Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

NOAH (2014)


"Το νερό εξαγνίζει . Διαχωρίζει τους βρώμικους από τους ενάρετους ."
-Νόαχ , υπό την επήρεια ψυχεδελικού τσαγιού
 
Η ταινία θα μπορούσε να είναι γνωστή και ως "Θα Μας Σώσει Ο Στραβωμένος Αυστραλός Με Το Τσεκούρι ! Μην Τον Κοιτάς Στα Μάτια Γιατί Είναι Πάλι Πιωμένος !" !
Χριστιανικό sci-fi απ'το πρώτο pulp που κυκλοφόρησε ποτέ , την Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης !
Η Paramount τα σκάει χοντρά (125 εκατομμύρια) και προσεύχεται σκληρά να γίνει το θαύμα (για αυτό το λόγο έκανε τρεις προβολές με δικιές της διαφορετικές κάθε φορά εκδόσεις της ταινίας , χωρίς την άδεια του σκηνοθέτη για να δει πως θα αντιδράσουν οι διάφοροι παρακατιανοί - που φυσικά αντέδρασαν όπως ήταν αναμενόμενο για το αμφιλεγόμενο του φανταστικού θεάματος) .
Ο Darren Aronofsky ( PI , REQUIEM FOR A DREAM , THE WRESTLER , THE FOUNTAIN , BLACK SWAN ) γράφει το εκρηκτικό σενάριο και σκηνοθετεί την δικιά του περιπετειώδη ερμηνεία της αγαπημένης ιστορίας θάρρους και μισανθρωπίας της βίβλου , αλα THE ROAD (2009) .
Μετά την αποχώρηση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο (αυτά παθαίνει κανείς άμα δαγκώνει ψηφιακά μήλα που αναπνέουν μέσα στην χαρά της δημιουργίας) , τα τρία τους παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα : Ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ και ο Σεθ έκανε το κορόιδο .
Ο Κάιν το έσκασε στην Ανατολή όπου βρήκε στοργή , φροντίδα και προστασία κάτω από τις φτερούγες των πεσόντων αγγέλων , των Watchers (ψηφιακά πετροτέρατα με φωνές ηθοποιών) . Οι απόγονοι του πρόδωσαν τον δημιουργό σαν τον πρόγονο τους και δημιούργησαν πόλεις ανά τον πλανήτη , όπου ως προάγγελος του εργοστασιακού πολιτισμού της βιομηχανικής επανάστασης , λειτούργησαν ως η αρχή της ανομίας πάνω στην φύση . Ταυτόχρονα στράφηκαν εναντίον των Watchers .
Οι τελευταίοι φρουροί της δημιουργίας είναι οι απόγονοι του σφυρίζω-αδιάφορα Σέθ , δηλαδή η οικογένεια του Νόαχ !
Επειδή όμως ο θεός δεν σκοπεύει να αφήσει τα πράγματα να συνεχίσουν όπως έχουν με τους αδίστακτους απόγονους του Κάιν να κάνουν ότι γουστάρουν και να μιλάνε με επική αγγλική προφορά Game-of-Thrones πάνω στον πλανήτη που δημιούργησε με τόσο κόπο , ετοιμάζει κοσμο-πλημμύρα και ειδοποιεί τον Νόαχ να φυγαδεύσει την οικογένεια του και ένα ζευγάρι από όλα τα είδη των ζώων μέσα σε ένα τεράστιο πλοίο !
Του σκάει δηλαδή οραματικό σχεδιάγραμμα/χρονοδιάγραμμα για να σιγουρέψει 100% την παράνοια της "ελεύθερης επιλογής" που ακολουθεί ...
Ο Rassell Crowe ( ROMPER STOMPER ) είναι ο Νόαχ . Σίγουρα πείθει για πιστός του Δημιουργού που θα σώσει την ανθρωπότητα με το μεταποκαλυπτικό του κιμονό-τριχιά . Με το τεράστιο ψηφιακό καράβι/κύβο του (και το έμπιστο τσεκούρι του) προστατεύει τους δικούς του ανθρώπους και τα ζώα από το τεράστιο ψηφιακό τσουνάμι που θα ξεβγάλει τον κόσμο από τους άνομους και τους κακούς (όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους δηλαδή) .
Για να κρατήσουμε τα πλανητικά θρησκευτικά προσχήματα , ο Νόαχ έχει επιλεχθεί από τον δημιουργό του "κόσμου του" (προφανώς είναι στον πλανήτη Avatar αν κρίνω από τα ονόματα των χαρακτήρων) , για να μην έχουμε περεταίρω ο-θεός-μου-είναι-καλύτερος-απ'τον-δικό-σου δράματα στην αβάντ πρεμιέρ (φυσικά η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε στο Κατάρ , το Μπαχραίην , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο) .
Ο Νόαχ σκοπεύει να γεμίσει την τεράστια ψηφιακή κιβωτό του με ένα ζευγάρι από κάθε είδους ψηφιακό ζώο - για αυτό τον σκοπό επιστρατεύτηκε η Industrial Light And Magic . Από ανθρώπους θα βάλει μόνο την οικογένεια του . Οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν στην κυριολεξία !
Όταν ήταν μικρός είχε δει τον πατέρα του να τρώει τσεκουριά στα μούτρα από απόγονους του Κάιν . Μεγαλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση ανά πάσα στιγμή , με μόνη του σκέψη την απόδοση δικαιοσύνης ! Ενώ φαίνεται να προστατεύει την φύση , δεν έχει κανένα πρόβλημα να σπάει μούτρα !
Η δικαιοσύνη που τόσο αποζητά θα έρθει πιο κοντά όταν ξεκινήσουν τα ψυχεδελικά όνειρα . Θα αναζητήσει την συμβουλή του παππού του Μαδούζαλαχ , ταξιδεύοντας με την οικογένεια του μέσα από ένα μεταποκαλυπτικό περιβάλλον (οι απόγονοι του Κάιν έχουν καταστρέψει τα πάντα προσπαθώντας να στερέψουν την φύση από τα αγαθά της) .
Ο Antony Hopkins ( THOR ) είναι ο Μαδουζάλαχ ο παππούς του Νόαχ . Ο 500 χρονών μπάρμπας που αράζει πάνω στο βουνό του και μοιράζει διφορούμενο μυστικισμό για την κατάντια της ανθρωπότητας . Η κόμμωση Κοπολικός Δράκουλας είναι μια ευχάριστη πινελιά μέσα στην όλη κατήφεια . Μοναδικό του άγχος είναι να βρει βατόμουρα γιατί του ήρθε λιγούρα (όταν τελικά βρίσκει ένα , τον παίρνει το κύμα) . Έχει άγγιγμα με θαυματουργές ικανότητες . Ο παππούς κερνάει ψυχεδελικό τσάι τον εγγονό ενώ τα λένε χαλαρά μέσα σε μια ψηφιακή σπηλιά . Ο Νόαχ κλάνει πάνω του από το ζουμί . Εκεί καταλαβαίνει πως α) πρέπει να κόψει το τσάι και β) πρέπει να φτιάξει ένα τεράστιο πλοίο όπου θα βάλει μέσα όσα ζώα μπορεί . Οι άνθρωποι απαγορεύονται γιατί δεν είναι αθώοι (πέρα από την οικογένεια του) ...
Με την βοήθεια των Watchers , θα φτιάξει την κιβωτό μετά από χρόνια - πλέον σκινάς με χιπστεράδικη γενειάδα . Η αναμονή της υγρής γενοκτονίας γίνεται πιο έντονη όταν ξαφνικά εμφανιστούν άνθρωποι που θα θέλουν να μπουν μέσα στην κιβωτό με την βία ...
H Jennifer Connelly ( THE DAY THE EARTH STOOD STILL ) είναι η Νααμέχ , η σύζυγος του Νόαχ . Πιστεύει ακόμη στην καλοσύνη που υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων .
Η Emma Watson ( η Ερμιόνη από τα HARRY POTTER ) είναι η Ίλα , το κοριτσάκι που βρίσκει ο Νόαχ σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο . Επειδή η οικογένεια του έχει μόνο 3 αγόρια , θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο μέλλον - αν ο Νόαχ δεν ήταν τόσο μισάνθρωπος και δεν ήθελε άλλους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη . Τελικά του χαρίζει δύο εγγόνια .
Ο Nick Nolte ( HULK ) είναι η φωνή του Samyazza , του ψηφιακού Watcher .
O Mark Margolis ( SCARFACE και όλες οι ταινίες του Aronofsky ) είναι η φωνή του Magog , ενός άλλου ψηφιακού Watcher . Οι Watchers λειτουργούν ως πόρτα στην κιβωτό του Νόαχ και τσακίζουν ανελέητα όποιον προσπαθεί να μπει μέσα . Ο Δημιουργός τους συγχωρεί για την αυτοθυσία τους και τους παίρνει πίσω στο διάστημα .
Ο Ray Winstone ( SCUM , η φωνή του Κύριου Κάστορα στα Χρονικά της Νάρνια ) είναι ο Tubal-cain , ο ευέξαπτος ηγέτης των απόγονων του Κάιν που θέλουν να μπουν στην κιβωτό με το μεγάλο ντου ! Θεωρεί τον εαυτό του Βασιλιά των Ανθρώπων . Κάνει εισαγωγική εμφάνιση με θανατηφόρα τσεκουριά στον σβέρκο κάποιου δικού του που προσπάθησε να επιτεθεί χωρίς την άδεια του . Είναι αυτός που σκότωσε με τον ίδιο τρόπο τον πατέρα του Νόαχ πολλά χρόνια πριν .
Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον πανταχού-παρόν-και-τα-πάντα-γράφον-εκεί-που-δεν-πιάνει-μελάνι θεό , ο Tubal-cain καταλήγει στο απλό σχέδιο , σκοτώνουμε τους γίγαντες , σκοτώνουμε τον Νόαχ , παίρνουμε την κιβωτό γιατί είμαστε άντρες και οι άντρες ενωμένοι είναι ανίκητοι . Περιττό να αναφέρω πως όλο το αντριλίκι των ακολούθων του χάνεται μέσα σε ματωμένες μπουρμουλήθρες ... Εκείνος καταφέρνει και μπαίνει μέσα στη κιβωτό χωρίς να τον καταλάβει κανείς άλλος , εκτός από τον γιο του Νόαχ , Χαμ ( Logan Lerman - o Percy Jackson ) . Ο Χαμ έχει πρόβλημα με την αυτοκτονική αποστολή που έχει βαλθεί να φέρει εις πέρας ο πατέρας του και βοηθάει τον τραυματισμένο πρώην βασιλιά στα δολοφονικά του σχέδια .
Ο Νόαχ αποτρελένεται σταδιακά μέσα στο πλωτό ξενοδοχείο δημιουργώντας βιβλική ατμόσφαιρα τύπου THE SHINNING (1980) - Δυστυχώς δεν φτάνει στο σημείο να πει "here's Noah!" κραδαίνοντας τσεκούρι ενώ κυνηγάει την Ila , αλλά θα μπορούσε καθώς η άποψη του για την απρόσμενη εγκυμοσύνη της νύφης του είναι "αν είναι αγόρι θα ζήσει , αν είναι κορίτσι θα το σκοτώσω" .
Η δολοφονική απόπειρα τόσο εναντίον του Νόαχ , όσο εναντίον των νεογέννητων κοριτσιών αποτυχαίνει . Τα πράγματα μπαίνουν σε μια νέα σειρά δεύτερης ευκαιρίας .
Στην νέα γη , ο Νόαχ πίνει ασταμάτητα κρασί προσπαθώντας μάλλον να χωνέψει τον αφανισμό της ανθρωπότητας και ξερνάει γυμνός στην παραλία .
Ο θεός αγαλλιάζει από την ησυχία του πλανήτη και απλώνει ουράνια τόξα στον ουρανό .

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.