μισοί αστυνομικοί της πόλης !
Ίσως το ΜΠΑΤΣΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΖΗΝ του τίτλου να απευθύνεται σε αυτόν προς το όλο γιάπικο της κατάστασης - δεν χρηματίζεται και δεν είναι αστυνομικός έτσι κι αλλιώς .
Ο Sam Elliott ( ROADHOUSE , TOMBSTONE ) είναι ο ρέμπελος ζω-με-τους-δικούς-μου-κανόνες "μπάτσος με τα τζήν" (όχι επειδή χρηματίζεται , αλλά επειδή φοράει τζην όπως και να'χει) , Richie Marks . Είναι μυστικός ντετέκτιβ , μεταμφιεσμένος σε μεθυσμένο άστεγο γιατί τότε το γκράντζ λουκ δεν είχε ανακαλυφτεί ακόμη και την αράζει στα σινεμά βλέποντας ταινίες του Glickenhaus .
Οι ταινίες του Glickenhaus τον επιρρέασαν σε τέτοιο βαθμό που μετά από καταδίωξη με κόκκινη Porsce (οδηγεί καγκούρικα ο Dalton) , κρεμιέται από τους μπροστινούς τροχούς την ώρα που απογειώνεται το προσωπικό αεροσκάφος των κακών , τους αχρηστεύει πυροβολώντας τους και στην συνέχεια πυροβολεί την μια τουρμπίνα , προκαλώντας την πτώση του αεροσκάφους - ενώ εκείνος πηδάει κύριος στην θάλασσα !
Εδώ μπαίνει το "τίμια" στην περιπέτεια !
Ευχάριστη στιγμή ήταν η εμφάνιση του πατέρα Walsh ( BEVERLY HILLS 90210 ) ως δικηγόρος του Κρακέμπορα/νταβά Nicky Carr .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Antonio Fargas ( STARSKY AND HUTCH ) είναι ο σκληρός μεγαλο-πρεζέμπορας/νταβάς/ιδιοκτήτης κρακ-τεκέ Nicky "N.C." Carr . Μετά από υπόγεια συμφωνία κυριών , αναλαμβάνει να βγάλει από την μέση τον Richie Marks . Δεν τα καταφέρνει , παρόλο που φαίνεται μεγάλο μούτρο .
Ο Thomas G. Waites ( THE WARRIORS , THE THING ) είναι ο Kelly . Ο αρχηγός των διεφθαρμένων αστυνομικών . Η χαίτη του είναι πιο κακή από τον ίδιο .
Και οι δύο πεθαίνουν μέσα στο φλεγόμενο αεροσκάφος .
-----------------------------------------------------
Σε γενικότατες γραμμές η ταινία φέρνει στο νου τον πετυχημένο κανόνα δυναμικού ντουέτου του LETHAL WEAPON (1987) ο οποίος μετεξελίχθηκε σε TANGO & CASH (1989) . Έχει αυτόν το μαγικό συνδυασμό χαρακτήρων χαβαλές/ημίτρελος/ρέμπελος που συνεργάζεται με τον τυποδεμένο/κυριλέ για να φέρουν εις πέρας μια υπόθεση και καταλήγουν φιλαράκια (από μακριά , δεν αρχίζουν να βγαίνουν και για μπύρες - υπάρχει μια συμπάθεια) - με τα απαραίτητα αυτοκίνητα γεμάτα νιτρογλυκερίνη που ανατινάζονται με έναν πυροβολισμό στο καπό για περισσότερη αίσθηση κινδύνου !
Ευτυχώς εδώ δεν υπερτερεί το κωμικό στοιχείο στο δέσιμο των ηρώων και δεν πέφτει πατροπαράδοτη ατάκα μετά από κάθε πυροβολισμό . Η ιστορία κινείται μέσα σε μια Νέα Υόρκη διεφθαρμένη και γεμάτη βρωμιά .
Ο Dalton ετοιμάζεται να παντρευτεί την κοπέλα του , της οποίας ο μπαμπάς είναι έτοιμος να τον προσλάβει στην μεγάλη δικηγορική του φίρμα . Ακόμη σκέφτεται την πρώην του , η οποία τον παράτησε επειδή είχε γίνει κυνικός και γούσταρε τις πιστωτικές του κάρτες . Χάνει τον εαυτό του όταν βρίσκεται κοντά στο χρήμα ...
Το ειδύλλιο με την πρώην που θα απειλήσει την στρωμένη του ζωή δεν αργεί να ξαναφουντώσει . Πέρα από το δικαστικό δράμα που έχει μέσα στις αίθουσες , υπάρχει και το προσωπικό :
 Όταν παίρνει το θάρος να μιλήσει στην αρραβωνιαστικιά του , του λέει πως είναι έγκυος !
Τελικά όλα λύνονται , αφού η εγκυμοσύνη είναι μούφα , οπότε ο Dalton θα καταφέρει να απελευθερωθεί από την συμβατική του σχέση και να τα κάνει όλα πουτ&να στο κοσμικό πάρτι του πεθερού ...
Ο Marks έχασε τον έρωτα της ζωής του επειδή της σκότωσε κατά λάθος τον σκύλο (έτρεξε να πιάσει την μπάλα που του πέταξε και έφυγε από το παράθυρο του 13ου ορόφου) . Είδε το νεκρό σκυλί από ψηλά , ξέρασε (πιθανότατα πάνω στο πτώμα) και έφυγε χωρίς να πει τίποτα ...
Το αν τελικά πάνε για μπύρες , δεν το μαθαίνουμε ποτέ . Πάντως όταν ο Dalton βρίσκει τον Marks στην παραλία , τον βοηθάει να βγει έξω αγκαλιάζοντας τον , οπότε μάλλον στο παραλιακό μπαρ θα τα ήπιαν στην υγειά τους ...
Δεν κυνηγάς αεροπλάνο με Porsce και στην συνέχεια το καταρρίπτεις κάθε μέρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.